RESETNJIKOV2БЕОГРАД – Директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков оценио је да ће Србија морати у једном тренутку да бира између ЕУ и Русије, те саветовао Влади Србије да не изда Русију.

„Српска влада треба да се држи и не изда завете предака и нашу заједничку историју. Наши народи су увек били у пријатељским односима и не памтим да је Србија била у непријатељском табору. Сада је велика одговорност на српској влади“, рекао је Решетњиков.

Он је за „Данас“ оценио да ће Влада Србије бити у тешком положају, зато што с једне стране жели да сачува добре односе са Русијом, а са друге иде ка ЕУ, напомињући да је ЕУ у оштром конфликту са Русијом и да тај сукоб може још више да се продуби, када ће се Србија наћи „између две ватре“ и морати да бира.

Решетњиков, чији институт ради под покровитељством руског председника Владимира Путина, сматра да Русија неће вршити јак притисак на Србију, али да ЕУ и НАТО хоће, због чега ће српској влади бити тешко да сачува добре односе са Русијом.

Он не сматра да ће се украјинска криза „пребацити“ на Балкан, на којем практично нема независних држава и, углавном, су све под контролом или под великим притиском.

Према његовим ријечима, балкански народи тренутно немају воље за нека озбиљна решења.

„Не виде излаз и уопште су пасивни. Утицај се може појавити када Русија изађе као победник из ове кризе. Тада су и овде могуће промене. А то веома добро схватају и САД“, истакао је Решетњиков.

Децентрализација Украјине једини излаз

Наводећи да Запад користи Украјину за удар на руске националне интересе, Решетњиков је истакао да је излаз из украјинске кризе у децентрализацији Украјине, односно преобраћању Украјине у федералну државу, али да Вашингтон и Брисел не желе федерализацију, као ни Кијев, јер онда Украјина неће бити у потпуности под контролом САД.

Он је навео да нема никакве шансе да Русија остане у оним границама које је створио Лењин, наводећи да је „украјински пројекат мртав“, да се та земља распада те да Руси и Украјинци који говоре руским језиком, не желе да живе у таквој држави.

Решетњиков је подсетио да су се путем од Луганска до Волге кретали и Наполеон и Хитлер, али да је Русија преживела многе најезде, где се за Наполеона све завршило на Бородину, за Хитлера на Стаљинграду, а сада Путин бира место где ће Запад завршити своју инвазију.

Решетњиков је оценио да неће бити трећег светског рата због Украјине, јер за Украјину на Западу нема ко да ратује – САД су се већ умориле, јер ратују већ 25 година, а Европа и није у стању да ратује.

Он каже да је Русија почела процес обнављања империје и пре ситуације у Украјини и да Русија не може да буде нешто друго осим империја, јер у њој живи 100 народа.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Решетњиов – Украјински пројекат је мртав

* Обавезна поља