oebs201ПРИШТИНА – Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) ће на изборима на Косову који су заказани за 3. новембар имати улогу посредника, рекла је председница Централне изборне комисије Косова Ваљдете Дака.

Она је за радио Слободна Европа казала како ће ОЕБС бити на северу Косова, јер тамо ЦИК нема приступ.

„На северу где ми физички не можемо да будемо биће ОЕБС. Тај мандат има на основу споразума и договора који је постигнут у Бриселу. ОЕБС ће бити тамо где ЦИК физички неће моћи да буде присутан, у највећем броју случајева ће играти улогу поште, као и у делу гласања ван Косова”, рекла је Дака.

Према њеним речима, у Бриселу је постигнут договор да се гласање ван Косова обави у складу за Законом о општим изборима Косова, док је улога ОЕБС да прикупи гласове на једном месту и да се они после тога пребаце у седиште ЦИК-а.

„Они који који живе ван земље имаће могућност да се прво упишу у бирачке спискове за гласање ван Косова. Они ће апликације за то попунити и њих ће на Косово донети ОЕБС и обавиће се провера”, рекла је Дака.

Гласачки материјал подразумева гласачки листић и коверту у којој се чува гласачки листић који се после тога доноси до ОЕБС-а, који ће то предати ЦИК-у.

Дака је рекла да ће гласачки листићи бити израђени сходно законским решењима која су на снази на Косову.

Према њеним речима, на гласачким листићима биће обележја државе Косово.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на ОЕБС као посредник на изборима

* Обавезна поља