nk-konvencija-slika-5-283x237БЕОГРАД – Напредни клуб одржао је у суботу, 8. фебруара, редовну годишњу конвенцију, која је ове године била посвећена стању демократије у Србији.

На конвенцији су говорили Чероми Антић, професор Универзитета и председник НК, затим Петар Лађевић, социолог и бивши директор Канцеларије за људска и мањинска права, Владаимир Кецмановић, писац, као и Љубодраг Грујић, дворски хералд.

На основу анализа и програма Напредног клуба говорници на конвенцији изнели су став да су у Србији демократске установе слабе а да је демократија на ниском нивоу развоја.

Говорници су предложили низ реформи које би ојачале установе Србије. Према Напредном клубу темељ тих реформи биле би ревизија устава из 2006, напуштање установа друге републике, затим укидање парадржавних установа и успостављање целовитог политичког и државног система Србије. Један од битних услова за развој демократије, како су истакли у Напредном клубу, јесте и успостава модерног односа државе према цивилном сектору.

Говорници на конвенцији Напредног клуба указали су и на тенденције повећања ауторитарности у Србији, на неспремност политичке елите и јавности да се са тиме суочи, као и на лош однос Великих сила, пре свега САД и Немачке, према таквим појавама у српској политици.

Напредни клуб је на конвенцији изнео целовит прогам уставне и политичке реформе у Србије а говорници су указали на добре демократске традиције и примере из прошлости, као и на добре примере у Европи и свету, када је реч о узорима корисним за неговање и развој демократије и њених установа.


Извор: Напредни Клуб

Оставите коментар

Оставите коментар на Одржана конвенција Напредног клуба

* Обавезна поља