kimstudio480КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Трећег новембра Приштина нема шта да изгуби у сверном делу Косова, али могу изгубити грађани ако не гласају, сматра приштински аналитичар Ардиан Арифај. Сличног је мишљења и Ненад Максимовић, извршни директор ЦПТ-а који каже да је само организовање избора на северу за Приштину велика победа.

Гостујући у емисији „Договор избори“, Ардиан Арифај је рекао да су очи Приштине упрте у север Косова јер није извесно колико ће тамо људи уопште да гласа и како ће цео процес проћи. „Видели смо да у Грачаници, Штрпцу, односно јужно од Ибра да до сада није било проблема, али на северу смо видели да има и инцидената и више тензија и зато се више прати шта се то дешава на северу, него у другим деловима Косова. То је важније и од онога што се дешава у Приштини, Ђаковици, Призрену“.

 

Само одржавање локалних избора на северу је велика победа Приштине, сматра Арифај. „То што се одржавају избори по законима Косова и инсталирају институција које ће радити по законима Косова, то је већ победа за Приштину. Зато Приштина нема шта да изгуби на овим изборима. Трећег новембра могу да изгубе грађани који не гласају. Приштина може да изгуби 4. новембра, у зависности од тога која ће опција да победи на изборима и који ће политичари преузети власт,  односно коме ће политичари који су на власти на северу Косова бити одговорни Приштини или Београду“.

Према оцени директора Центра за мир и толеранцију Ненада Максимовића, на северу Косова „лагано јача свест становништва о неминовности самих избора, да се институције које подржава Влада републике Србије неће задржати у великом обиму након избора, без обзира на резултате самих избора“.

„Ради се о драстичној промени политичке климе на коју становници нису једноставно спремни да реагују на начин на који би то желела Приштина, Београд и међународна заједница. Приштина ово види као једну велику победу јер се по први пут организују избори на северу, па мислим да је спремна да прихвати било какве резултате само да би се на неки начин заокружило институционално деловање Приштине на свим деловима Косова“.

Максимовић сматра да Заједница српских општина, као тело које би требало да се формира након избора, неће имати извршне надлежности. „Заправо Београд на неки начин замајава српску јавност на Косову, мада обавештени део јавности то зна. Та политичка догма о некој јакој Заједници општина је само политичка прича за унутарполитичке прилике у самој централној Србији“.

По Арифајевом мишљењу, Заједница српских општина није „снажна карта у рукама Србије и Срба на Косову“.

„Ми већ имамо једну Заједницу косовских општина која мање више функционише као један невладина организација. Исто ће бити и са овом новом Заједницом. Дакле, није то ништа ново и ништа невиђено“ , каже Арифај.

Оцењујући досадашњу изборну кампању политичара, односно кандидата за градоначелнике и одборнике општина, Арифај каже да се она заснива само на празним причама и свађи међу политичким ривалима, било у Приштини, Грачаници или другим деловима Косова.

„У досадашњој предизборној кампањи видели смо и чули доста приче и ината, а не оно што заиста интересује грађане, а то је шта ће се конкретно урадити да би се њихов живот побољшао“.

Последњих двадесет дана политичка атмосфера у Грачаници је прилично узбуркана, оцењује Ненад Максимовић.

„ Избори су главна тема у кафићима, домовима, међу пријатељима, што донекле постаје иритантно. Жао ми је што један политички преокрет на Косову остаје незапажен, а то је да је престао монопол једне политичке партије на целокупни политички и друштвени живот косовских Срба. Он није на адекватан начин пропраћен развојем демократског дискурса и нормалне дискусије о приортетним политичким темама у друштву, већ је довело до јачања тензија свеопштим позиционирањем становништва у правцу једне, друге или треће политичке партије“.

Он смтра да постоје велики интереси појединаца јер је, како каже, ово последњи воз за људе који желе да остану укључени у политчки живот .

„Дошло је до позиционирања, људи су закопани у ровове, јер је дошло до јачања интереса. Са једне стране више немамо монопол или једну доминантну политичку партију, већ се појавила нова политичка партија која је под јаким утицајем Београда. СЛС је доживео одређену трансформацију јер се део партије одцепио, дошли су неки нови људи са новим идејама па је тако сама изборна трка много интересантнија. Али је свеопшта атмосфера није оличење неког демократског духа, већ доводи до подела унутар српског друштва“, каже Максимовић и додаје да је досадашња кампања кандидата у Грачаници „прилично траљава“.


Извор: КиМ Радио

Оставите коментар

Оставите коментар на Одржавање избора велика победа Приштине

* Обавезна поља