MIP Rusije22.50 – МСП РФ: Изјаве Турчинова о хуманитарној помоћи РФ су „врх цинизма“

Изјаве председника Врховне раде Украјине Александра Турчинова о томе да је хуманитарна помоћ југоистоку земље „фејк“, „параван“, „провокација и спекулација“ – су „врх цинизма“, стоји у саопштењу департамента за информације и штампу МСП Русије.

„Ту изјаву у условима непрекидних артиљеријских напада украјинске војске на Доњецк и Луганск, рушења објеката инфраструктуре и стамбених квартала, масовне погибије цивила, се најблаже речено, може назвати врхом цинизма“, стоји у саопштењу.

22.45 – Јуриј Продан: Украјина је технички спремна да настави са транзитом руског гаса европским потрошачима

Украјина је технички спремна да настави са транзитом руског гаса европским потрошачима, изјавио је министар енергетике Јуриј Продан на сусрету са словачким колегом, министром економије Павлом Павлисом, стоји на сајту министарства.

Министарство енергетике је, такође, саопштило да Украјина на данашњи дан може добијати 8-10 милијарди кубних метара гаса. Имајући у виду реверсне испоруке из Пољске и Мађарске, так капацитет може обезбедити више од 50% потреба Украјине увозног гаса.

22.35 – Валериј Чали: Наредне две недеље ће бити одлучујуће за прекид рата у Украјини

Наредне две недеље ће бити одлучујуће за прекид рата у Украјини, Кијев се нада дипломатском решавању, изјавио је заменик шефа администрације председника Украјине Валериј Чали данас на брифингу.

„Почиње прелаз од телефонске дипломатије ка непосредној комуникацији“, рекао је Чали, говорећи о предстојећим преговорима у Минску и Бриселу који су планирани за 26. и 30 август.

22.30 – Украјина блокирала 14 руских телевизијских канала

КИЈЕВ – Украјина је блокирала 14 руских телевизијских канала на својим кабловским мрежама да би зауставила ширење руске пропаганде, изјавио је данас званичник украјинског Министарства унутрашњих послова Антон Герашченко.

Он је на свом Фејсбук профилу написао да је то министарство забранило 14 руских канала, укључујући Раша тудеј и Лајф њуз, јер су емитовали ратну пропаганду и насиље, пренео је Ројтерс.

„Као независна и суверена држава, Украјина може и треба да заштити свој медијски простор од руске агресије, која намерно шири мржњу и раздор међу украјинским држављанима”, написао је Герашченко.

Он је навео да је Русија у марту искључила украјинске канале на Криму и да се ниједан украјински канал не може гледати на кабловским мрежама у Русији.

21.05 – Војници 30. мехнизоване бригаде украјинске војске, који су преживели уништење своје јединице захтевају од Владе у Кијеву да им објасни зашто су их послали у смрт.

У борбе је према изјавама преживелих војника кренуло 4.700 војника и официра, а вратила су се, бежећи, свега 83.

20.45 – Украјина: Обезбеђен слободан пролаз хуманитарној помоћи коју је послала Русија

МОСКВА – Украјина је обезбедила гаранције за безбедан пролаз руском хуманитарном конвоју у областима које контролише украјинска војска, саопштио је данас портпарол украјинског министарства иностраних послова Јевгениј Перебеинос.

Перебеинос је, међутим, приметио да се путни правац изабран за кретање руског хуманитарног конвоја налази изван подручја под контролом украјинских оружаних снага и да је пуна одговорност за безбедност конвоја, у тим областима, на проруским снагама и Русији, јавила је руска новинска агенција Итар Тас.

Раније током дана, лидери самопроглашене Доњецке Народне Републике рекли су да ће они гарантовати безбедност руском хуманитарном конвоју на територију под њиховом контролом.

20.15 – Начелник управљања информационом политиком департамента за политику и комуникације МСП Украјине Јевгениј Перебејнос је изјавио да су украјинске граничаре ове недеље 30 пута гађали са руске територије.

20.00 – Андреј Пургин: У Доњецку почиње глад продавнице су празне, нема воде, ни лекова

ДОЊЕЦК/МОСКВА – Потпредседник самопроглашене Доњецке Републике Андреј Пургин је у интервјуу летонском радију Балтком изјавио да у Доњецку почиње глад, јер су продавнице празне, а људи немају ни воде за пиће.

У украјинском Доњецку почиње глад, продавнице су празне, нема воде, ни лекова. Два милиона људи немају воде за пиће, па чак ни техничку воду, рекао је Пургин, преноси Глас Русије.

Према његовим речима, Доњецк се сусреће са озбиљним проблемима, јер је бомбардовањем уништено више од 300 трафо станица, па нема струје.

