ivan-tasovac-parada-ponosa-1БЕОГРАД – Парада поноса која је данас протекла мирно, завршена је испред Скупштине Града Београда, пошто су речи подршке окупљенима упутили представници ЛГБТ из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Црне Горе.

Представник из Подгорице Данијел Калезић позвао је учеснике београдске Параде поноса да дођу на параду у Подгорици 18. октобра.

Он је указао да је Парада више пута забрањена у Никшићу и још неким црногорским градовима.

„Ви нисте данас само шетали за ЛГБТ у Србији, већ и за нас у Црној Гори”, рекао је Калезић.

Активисти из САД и Велике Бритаије поручили су да треба истрајати у борби, док сваки грађанин Западног Балкана и света не буде слободан.

 

Окупљени су око 13.20, полако почели да се разилазе испред Скупштине Града, а организатори су им указали да док одлазе, из безбедносних разлога, скину са одеће ознаке Прајда.

Поручили су учесницима да тамо куда иду могу пешице, таксијем, или, ако су страхују за своју безбедност, има довољно полицијских аутомобила којима могу да буду превезени до својих одредишта.

Окупљени су имали транспарене на којима је писало „Моја права, моји захтеви”, „Да волим кога желим, а не кога морам”, носили су и заставе, шарене балоне, пиштаљке и играли уз музику са разгласа.

Током шетње је одржан „минут урлања”, против неправде према мигранитима.

Почетак поворке у 12.20 означила је „прва кума” Параде поноса, Биљана Србљановић која је изјавила да су учесници данашњег Прајда солидарни с мигрантима који траже право на срећу и могућност да се слободно крећу.

У поворци су били и министарка за европске интеграције Србије Јадранака Јоксимовић, министар културе и информисања Иван Тасовац, градоначелник Београда Синиша Мали и повереница за заштиту равноправности Браница Јанковић.

Присуствовао је и већи број амбасадора, међу којима шеф делгације ЕУ у Србији Мајк Девнпорт, амерички амбасадор Мајкл Кирби, као и члан Европског парламента Кнут Флекенштајн.

Међу учесницима Параде били су и лидер Либерално деморкатске партије Чедомир Јовановић са супругом, функционер Социјалдемократске партије (СДС) Ненад Констатиновић и председник Покрета „Доста је било” Саша Радуловић.

Колону коју је надлетао полицијски хеликоптер, обезбеђивао је велики број полицајаца и припадника специјалних јединица под пуном опремом.

Улице у центру Београда су и даље затворене за саобраћај и пролазнике, као мшто је било од раних јутарњих сати.

Поједини медији су јавили да су ухапшене 54 особе које су планирале нападе на учеснике Параде. Међу ухапшенима је и Урош Мишић, осуђен 2008. године због напада на једног жанадарма.

Стојановић: Ово је прва права Парада

БЕОГРАД – Члан Организационог одбора Параде поноса Бобан Стојановић изјавио је данас да је презадовољан овогодишњим Прајдом, оценивши да је то прва права Парада.

„Ово је прва права Парада, шетали смо главним улицама, свуда су се вијориле заставе, људи су били срећни, чула се музика са камиона, било је весело и шарено и то је уствари Прајд”, рекао је Танјугу Стојановић.

Он је навео да је посебно срећан што су током Прајда пренете и друге поруке – да будемо солидарни са избеглицама које су на неколико метара од трасе Прајда, а чије проблеме не можемо да игноришемо.

Како је оценио, проблем са којим се сусрећу избеглице може да задеси сваког од нас, а идеја ЛГБТ покрета је пре свега – солидарност.

Он је истакао и да је током одржавања Прајда све протекло у најбољем реду, те да није било већих инцидената у граду.

Омбудсман похвалио државне органе после Параде поноса у Београду

БЕОГРАД – Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је данас задовољство због тога што је и ове године Парада поноса у Београду протекла без инцидената, и похвалио рад надлежних државних органа који су се, како наводи, свим законитим средствима успешно бринули о безбедности учесника пре, за време и после догађаја.

„С обзиром и на прошлогодишњу мирну Параду поноса, можемо опрезно сматрати да је право ЛГБТИ грађана на окупљање у Србији освојено, што је велики симболичан корак на још дугом путу укидања њихове дискриминације. За тај корак органи власти Републике Србије заслужују признање, али остаје оправдан захтев и очекивање да се дискриминација сузбија свакодневно и у мање симболичним, а више животним питањима образовања, запошљавања, здравља, правног уређења животних заједница и, наравно, заштите од насиља на сваком месту”, навео је у писаној изјави заштитник грађана Саша Јанковић.Заштитник грађана је подсетио да је на положај ЛГБТ особа указивао надлежним органима и јавности у више наврата, а посебно вођењем поступака контроле, кроз редовне годишње извештаје и у Посебном извештају „ЛГБТ популација у Србији – стање људских права и друштвени положај”.

Додаје се да су у овогодишњој Паради поноса учествовали и заменица заштитника грађана за родну равноправност Гордана Стевановић са сарадницима из стручне службе Заштитника грађана, као и председница са чланицама Савета за родну равноправост Заштитника грађана.

Чедомир Јовановић: Излазак на Прајд је био раван изласку на фронт

Данашњој Паради поноса присуствоваоп је и лидер ЛДП-а Чедомир ЈОвановић.

– Дошао сам да прижим подршку овим људима зато што сматрам да свако има право да живи у складу са својим опредељењем поготову што је јасно да то не угрожава ничије право. Долазим сваке године јер ми је то врло важно. Раније је излазак на прајд био раван изласку на фронт. Данас то није тако зато изражавам пуно поштовање према онима који су то омогућили – рекао је Јовановић.

Руска новинарка питала амбасадора САД Кирбија да ли је геј

Београдску Параду поноса су својим присуством подржали и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби.

Кирби је том приликом казао да свака мањинска заједница заслужује подршку.

– Дошао сам да подржим Србију и српско друштво на том путу – рекао је амбасадор.

Новинарка медијске екипе из Русије упитала је Кирбија да ли је геј, односно хомосексуалац на шта је амбасадор одговорио да није и новинарки узвратио истим питањем.

Она је одговорила да није геј већ „нормално људско биће“ док је Кирби додао да је „свако биће нормално“.

Протест против Параде поноса

БЕОГРАД – Група верника данас је у Булевару краља Александра протестовала против Параде поноса, тврдећи да такав скуп није у духу православља.

Неколико десетина мушкараца и жена окупило се у близини раскрснице са Рузвелтовом, носећи слике српских светаца и транспаренте „Православни хришћани против јавног егзибиционизма”, „Демократија=содомија”…

Испред њих је постављена метална ограда иза које је стајао полицијски кордон, а протест протиче без инцидената.

Протестанти су грађанима делили летке с порукама против Параде поноса, на којима се наводи да их је покренула „Српска истинска православна црква”.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршена геј-парада у Београду

* Обавезна поља