Beograd na vodi objavljen ugovorБЕОГРАД – Уговор о пројекту „Београд на води” објављен је у подне на сајту Владе Србије, а камен темељац за изградњу пројекта биће постављен 27. септембра.

Градоначелник Београда Синиша Мали је на конференцији за новинаре рекао да се уговор данас објављује јер је постао правоснажан, односно испуњене су све предвиђене обавезе – очишћен је део Савског амфитеатра, а инвеститор је уплатио 20 милиона евра потребних за почетак изградње прве фазе пројекта.

Камен темељац за изградњу две куле ће положити премијер Србије Александар Вучић и председник Управног одбора компаније „Игл хилс” Мухамед Алабар.

Мали је најавио да ће ове недеље бити преговори са неколико ланаца хотела и да ће бити потписан уговор са једним који ће изградити први 5+ хотел у оквиру пројекта „Београд на води” те да ће то допринети побољшању туристичке понуде Београда.

Он је подсетио да је Влада Србије власник 32 одсто пројекта, а компаније из Уједињених арапских емирата 68 одсто који ће иначе обезбедити финансијски део за пројекат.

Како је навео, Србија треба још да очисти преостали део Савског амфитеатра за изградњу два милиона квадрата и обави експропријацију земљишта.

Према његовим речима, за првих 20 година мора да се изгради 50 одсто пројекта, а за 30 година цео пројекат.

Инвеститор је земљиште у закуп добио на 99 година након чега ће пошто остаје у власништву Владе Србије моћи бити понуђено и другим инвеститорима, навео је градоначелник.

Он је рекао и да је план да се железничка станица измести до 2019. године када ће бити омогућена и изградња треће фазе пројекта.

Мали је навео и да је за експропријацију на 237 објеката утрошено 800 милиона динара, а да ће за селидбу око 90 породица из тог дела града бити утрошено 1,5 милијарди динара.

На конференцији је најављено и да 3. октобра почиње продаја станова у прве две куле које ће прве бити изграђене и тада ће бити објављена и цена квадрата.

Пројекат је вредан 3,5 милијарди евра и биће велик подстицај привреде Србије, покренуће грађевинску индустрију и отворити нова радна места, истакао је Мали.

Он је казао и да без визије и храбрости премијера Александра Вучића тог пројекта не би било.

„Без његове визије и храбрости овог пројекта не би било и не као градоначелник Београда већ као грађанин желим да кажем једно велико хвала”, рекао је Мали.

Уговор о пројекту „Београд на води” потписан је 26. априла, а невладине организације више пута су тражиле да уговор буде објављен.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Објављен уговор о Београду на води

* Обавезна поља