Он је, такође, истакао да људи не могу да напусте опкољени град, јер не постоје хуманитарни коридори.

Доњецк је трећи дан без воде, јер су бомбе пале на Доњецку и Нижњекаљмијускују станицу за филтрирање. Због непрекидних борбених дејстава је обустављен и железнички саобраћај, а прекинут је и гасовод.

19.15 – МУП Украјине саопштио да је у Артјомовску ухапшен командант батаљона снага самоодбране „Восток“ Александр Ходаковски

Саветник шефа МУП Украјине Зорјан Шкирјак је данас на брифингу изјавио да су правосудни органи у Артјомовску ухапсили командира батаљона снага самоодбране „Восток“ Александра Ходаковског.

Ходаковски је бивши командир доњецке „Алфе“ СБУ, учесник догађаја на Мајдану са стране органа реда. После Мајдана је прешао на страну опозиције кијевским властима и постао један од активиста ДНР. Хоадковски је почетком маја формирао батаљон „Восток“.

19.40 – Москва се нада да ће достава руске хуманитарне помоћи на исток Украјине почети наредних сати и очекује од Кијева хитне гаранције безбедности за хуманитарни персонал, изјавио је званични представник Русије у УН Виталиј Чуркин.

18.25 – Посматрачи ОЕБС нису регистровали пребацивање оружја преко границе са Украјином

Посматрачи мисије ОЕБС, који раде на граничном прелазу са Украјином „Доњецк“, нису регистровали пребацивање наоружаних људи и војне технике, изјавио је руководилац посматрачке мисије ОЕБС Пол Пикар. Он је, такође, рекао да мисија нема овлашћења да прегледа хуманитарну помоћ, коју је Русија спремила за Украјину.

Шеф посматрачке мисије ОЕБС на граничном прелазу са Украјином „Доњецк“ Пол Пикар је испричао о резултатима рада ове међународне организације. Он је изјавио да посматрачи за све време рада ни једанпут нису регистровали пребацивање наоружаних људи и војне технике, преко прелаза „Доњецк“ и „Изварино“.

„На та два прелаза ми нисмо видели никакву војну технику“, потврдио је он.

Пол Пикар је рекао да он и његове колеге неће прегледати руску хуманитарну помоћ, која би требало да пређе преко прелаза „Доњецк“ Украјину, јер немају таква овлашћења.

„ОЕБС и наша мисија немају овлашћења уа проверу робе. Али, ми можемо пратити шта се дешава на прелазу. Роба ће пречи преко тог прелаза и ми ћемо извештавати о томе шта видимо“, објаснио је представник ОЕБС.

Пикар је рекао да не учествује у преговорима о допремању хуманитарне помоћи. Он је потврдио да се на граничном прелазу сада налази 16 руских Камаза, који чекају на улазак у Украјину.

Одговарајући на питање о могућности да ОЕБС користи беспилотне летелице за контролу дуге границе, Пикар је опет рекао да та питања нису у компетенцији његове мисије.

„ОЕБС сада разматра могућност коришћења беспилотних летелица. Али, у оквиру наше мисије овде, ми немамо та овлашћења“. Пикар је објаснио да то могу радити друге организације, које раде на територији Украјине.

Пикар је, такође, саопштио да све што је рекао се односи на гранични прелаз Доњецк. Осим тога, он је рекао да ће мисија за неколико дана добити још неколико чланова.

18.15 – МУП Украјине: У Донбасу ухапшен држављанин Словачке, Србин по пореклу

Саветник министар унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко је изјавио да је украјинска армија ухапсила у доњецком Иловајску држављанина Словачке, Србина по пореклу, који је ратовао на стани снага самоодбране.

Ухапшени је изјавио да је „то први случај документарно потврђеног заробљавања држављанина неке земље из Европске уније који се бори на страни терориста“. Држављанин Словачке је саопштио да се у Иловајску борило још Срба, али да он не зна да ли су они преживели ноћашњи напад.

18.00 – Андреј Пургин: Влада ДНР гарантује безбедност сарадницима Црвеног крста, који се налазе у пратњи хуманитарног конвоја из Русије

Влада самопроглашене ДНР гарантује безбедност сарадницима Црвеног крста, који се налазе у пратњи хуманитарног конвоја из Русије, као и возачима камиона, изјавио је потпредседник републике Андреј Пургин.

Он је подсетио да је ДНР још раније осигурала безбедност рада на њеној територији мисији ОЕБС и међународним експертима који су стигли у Доњецк ради истраге на месту катастрофе малезијског Боинга.

„Упркос свим провокацијама Кијева, упркос томе што је Кијев почео са борбеним дејствима у рејону где је пао Боинг, ми смо успели да осигурамо безбедност експерата“, подсетио је Пургин.

