putin-boljaМОСКВА –На војној паради поводом обележавања 69. годишњице победе у Другом светском рату, председник Русије Владимир Путин је похвалио снагу тријумфалног руског патриотизма.

„Ово је дан тријумфа непобедивих патриотских снага, када сви ми нарочито снажно осећамо шта значи бити одан домовини и колико је важно да људи буду у стању да заступају своје интересе”, поручио је руски председник, наводи АФП.

Путин је казао да је Дан победе и даље главни празник у Русији.

„Од окончања великог патриотског рата прошло је 69 година. Али 9. мај је био и биће наш главни празник. То је дан националног тријумфа и националног поноса, дан жалости и вечног памћења”, изјавио је он.

У традиционалној паради на Црвеном тргу учествовало је више од 11.000 војника и официра оружаних снага, полицајаца, кадета војних колеџа и академија, као и кадета војне и морнаричке школе.

Парадом је командовао генерал-пуковник Олег Саљуков који је главнокомандујући копнених снага, наводи Итар-Тасс.

Председник Путин, који је главнокомандујући руских оружаних снага, по традицији присуствује паради коју је ове године пратило више од 600 новинара.

Као и претходних година, парада се састоји од марша, процесије моторних возила и ваздухопловне егзибиције.

Приказано је 151 возило, а у ваздухопловној егзибицији учествовало је 68 авиона и хеликоптера.

Војна парада се традиционално одржава у још осам градова који носе титулу херојских градова -Севастопољ, Керч, Санкт Петербург, Смоленск, Мурманск, Тула, Новоросијск и Волгоград, као и у 16 градова у којима је се налазе војно особље, флоте и мала каспијска флота.

———————————————————— 

Путин стигао у Севастопољ на прославу Дана победе

СЕВАСТОПОЉ – Руски председник Владимир Путин управо је слетео у престоницу Крима Севастопољ, што је прва његова посета Криму откад је то полуострво средином марта припојено Русији, објавиле су данас руске агенције.

Очекује се да ће Путин присуствовати великој војној паради у луци Севастопољ, која се одржава поводом победе Русије над нацистима у Другом светском рату, пренела је агенција АФП.

Председник Русије јутрос је на московском Црвеном тргу присуствовао трационалној војној паради поводом обележавања 69. годишњице победе у Другом светском рату.

 

 


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Одржана војна парада у Москви (видео)

* Обавезна поља