Putin-krim parada 1СЕВАСТОПОЉ – Упркос захтевима Ангеле Меркел да не одлази на кримску параду победе, Владимир Путин је након завршетка победничке параде на Црвеном тргу дошао у Севастопољ, у прву посету Криму од његовог присједињења Руској Федерацији.

Стојећи на палуби великог чамца Путин је обишао бродове Црноморске ратне флоте постројене у севастопољској луци.

У центру су били мали противподморнички врод „Александровец“, а поред њега ракетни бродови на ваздушном јастуку „Самум“ и „Бора“ и велики противподморнички брод „Керч“.

На челу парадне линије био је командни брод Црноморске флоте – гардијска ракетна крстарица „Москва“.

Чим је шеф руске државе и главнокомандујући обишао „парадни поредак“ и поздравио посаде бродова и окупљене у луци – над Севастопољем је пролетело 70 борбених хеликоптера и авиона.

Заједно са Путином били су министар одбране Сергеј Шојгу, вд председника Крима Сергеј Аксјонов и први човек Севастопоља Алексеј Чалиј.

Обраћајући се учесницима кримске Параде Победе, руски лидер је рекао:

Putin-krim parada

       „Драги грађани Крима и Севастопоља!

        Поштовани ветерани!

        Другови војници и морнари, подофицири и војне старешине!

         Другови официри, генерали и адмирали!

        Срдачно вам честитам Дан велике Победе!

 Срећан сам што сам овде у херојском Севастопољу на овај свети дан и што заједно са свима вама обележавам главни празник наше земље. 

        Подвиг генерације која је згазила нацизам увек ће бити пример храбрости, пожртвованости и несаломиве снаге воље. Пример служења Отаџбини какав не постоји.

Ми се, драги ветерани, равнамо према вама. То што су се Крим и Севастопољ вратили родној земљи, ваш је огромни морални допринос.

        Пренели сте нам велике вредности јединства, правде и збијености редова. Научили сте нас да поступамо по савести.

        Генерације које су одрасле на Криму и Севастопољу увек су се ослањале на те вредности. Остале су верни сећању на оне који су уређивали овај крај, овај предивни град, оне који су се у различито време борили на овој земљи, оне који су се тукли бранећи Русију.

        Данас је на главној линији одбране Русије Црноморска флота која обележава двоструки празник.

        Тачно пре 70 година град је био ослобођен од немачко-фашистичких освајача, а пре тога – 250 дана бомбардован из ваздуха и са мора пројектилима супертешких оруђа.

        Без сна и одмора, гладан и жедан, војник на првој линији одбране, а људи у фабрикама, борили су се за свој родни Севастопољ.

        Чак и када је наша војска привремено оставила град, Севастопољ се није предао. Његови заштитници су формирали моћни партизански покрет и наставили борбу.

        Пример Севастопоља је показао читавом свету да тамо где су људи одлучни да се боре за своју земљу, за своје достојанство и своју слободу – непријатељ не може проћи.

        Ово је посебна година за град-херој чија је историја истински богата важним догађајима.

        Пре 230 година – у фебруару 1784. године – указом Царице Катарине град је добио своје поносно име.

        У септембру ћемо обележити 160 година од херојске одбране Севастопоља током Кримског рата.

        Уверен сам да ће 2014. година ући у његов летопис, у летопис читаве наше земље као година када су народи који овде живе чврсто одлучили да буду заједно са Русијом. Тиме су потврдили своју оданост историјској правди и сећању на наше претке.

        Предстоји нам много посла, превазићи ћемо све тешкоће јер смо заједно, а то само значи да смо постали још јачи.

        Честитам вам празник Велике Победе!“

Посебна атракција севастопољске параде био је наступ пилотских акробатских група „Стрижи“ (МиГ-29) и „Руски витезови“ (Су-27). Јер, извеле су, поред осталог, и чувену фигуру „Кубински дијамант“ коју изводи девет авиона.

Сви они праве ваздушни ромб, а растојање међу њима је тачно – три метра.

Као и у Москви, параду су завршили јуришни авиони Су-25МБ који су над Севастопољем направили ваздушну државну заставу Русије.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин део Параде победе на Криму

* Обавезна поља