Премијерка Ана Брнабић и министри у њеној влади Зоран Ђорђевић и Бранко Ружић, као и градоначелник Београда Синиша Мали, придружили су се учесницима Параде поноса на Цветном тргу, одакле ће, како је планирано, у 12.15 почети овогодишња шетња.

Раширена је велика застава дугиних боја, такође учесници носе и заставице истих боја, чује се музика. . .

Улице којима ће учесници параде шетати су затворене за саобраћај, а велики број припадника полиције распоређено је дуж трасе параде.

Како је речено репортеру Танјуга, на Цветном тргу прва ће се обратити председница удружења „Да се зна” и чланица организационог одбора параде поноса Драгослава Барзут.

Након ње окупљенима ће се обратити овогодишња „кума” Прајда, естрадна уметница Јелена Карлеуша.

Негде на пола пута окупљенима ће се обратити представник Цивил рајт дифендерса члан организационог одбора Прајда Марко Михајловић.

Како очекује министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, све би требало да протекне без проблема.

„Безбедносну процену је радила Дирекција полиције, формиран је штаб који се тиме бави, ми смо у сталној комуникацији са свима, све тече у складу са законом и у складу са проценама које смо имали раније. Очекујем једну сасвим нормалну атмосферу”, рекао је Стафановић.

На Паради ће учествовати председница Владе Ана Брнабић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, а очекује се и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић..

Ружић је рекао да је Србија данас узорна земља у којој се права мањинских група гарантују и поштују, а своје учешће на Паради поноса објаснио је жељом да промовисао толеранцију и заштиту људских права.

Учешће је најавио и градоначелник Синиша Мали, који је недавно рекао да Београд показује да је град без дискриминација и са једнаким правима за све, а посебно правом на будућност.

Члан Организационог одбора Београд Прајда 2017 Горан Милетић говорећи о атмосфери у друштву пред „шарену шетњу” указује посебно на три елемента – законе који штите припаднике ЛГБТ заједнице, подршку премијерке и већу спремност младих да се „аутују”.

Први „Прајд” у Београду, 2001. године, остао је запамћен по насиљу, а 16 година касније, ситуација, иако веома споро, ипак осетно иде на боље, за шта је јасан сигнал долазак највише министара до сада, навео је он у изјави за Танјуг.

Присуство највише припадника извршне власти откада се „прајдови” организују, Милетић види као разлог за радост припадника ЛГБТ заједнице.

„Долазак премијерке је заиста добар сигнал, а градоначелник Мали је долазио и ранијих година, што је такође добро јер ово је Београд Прајд и јако је важно да је он препознао колико је то важно за Београд и да није мала ствар када он дође”, каже Милетић.

Овогодишња Парада поноса „За промену” завршена је обраћањем организатора и њихових гостију на Тргу Републике, протекла је у свечарској атмосфери и без инцидената, а први пут Прајду је присуствовао један председник Владе Србије, Ана Брнабић.

Овогодишњи Прајд завршен је обраћањем амбасадора амстердамског прајда Ханса Ванховена који је рекао да Србија напредује на пољу права припадника ЛГБТ заједнице и посебно похвалио чињеницу да је паради присуствовала премијерка, и да је веома храбро од ње што се одважила на тај корак…

Он је рекао да су промене споре, али да борба за слободу никада не престаје, затим су се на бину попели организатори који су истакли да је сваке године све више људи и да је све мање полиције која обезбеђује учеснике.

Парада поноса почела је данас око поднева окупљањем на Цветном тргу, а након обраћања „куме” прајда Јелене Карлеуше поворка је кренула улицом Краља Милана до Трга Републике где је уз обраћање организатора и гостију и уз музику и завршена.

На овогдишњој паради није било инцидената, осим када је један мушкарац испред колоне викао и кренуо ка окупљенима, али је полиција одмах реаговала и склонила га и пре него што је успео да дође до учесника Прајда.

Ана Брнабић упоредила „Вуков Сабор“ са Прајдом

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да Србија на данашњој Паради поноса поштује различитости и да Влада за све грађане обезбеђује исти ниво поштовања људских права.„Влада Србије је ту да за све грађане – како већине, тако и мањине, покаже да поштује различитости”, рекла је Ана Брнабић новинарима уочи почетка Параде.

Она је оценила да њено присуство Прајду, као и присуство министара Бранка Ружића и Зорана Ђорђевића, даје јасан сигнал да је Србија друштво које поштује различитости.Истакла је и да ће свака врста говора из мржње, злочина из мржње и дискриминације бити оштро санкционисани. Ана Брнабић је рекла да је и добро што у Србији има, како је рекла, много различитости.

„На Вуковом сабору у Тршићу у овом тренутку је председник Србије Александар Вучић и део министара, а ја и део министара смо овде. И све је то Србија”, рекла је Ана Брнабић.Она је најавила и да ће вечерас у Истанбулу подржати кошаркашку репрезентацију Србије у борби за златну медаљу, указавши да су „и они Србија”.По њеним речима, циљ Владе Србије је да покаже да је држава јача што има више различитости.Ана Брнабић је оценила да се од 2014. године ситуација са одржавањем Прајда поправља и да је од тада из године у годину том приликом све мање полиције и инцидента.

Полиција спречила протест против прајда

Неколико десетина грађана, углавном верника покушало је да одржи протест против Параде срама, али их је код Радио-Београда полиција зауставила и опколила како би спречила њихово слободно кретање.

Током шетње, код Игуманове палате, полиција је одмах привела једног младића који је притрчао узвикујући: „Содомија – кривични законик!“.

 


Извор: Танјуг, НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Одржан други овогодишњи „Прајд“ у Београду

* Обавезна поља