dacic-un2Неколико дана пред наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу је јуче у Савету безбедности УН дошло до дипломатског окршаја министара спољних послова Србије и Косова.

На иступ Ивице Дачића у којем је рекао да Косово није држава и да би његов пријем у Унеско био противан Резолуцији 1244 СБ УН, Хашим Тачи је жестоко узвратио.

Шеф приштинске дипломатије је одбацио тврдње свог српског колеге и оптужио Србију за „геноцид над Албанцима” и „фашизам” у „рату против Косова” деведесетих година прошлог века.

Оштра реторика која се чула на Ист риверу уследила је после обраћања шефа српске дипломатије, у којем је свог косовског колегу „прозвао” да је и сам признао разарање православне културне баштине и прогон Срба кад је навео да православна заједница на Косову броји четири одсто становништва Космета.

На Дачићево оспоравање захтева Приштине за пријем у организацију УН, Тачи му је узвратио тврдњом да су „српске снаге уништиле више од 300 верских објеката на Косову”. У једном тренутку, ратоборно је поручио шефу српске дипломатије да се „српска администрација, војска и полиција никад неће вратити” на Косово.

„Ваш сан је завршен једном за свагда, ако покренете рат изгубићете”, рекао је шеф косовске дипломатије, који је послао својеврсну опомену и чланицама ЕУ, истичући како би даље одлагање потписивања ССП-а с Приштином или процеса либерализације визног режима за грађане Косова било „јака препрека за процес дијалога у Бриселу”.

Управо у том дијалогу треба разматрати питања пријема Приштине у међународне организације као што су Унеско и Интерпол изван контекста договора о регионалном представљању и сарадњи, рекао је Дачић, који је свој говор махом посветио указивању на страдање православне културне баштине на Косову.

Он је рекао да уништавање које ИСИЛ предузима према културној и верској баштини на Блиском истоку наилази на оштру осуду свуда у свету као акт тероризма, док они који скрнаве и уништавају српско културно наслеђе на Косову траже пријем у Унеско уз „тапшање по леђима као гест награде”.

„Сложићете се са мном да би неко ко претендује на чланство у Унеско морао, не само речима већ и делима, да потврди посвећеност принципима Устава Унеска, с којима су неспојиви намерно, систематско, вандалско уништавање културних и историјских споменика својих суграђана и некажњавање починилаца оваквих варварских аката”, навео је Дачић, додајући да је од јуна 1999. мета напада било 236 цркава, манастира и других објеката у власништву Српске православне цркве, као и културно-историјских споменика.


(Фото Министарство спољних послова)

„На Косову и Метохији уништена су 174 верска објекта, 33 културно-историјска споменика, покрадено је више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета. Уништен је или оштећен 5.261 надгробни споменик на 256 српских православних гробаља, а на више од 50 њих не постоји ниједан читав споменик”, казао је Дачић и приложио слике уништених објеката.

„Ја сам рођен пре 49 година у граду који се зове Призрен и који је у 14. веку био главни град Србије а данас у њему живе 21 или 22 Србина”, рекао је Дачић и закључио да је Србија „пружила руку помирења” али није „подигла обе руке у знак предаје”.

Дачић је изјавио да се по Резолуцији 1244 Косово не може сматрати државом као субјектом међународног права. Свако другачије постављање према разматрању њиховог чланства у Унеску било би кршење правних правила под окриљем УН, истакао је Дачић, који је позвао УН да не примењују двоструке стандарде.

„Ако мислите да Резолуција 1244 не треба да постоји, укините је. Ако неко сматра да су преговори у Бриселу губљење времена, нека их прекину али немојте примењивати двоструке стандарде према Србији”, навео је шеф српске дипломатије.

Оспоравајући његове наводе, Хашим Тачи је између осталог, рекао да су Албанци увек били већина на Косову, да су материјали које је шеф српске дипломатије представио „пропагандна брошура и очајнички чин”, као и да је културна баштина на Косову сигурнија него у „последњих хиљаду година” и да је заштићена „модерним законским оквиром који је одобрио изасланик УН Марти Ахтисари”. „Наша полиција штити 95 одсто локалитета СПЦ. Снаге НАТО-а су нам повериле њихову заштиту и задовољне су безбедношћу”, рекао је Тачи.

Наглашавајући да је Приштина већ члан Светске банке и ММФ-а, он је позвао чланице СБ УН да подрже њену кандидатуру за Унеско и Интерпол и најавио тражење пријема и у Савет Европе. Тачи је рекао да су многе земље – од Аустрије до Вијетнама – постале чланице Унеска много пре него што су постале део УН и оптужио је Србију да блокирањем кандидатуре Косова за ту организацију крши Бриселски споразум.

„Чуо сам оштре речи Дачића. Разумем да је он у предизборној кампањи, али дијалог Београда и Приштине се наставља следеће недеље”, казао је Тачи.

Говорећи о формирању Специјалног суда на Косову, он је оценио да нико неће дозволити да се „геноцид државе Србије” изједначава са „евентуалним радњама очајних појединца из заједнице потлачених”.

„Рат Србије против Косова вођен је уз учешће војске, полиције и паравојних јединица, а уз подршку српских интелектуалаца. То је био чист и једноставан фашизам”, рекао је Тачи, који је изразио задовољство доласком Захира Танина на место шефа Унмика јер је Авганистан „пријатељска земља, једна од прве две која је признала Косово”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Окршај Тачија и Дачића у УН

* Обавезна поља