унсБЕОГРАД– Удружење новинара Србије (УНС) је данас позвало Министарство културе и информисања да преиспита регистрацију дневника „Курир: најутицајније дневне новине на Балкану”, који се пре десетак дана појавио на тржишту уместо таблоида „Курир”.

УНС указује да су сличношћу назива та два медија читаоци у уверењу да купују исте новине, а повериоцима је угрожена могућност наплате дуговања јер издавач бившег „Курира”, предузеће „Курир-инфо” д.о.о. располаже са само 41.853,48 динара новчаног капитала.

Закон о јавном информисању не дозовљава оснивање новог гласила „под истим или сличним именом, које може изазвати забуну у погледу идентитета јавног гласила”, и то у року од годину дана након брисања неког гласила из регистра, указује УНС.

УНС зматра да би Министарство културе и информисања морало да искористи своје право надзора над спровођењем Закона у случају регистрације дневника „Курир: најутицајније дневне новине на Балкану”, првенствено због могуће штете коју би претрпели новинари уколико им нису измирене све обавезе.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на УНС тражи преиспитивање пререгистрације Курира

* Обавезна поља