Председник Међународног комитета Црвеног крста Петер Маурер је у телефонском разговору са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом изјавио да су снаге самоодбране и руска страна осигурале потпуну безбедност хуманитарног конвоја за југоисток Украјине и персонала комитета који учествује у акцији. Истовремено, за сада још увек нису добијене неопходне гаранције за безбедан пролазак конвоја и распоређивање хуманитарне помоћи са украјинске стране, стоји у саопштењу на сајту МСП РФ.

Лавров и Маурер су констатовали хитну потребу дасе што пре реши питање безбедности са украјинском страном.

„Лавров је изразио наду да одуговлачење са гаранцијама безбедности не представља покушај Кијева, или неких других страна, да спрече ову важну хуманитарну акцију. Он је подсетио да се ситуација у рејону ратних дејстава, с тачке гледишта обезбеђења хране, воде, струје, сваки дан погоршава. Руши се инфраструктура, болесници остају без лекова, деца без хране. У многим местима нема ни најнеопходнијих ствари. Хитно допремање руске хуманитарне помоћи је сад важније него икада“, стоји у саопштењу.

17:06 – ДОЊЕЦК/МОСКВА – Најмање пет цивила погинуло је данас у пуцњави на приградско насеље Доњецка, Макејевку, саопштиле су градске власти, док је у Кијеву објављено да је у „антитерористичкој операцији“ на истоку Украјине током протекла 24 сата погинуо један војник а 28 рањено, пренеле су руске и украјинске агенције.

15:18 – Снаге самоодбране су артиљеријском паљбом уништиле шест украјинских тенкова у близини села Новосветловка у региону Луганска, јавља Итар-Тас.

15:10 – Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров је у телефонском разговору са председником Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) Питером Маурером, изразио наду да се „иза алармантног кашњења у пружању безбедносних гаранција руском хуманитарном конвоју не крије покушај Кијева или неких других да се поремети хуманитарна акција“.

12:35 – Украјински званичници: Украjинске снаге освоjиле jош jедан град близу Доњецка

KИJEВ – Украjински званичници су данас саопштили да су снаге украjинске воjске на истоку земље заузелe jош jедан градић у близини Доњецка, упоришта проруских снага на том подручjу. Уличне борбе између украjинских и проруских снага воде се и у центру Луганска.

Украjински министар унутрашњих послова Aрсен Aваков jе на свом налогу на феjсбуку навео да jе jедан воjник погинуо, а четворица рањена кад се пре уласка у град Иловаjкс, 18 километара источно од Доњецка, батаљон волонтера нашао под паљбом, пренела jе агенциjа AП.

Mеђу повређенима jе и командат батаљона украjинске воjске за подручjе Донбаса Семjон Семенченко, коjи jе навео да су украjинске снаге уништиле три контролна пункта проруских снага.

Напори украjинских власти да угуше побуну проруских снага на истоку земље су последњих недеља концентрисани на постепено окружење Доњецка, наjвећег града под контролом проруских снага.

Портпарол украjинске воjске Aндриj Лисенко изjавио jе да се у центру Луганска воде уличне борбе између украjинских и проруских снага.

„Jедан део града jе ослобођен, док се у центру града и даље одвиjаjу уличне борбе“, рекао jе Лисенко, а пренео Роjтерс.

Луганск jе већ недељама под артиљериjском ватром украjинске воjске, коjа покушава да град преузме од проруских снага, а грађани последњих 17 дана немаjу пиjаћу воду нити електричну енергиjу.

12: 20 – Александар Захарченко: Дошло нам 14 добровољаца из Србије

КИЈЕВ – Премијер самопроглашене Народне Републике Доњецк Александар Захарченко изјавио је на конференцији за новинаре у Доњецку да је 14 српских добровољаца појачало редове проруских снага које се боре против украјинске војске.

„Снаге које смо добили, све су то добровољци. Ево, например данас нам је стигло 14 српских добровољаца”, рекао је Захарченко који је говорио о пореклу наоружања, војне опреме и људства у редовима проруских снага, пренела је у понедељак руска телевизија НТВ.

Он је навео да су проруске снаге дошле до наоружања тако што су га запленили од украјинских војника, рекавши да су то „трофеји”.

Захарченко је оптужио украјинске снаге да су користиле хемијско оружје у селу Дмитријевка надомак Доњецка за који је рекао да верује да ће бити одбрањен.

Такође, он је негирао наводе Кијева да је место Горловка опкољено и блокирано.

Операцију опсаде Горловке украјинске снаге покренуле су крајем јула када је град гранатиран.

12:05 – Украјинска армија се спрема за зиму

Украјинска армија је купила све што је неопходно у случају да се војна операција на истоку земље продужи и зимус, стоји у саопштењу председника информационо-аналитичког центра Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине Андреја Лисенко.

