aleksis-cipras-ap-pg_fАТИНА – Премијер Грчке Алексис Ципрас разговарао је данас телефоном са председником САД Бараком Обамом, коме је предочио предлоге грчке владе, пишу грчки медији.

Обама је грчком премијеру пренео снажну жељу САД да преговори између Атине и кредитора буду успешни, преноси грчка агенција АНА.

Шеф еврогрупе Јерун Дајселбулм изјавио је да ће министри финансија еврозоне сутра одржати телефонску конференцију на којој ће разговарати о захтеву Атине за финансијску помоћ из Европског стабилизационог механизма.

„Сутра ујутро ћемо одржати телефонску конференцију о званичном захтеву Грчке за помоћ из Европског стабилизационог механизма. Могуће је да ће Грчка представити и предлог реформи”, рекао је Дајселблум, потврдивши да грчка влада данас није представила писани предлог реформи еврогрупи.

Очекује се да ће Ципрас на данашњем ванредном самиту лидера еврозоне представити нови предлог за решавање грчке дужницке кризе, уз захтев за отписивање до 30 одсто грчког дуга, јавио је битански јавни сервис ББЦ.

Ципрасов захтев ће се сасвим сигурно наићи на тврд отпор Немачке, чији је министар финансија Вофганг Шојбле изјавио у Берлину да се и даље противи отпису дугова Грчкој.

Француски председник Франсоа Оланд је, по доласку у Брисел на самит еврозоне, изјавио да је неопходно да Грчка што пре изнесе озбиљан и веродостојан предлог реформи.

Састали се Ципрас, Јункер, Меркел и Оланд

БРИСЕЛ – Грчки премијер Алексис Ципрас састао се данас с лидерима Немачке, Француске и Европске комисије.

Ципрас је разговарао с Ангелом Меркел, Франсоа Оландом и Жан-Клодом Јункером уочи самита лидера еврозоне.

Меркел је долазећи на самит новинарима рекла да засад нема основе за преговоре Грчке и кредитора пошто су Грци на референдуму у недељу одбили понуду поверилаца, пренео је Гардијан.

Солидарност на европском нивоу и одговорност на националном нивоу су важни, рекла је Меркел и додала да без солидарности и реформи нема решења.

Немачка канцеларка је упозорила да истиче време за налажење решења за грчку џничку кризу. „То више није питање недеља, већ дана”, рекла је она.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ципрас активно промовише предлоге Грчке

* Обавезна поља