Sasa-Radulovic-RestartБЕОГРАД – Бивши министар привреде Србије Саша Радуловић изјавио је данас да је уговор Владе Србије са Етихад ервејзом о формирању авиокомпаније Ер Србија штетан јер се не зна колике је обавезе преузела Србија и колика је имовина унета.

Радуловић, који је био министар у време оснивања Ер Србије, рекао је на конференцији за новинаре покрета „Доста је било“, да су процене да обавезе Јат ервејза које је држава преузела премашују пола милијарде долара.

На основу уговора Владе Србија и Етихад ервејза о стратешком партнерству, првобитно потписаним 1. августа 2013, национална авикомпанија Јат ервејз променила је име у Ер Србија, а Етихад је постао власник 49 одсто капитала новоформиране компаније.

Бивши министар и лидер покрета „Доста је било“ проценио је да имовина Јат ервејза која је унета у нову компанију вреди 200 милиона долара, а да је на основу уговора Влада Србије обавезна да уложи још 82 милиона долара. То значи да Србија за 51 одсто власништва у компанији Ер Србија даје 282 милиона долара, а Етихад ервејз добија 49 одсто за кредит од 40 милиона долара, рекао је Радуловић.

Он је нагласио и да Влада Србије није објавила све уговоре са Етихад ервејзом који су битни због утицаја на Србију у државни буџет, наводећи да је међу пет кључних уговора био и уговор о услугама, којим Ер Србија плаћа Етихаду за услуге менаџмента.

Радуловић је навео и да на основу уговора са Владом Србије Етихад даје Ер Србији 10 авиона на лизинг у наредне три године, а да није дефинисано како ће се набавити нови авиони. Он је оценио да су по Србију штетни сви тајни уговори које је држава
потписала, укључујући и уговор потписан са Фијатом и уговори о улагању у пољопривреду са компанијом Ел Равафед (Раwафед) из Уједињених Арапских Емирата.

„У уговору са Ел Равафедом се изгледа ради о 115 милиона евра позајмице за заједничку компанију са Владом Србије“, рекао је Радуловић. Тај уговор потписан је почетком јула ове године.

Према његовим речима, уговор се односи на куповину пољопривредних предузеће Бачка из Сивца и Јадар из Нове Гајдобре, закуп 3.500 хектара земљишта у пољопривредном добру Карађорђево без накнаде и закуп земјишта у Војвовини по цени од 250 евра за хектар.

Радуловић је прецизирао да ће заједничка фирма са Ел Равафедом, у којој Влада Србије има 20 одсто власништва, плаћати по 7.000 евра за хектар земљишта предузећа Бачка и Јадар. То значи да ће компаније из УАЕ за земљиште плаћати мање од 6.000 евра по хектару, а преосталих 20 одсто Србија, рекао је он.

Радуловић је рекао и да су уговори са компанијама из УАЕ склопљени на основу међудржавног споразума Србије и УАЕ који је, како је оценио, неуставан јер каже да закони Србија не важе за те компаније.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Уговори са компанијама из УАЕ штетни по Србију

* Обавезна поља