Према његовим речима, део топлих ствари за војнике је већ послат у јединице. „Ми се већ спремамо – а, не када стигне зима. За сваки случај, ако будемо морали да ратујемо у прохладним, кишним итд. условима. Ми ћемо бити спремни за то“, истакао је он.

11:50 – Експлозије одјекују Доњецком

Доњецк — Експлозије од јутрос одјекују у неколико четврти Доњецка, упоришта проруских побуњеника на истоку Уракјине, где становници већ два дана немају воду.

Експлозије се чују на истоку града као и у западном делу где се налази аеродром, преноси АФП и додаје да се хуманитарна ситуација погоршава у том граду у којем је живело милион људи пре почетка сукоба пре четири месеца.

Становници немају воду од недеље увече, јер је у сукобима оштећен један електрични кабл фабрике која пречишћава воду. Због тога су велики редови испред киоска у којима се продаје флаширана вода.

Локалне власти су са своје стране организовале дистрибуцију воде која није за пиће, тако да постоје и велики редови испред цистерни с том водом.

Власти су упозориле да не знају колико ће дуго трајати радови на поправци оштећеног кабла због свакодневних сукоба у Доњецку између украјинске војске и проруских побуњеника.

У Луганску, другом упоришту побуњеника, већ недељама трају сукоби у којима се користи тешко наоружање.

Локалне власти стално позивају у помоћ због критичне ситуације у граду, у којем већ две и по недеље нема ни воде ни струје и влада несташица основних прехрамбених производа.

Данас су пронађена тела 15 жртава ракетног напада на избеглички конвој у понедељак у источној Украјини, саопштио је портпарол војске Украјине Андриј Лисенко.

Премијер самопрокламоване Доњецке Народне Републике каже да Кијев мора признати НДР као државу, јер више није могуће тражити неку форму аутономије.

10:12 – Власти Финске су заједно са руководством Немачке одбиле да пруже војну помоћ Украјини.

На пример, премијер Финске Александар Стуб је рекао да то питање не постоји на дневном реду. Он је, такође, рекао да таква помоћ не може стићи ни од НАТО. Премијер Финске је рекао да НАТО помаже само својим члановима и да је то добро познато. Сличну тачку гледишта има и званични Берлин.

Шеф украјинске дипломатије Павел Климкин је раније затражио војну помоћ, а председник Верховне раде Александар Турчинов је 18. августа изјавио да је Кијеву потребна помоћ у виду војне технике.

08:52 Доњецка Народна Република (ДНР) је спремна за преговоре са украјинским властима, али не намерава да испуњава услове Кијева, изјавио је премијер ДНР Александар Захарченко.

„Ми смо отворени за било које преговоре. Ми чекамо разумне предлоге, а не – предати оружје и обезбедити затварање граница. Тако неће моћи“, рекао је он. „Преговори непризнате ДНР са Кијевом су могући само у равноправним условима – после признања независности републике. Треба да се призна успостављена држава (ДНР). Ја схватам да је то за њих физички готово немогуће, или некаква морална осећања им неће дозволити да то ураде одмах. Ми смо против рата и не желимо да гине цивилно становништво“, рекао је премијер Захарченко на брифингу у Доњецку.

Шеф МСП Украјине Павел Климкин је раније, коментаришући резултате сусрета „четворке“ поводом ситуације у Донбасу, који је одржан у Берлину, изјавио да је прекид ватре у Доњецкој и Луганској области могућ само ако се успостави контрола над границом, обезбеди рад посматрача ОЕБС и ослободе заробљеници.

08:02 Украјина позива Европску унију да купује гас не на граници са Украјином, већ на граници са Русијом, изјавио је председник Врховне раде Александар Турчинов на конференцији за новинаре председника парламената земаља скандинавско-балтичке сарадње у формату NB8.

„Надам се да ће европске земље заузети исти став као украјинска влада“, рекао је председник Раде.

Турчинов је осим тога рекао да Украјина планира да у најскорије време започне градњу терминала за течни гас у близини Одесе. „Управо та технологија представља стратешку перспективу за Украјину“, рекао је он.

07:06 Прелиминарни извешај, у коме ће експерти говорити о истрази о рушењу малезијског Боинга у Украјини, биће објављен крајем августа, саопштио је председавајући Савету безбедности УН, британски представник у светској оганизацији Мајкл Лајал Грант.

Према његовим речима помоћник за политичка питања Оскар Фернандез Таранко у понедељак је кратко информисао СБ УН току истраге. Информације о истрази тражио је данас стални представник РФ при УН Виталиј Чуркин.

Раније је објављено да се извештај припрема за септембар. У извештају, између осталог, треба да се појаве информације добијене дешифровањем „црних кутија“.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјински војници траже објашњење

* Обавезна поља