A pro-Russian activist tent camp burns in front of the trade union building in OdessaОДЕСА – У украјинском граду Одеси (југ земље, велика лука на Црном мору) проглашена су 3 дана жалости због жртава уличних сукоба без преседана између националиста и присталица федерализације Украјине.

У нередима и пожару једне од зграда у центру града погинуло је преко 40 људи, око 200 се обратило по медицинску помоћ. По оцени Русије, за злочине у Одеси одговорне су актуелне de facto власти у Кијеву. „Злочинци постају они који кијевску хунту сматрају законитом,“ – изјавио је порт-парол председника Русије Дмитриј Песков.

Пожар у Дому синдиката на одеском тргу Куликово поље у петак увече представљао је трагично финале нереда, који по свом усијању подсећају на кијевске догађаје од пре два месеца. Недозвољени улични марш, који су организовали припадници националистичких групација и локални фудбалски „ултра-навијачи“ под паролама „јединствене Украјине“, претворио се у сукоб с присталицама федерализације земље који су пре неко време поставили шаторе на тргу Куликово поље. По новој украјинској „револуционарној традицији“, почеле су да се користе каменице, бејзболске палице и „Молотвљеви коктели“. Полиција је покушала да раздвоји сукобљене стране, али је деловала пасивно и неодлучно. На крају су радикли-националисти из такозваног „Десничарског сектора“ потпалили шаторе, а затим и Дом синдиката, где су се сакрили активисти, који се не слажу с политиком садашњих власти земље. Неколицина људи је жива изгорела, други су се отровали димом и умрли. Спасавајући се од ватре људи су искакали кроз прозоре. По сведочанству очевидаца ватрогасци су дошли тек пола сата након почетка ватре.

Москва по изјави МИП РФ сматра трагедију у Одеси испољавањем преступне неодговорности кијевских власти „које повлађују дрским национал-радикалима, који организују кампању физичког терора против присталица федерализације и стварних уставних промена у украјинском друштву“.

Шеф Комитета Државне думе Русије за послове ЗНД Леонид Слуцки је оно што се десило у Одеси упоредио с нацистичким злочинима. „То је нови Аушвиц“, – сматра парламентарац. Први потпредседник владе Републике Крим, Рустам Тимергалијев, је такође подсетио да су „последњи пут људе у Украјини живе спаљивали нацисти за време Другог светског рата“.

Сукоби с масовном погибијом људи у Одеси значе да се Украјина у правом смислу речи налази на ивици грађанског рата, сматра заменик директора Института за земље ЗНД Владимир Жарихин. По његовој процени, укајински десничарски радикали осећају да се налазе на маргинама политичког процеса и желе да имају више утицаја. Притом ће се САД, уверен је Жарихин, само радовати томе што у центру Европе, на самој граници Русије налази „нова Сомалија“.

Са своје стране порт-парол председника РФ Дмитриј Песков је изјавио да ће после трагичних догађаја у Одеси – за Русију, а практично и за било коју другу земљу, бити немогуће да наговори становнике југоистока Украјине да се разоружају у ситуацији кад постоји директна опасност по њихов живот.

Истовремено, Песков је назвао апсурдном перспективу одржавања председничких избора у Украјини, који су заказани за 25. мај. „После онога што се десило у Одеси, у ситуацији кад се покреће спирала конфронтације на југоистоку земље, не разумемо о каквим изборима се говори у Кијеву, у европским главним градовима и у Вашингтону,“ – истакао је порт-парол руског лидера.

Валериј Кауров – „Руси горите“

Председник самопроглашене Народне републике Одесе Валериј Кауров испричао је у интервјуу за RT, шта се догодило у Одеси, где су радикално расположени екстремисти напали камп присталица федерализације на Куликовском пољу, а активисти били принуђени да потраже спас у оближњем Дому синдиката. Зграда је запаљена, а у ватри је настрадало 43 људи. На десетине људи заробљено је на крову.

Према Кауровим речима центар Одесе већ је био уништен, када је гомила радикала кренула ка Куликовском пољу, како би ликвидирала камп присталица федерализације. Радикала је било око пет хиљада, сви до зуба наоружани, не само палицама и молотовљевим коктелима, већ и ватреним оружјем, укључујући Калашњикове.

Активисти су били принуђени да се затворе у зграду регионалног синдиката, који се налази у непосредној близини. „Око триста људи ушло је у зграду, како би се заштитило, надајући се да ће их, ако у томе не буду успели полиција спасити. Међутим радикали су зграду засули Молотовљевим коктелима и шок бомбама, пустили гас. При томе људи унутра, нису имали ни оружје, нити противгасне маске. Прво ватрогасно возило стигло је на лице места после пола сата. Радикали су ватрогасце спречавали у гашењу пожара. „Руси горите“ урлали су на наше људе. Они су опколили сва возила, и мердевине, с којима су ватрогасци почели да скидају људе са прозора, рекао је Кауров.

Људи су живи горели, нису дозвољавали да их спасу. Многи су се угушили у диму, не дочекавши помоћ, твди Кауров. По његовим речима радикалима пружају отпор комбиновани Народни одреди, Одреди Одесе и православни одреди. Међу заробљенима у згради, на крову, има и жена и девојака. Они захтевају да им милиција помогне да изађу. На крају, оне које су извели из зграде раније, дали су „Бандеровцима да их растргну“, објаснио је саговорник RT. Буквално по 30 људи насртало је на једног човека и тукло га. После тога полиција је узимала те људе под руку, гурала у марице и одвозила у непознатом правцу, додао је он.

Такође је рекао да око Куликовског поља стоје одреди милиције са штитовима испред себе, бранећи се од људи, грађана Одесе, који желе да помогну и деблокирају зграду синдиката.

Председник Народне републике Одеса увререн је да ће после овог догађаја Одеса устати, да ће бити подигнут масовни устанак. Он каже да је милиција издала људе. „За животе погинулих, жена, стараца, једноставно грађана Одесе настрадалих у пламену, морају одговарати са запада пристигли бојовници Десног сектора“. Прозвао је и ултраше, који су дошли на утакмицу Черноморец – Металист, као и самоодбрану Мајдана, „која се беспослена смуца по Кијеву“. Управо они су планирали и спровели акцију, твди Каурев. Он је против преговора са Кијевом. „Они су погазили женевски договор, они раде по налозима Вашингтона. Ово је прави геноцид, изјавио је Кауров за RT.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Одески „Аушвиц“ – „Руси горите“

* Обавезна поља