sb-unЊУЈОРК – Седница Савета безбедности УН одложена је за сутра у 16 часова, после два одлагања и вишечасовних косултација поводом британског предлога резолуције о Сребреници, и одсуства консензуса.

Према Танјуговим информацијама из дипломатских извора, договора западних земаља чланица СБ УН и Русије и Кине о предложеном документу нема.

Русија је и после данашњих консултација остала при ставу да ће уложити вето на резолуцију ако се њен текст не измени.

Претходно је Кина раније данас тражила да се гласање о резолуцији одложи док се не постигне консензус свих чланица овог тела светске организације.

То је треће одлагање седнице, која је првобитно била заказана данас за 16 часова, затим је одложена за сат времена, а потом је дошло и до другог одлагања за 21 сат по средњоевропском времену.

Текст британске резолуције апсолутно је неприхватљив за Србију.

Русија прети ветом, Кина тражи одлагање

Пекинг сматра да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности ни свих народа у БиХ

Ако је судити по отпору Русије и Кине коначној верзији британске резолуције о Сребреници, Београд не би требало да стрепи од тога да ли ће она бити усвојена у Савету безбедности УН. Пошто је Русија јуче најавила вето, Кина је предложила да се овај документ стави на сто тек када се постигне консензус свих чланица Савета безбедности УН.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров обавестио је британског колегу Филипа Хамонда да ће Москва ставити вето на предлог резолуције, а Танјуг је пренео и да је заменик амбасадора Русије при УН Пјотр Иличев оценио је да нацрт „ствара поделе” и да је усредсређен само на „једну страну сукоба”.

Било је, очигледно, врло напето јуче у Њујорку. Седница је првобитно била заказана за 16 часова по нашем времену, па је на захтев Пекинга одложена за 21 час.

Јучерашња седница СБ била је најављена као брифинг на којем ће своја виђења догађаја у Сребреници представити заменик шефа УН Јан Елијасон и принц Зеид, високи представник УН за људска права, да би њен почетак био одложен за сат времена због неслагања са британским текстом.

Кина је, као стална чланица Савета безбедности УН, предложила да се због тога гласање о резолуцији о Сребреници одложи до постизања сагласности свих чланица овог тела светске организације и о томе је обавештена Србија. Кина сматра да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности ни свих народа у БиХ.

Нешто после 17 часова по нашем времену, председавајући СБ УН амбасадор Новог Зеланда Џерард ван Бохемен саопштио је да је брифинг СБ УН о Босни и Херцеговини померен на 21 час. Агенције АП и АФП јављале су потом, према Бети, да представници САД и Русије воде интензивне консултације за превазилажење застоја. Дипломате из СБ рекли су да су се састали америчка амбасадорка Саманта Пауер и руски амбасадор Виталиј Чуркин како би размотрили разлике око текста нацрта.

lavrov_mid_25

Подсетимо, председник Томислав Николић је пре четири дана упутио писмо свим шефовима држава чланица СБ УН и генералном секретару Бан Ки Муну поводом британске резолуције о Сребреници, а руског председника Владимира Путина замолио да Русија уложи вето на тај документ.

Да резолуција чији се исход очекује с посебном пажњом у Србији и Републици Српској неће глатко проћи, могло се наслутити и у преподневним сатима, када је шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио да се за седницу СБ припрема „велика манипулација”, истичући да Србија не би смела да „ликује уколико резолуција не буде усвојена нити би требало да оплакује своју судбину ако се резолуција усвоји”. Истовремено, сазнали смо да је Русија одустала од стављања свог предлога резолуције о Сребреници на дневни ред седнице, тако да је на столу остао само британски предлог.

Србија је, подсетио је Дачић, једина земља у региону која је осудила злочин у Сребреници и процесуирала осумњичене за учествовање у њему, оценивши да иза инсистирања на резолуцији леже интереси „неких земаља које траже намиривање рачуна с другим земљама”.

„Ако од свих злочина и геноцида који су били у 20. веку доносимо резолуцију само о Руанди и Сребреници, овде је очигледно да неке земље траже поље за намиривање рачуна с неким другим земљама. Велика Британија има велике интересе у исламском свету и мисли да ће се тако, пошто учествује у многим кампањама у тим земљама, најлакше да намири рачуне према малој земљи као што је БиХ”, рекао је Дачић.

Сатница

16.30 – Кинеско министарство спољних послова обавестило је Србију да је њихов став да се гласање о предлогу резолуције о Сребреници одложи док се постигне консензус свих чланица.

17.10 – Брифинг Савета безбедности о Босни и Херцеговини померен на 21 час, саопштио председавајући Савета безбедности, амбасадор Новог Зеланда Џерард ван Бохемен.

17.40 – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров обавестио је британског колегу да ће Москва ставити вето на предлог резолуције, сазнаје РТС. Британија обезбедила подршку за резолуцију од САД, Литваније, Малезије и Новог Зеланда.

У Савету безбедности у претходних 20 година три пута уложен вето

Савет безбедности УН је у протеклих двадесетак година посветио више од 150 резолуција проблемима изазваним ратовима и распадом бивше СФРЈ, а само у три случаја резолуције нису прошле јер је нека од сталних чланица уложила вето. Русија је у децембру 1994. спречила усвајање резолуције којом се, због тешке хуманитарне ситуације на подручју Бихаћа, тражила стриктнија контрола граница СРЈ са Хрватском и БиХ.

Кина се у фебруару 1999. успротивила усвајању резолуције којом се продужава мандат снага УН у Македонији за још шест месеци због претходне одлуке Скопља да призна Тајван као независну државу.

САД су 30. јуна 2002, дан уочи оснивања сталног Међународног кривичног суда, гласале против нацрта резолуције којом се продужава мандат мисије УН у БиХ, како своје војнике у мировним снагама не би изложили ризику суђења пред судом који не признају.

У Савету безбедности УН није прошла ни резолуција којом је у марту 1999. тражен хитан прекид бомбардовања СРЈ, када су нацрт текста којим се осуђује примена силе без одобрења Савета безбедности подржале само Русија, Кина и Намибија, док је преосталих 12 чланица Савета безбедности гласало против овог документа.

Савет безбедности УН има 15 чланица, представници десет земаља бирају се на одређени период, а пет „сталних столица”, уз право да ветом спрече усвајање неке резолуције, имају САД, Велика Британија, Француска, Русија и Кина.

Право вета уведено је како би се спречило да се надгласавањем доносе одлуке које би могле изазвати поремећаје на глобалном нивоу. То право не важи за процедурална питања, што значи да нико не може да спречи да се о предложеној резолуцији расправља.

Уколико процени да јој се отворени сукоб с остатком света не исплати, а не жели да одустане од свог става, стална чланица Савета безбедности УН може се одлучити и да буде уздржана од гласања, чиме чува образ, али не спречава усвајање резолуције.

Савет безбедности УН данас ће размотрити предлог резолуције који је поднела Велика Британија, поводом 20 година од масовног злочина над Бошњацима у Сребреници.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Одложена седница СБ о Сребреници

* Обавезна поља