Dipos direktor KROPКо је све у друштву Лопова и Ваћка и ко све држави не плаћа кирију, питање је на које јавност још чека одговор. Позивајући се на Закон о заштити података о личности, директор ДИПОС-а Ђоко Кривокапић одбио је да каже ко су закупци некретнина којим ово предузеће управља. Ипак, из личне карте фирме коју је бивши директор ДИПОС-а крајем 2013. године доставио Министарству привреде може се видети ко су тада били највећи дужници. У том документу наведено је колико је ко платио кирију за коришћење простора у периоду од почетка 2010. до августа 2013. године и колико ко дугује новца. Укупан дуг до тог периода износио је око 800 милиона динара.

После амбасада, које се помињу као збирна ставка и које су заједно закључно са августом 2013. дуговале око 265 милиона динара, најлошији салдо са око 37,46 милиона динара дуга на листи ДИПОС-а имало је предузеће „Омни”, чији је директор Веселин Сјеклоћа, у медијима помињан као бивши специјални саветник у Министарству грађевине и урбанизма, у време док је министар за те ресоре био Велимир Илић. „Политика” је јуче покушала да ступи у контакт са представницима овог предузећа, али фиксни телефони више нису у функцији, као ни сајт. Својевремено су се представљали као грађевинско предузеће за пројектовање, изградњу, комплетно опремање ентеријера, нове технологије, консалтинг, трговину и туризам. Истицали су да су део „Омни групе”, састављене од 20 фирми у Руској Федерацији, Италији, на Кипру и у другим земљама.

Одмах затим је по висини дуговања (34, 69 милиона динара) фирма „Прајват проџект менаџмент” из Цириха, чији је заступник Жарко Павловић Ваћко. Његов дуг се у међувремену знатно увећао. Поменути бизнисмен из Крушевца јуче је за „Новости” истакао како држави не дугује ништа јер је вилу у Толстојевој 23, која је била руинирана, морао да реновира. Како каже, у радове је уложио 265.000 евра и на додатне радове још око 45.000 евра.

Државни ревизори, увидом у уговоре, видели су да је Павловић вилу од 440 квадрата месечно плаћао 4.000 евра, а да је компанија некретнину изнајмила на период од осам година. Управни одбор ДИПОС-а дао је сагласност да закупац о свом трошку изведе потребне радове на обнови некретнине и да му на основу тога смањи износ кирије. Ревизори су уочили да је уговором прецизирано да се на закупљеном простору изведу радови у износу од око 26 милиона динара. Ревизијом је, међутим, утврђено да закупац не плаћа кирију држави. Ненаплаћена потраживања по овом уговору на дан 31. децембар 2013. године, како су утврдили ревизори, износе 334.041 евро и 2,33 милиона динара по основу ненаплаћених комуналних трошкова. ДИПОС је свој дуг покушао да наплати на суду.

vacko-lopov

Због оваквих примера ДИПОС је, по сведочењу директора Кривокапића, променио пословну политику.

– Раније је била пракса да се закупцима смање трошкови месечне кирије уколико они реновирају објекте. Међутим, са таквим закупцима смо врло често имали проблема, јер нису плаћали кирију. Због тога смо покренули низ судских спорова. Сада смо са таквом праксом прекинули – рекао је Кривокапић и додао да се закупцима више не умањује кирија без обзира на то да ли су о свом трошку реновирали објекат. Фирма „European expert – Group”, која се и сада помиње као један од највећих дужника, имала је негативан салдо од 21,79 милиона динара.

Ову фирму таблоиди су сада повезали са Будимиром Булатовићем, кога су под надимком Лопов спомињали и директор ДИПОС-а и премијер Александар Вучић.

Предузеће „Plato books” је за кирију до августа 2013. држави дуговало 29,16 милиона динара. Међу највећим дужницима за рентирање просторија на истом списку ДИПОС-а и тада су били Уједињени региони Србије, заведени као „Политичка странка Г17 плус”, са око 16,73 милиона динара дуга.

За разлику од њих, Демократска странка тада ДИПОС-у није дуговала ниједан динар и за првих осам месеци 2013. платила је кирију од око 4,48 милиона динара. Иначе, Кривокапић је и на конференцији за новинаре говорио о старом дугу ДС-а у износу са 435.000 долара, насталом у периоду од 1995. до 2000. године. Како је рекао, здање у Крунској 69, где се налази седиште демократа, одлуком владе јесте на списку некретнина којима располаже ДИПОС, али суштински ово предузеће није у закуп ДС-у дало ову вилу. Уговор о закупу потписан је са Општином Врачар, а не са ДИПОС-ом. Открио је и то да је закупнина првобитно била 400.000 динара, па је затим спуштена на 150.000 динара. Према Кривокапићевим речима, демократе су зграду узурпирале, а ДИПОС их је касније тужио, али и изгубио судски спор.

Судећи према подацима из личне карте, дуговања до августа 2013. године није имала ни Асоцијација новинских издавача и електронских медија, позната и као Асоцијација медија. Ова организација тада је била у претплати од 12.000 динара. Међутим, „Информер” је јуче објавио да то удружење „годинама не плаћа кирију” и како су новинари „киднаповали државну вилу”. Тренутни дуг је, како пишу, 50.000 евра, а закупнина износи 2.500 евра. Извор из ове организације наводно за „Информер“ тврди како му је мука да медији отварају аферу о ДИПОС-у, а да они сами не измирују своје обавезе према држави.

На листи милионских дужника у августу 2013. године било је и предузеће „Аквила тим” из Београда (8,41 милион динара), затим компанија „Оптикус” (6,55 милиона динара), „Бејби палас Анђела” (3,62 милиона), Б и С дистрибуција (2,09), „Инфотим” (1,19) и „Де Валк” (1,2 милиона динара).

И приватна школа „Креативно перо”, која закупљује објекат у Толстојевој 58, чији је власник Горица Недељковић (судећи према подацима из Агенције за привредне регистре) дуговао је 2,97 милиона динара. Гордана Кеџић, директорка школе, јуче је у изјави „Политици” истакла да су све своје обавезе када је о закупнини реч редовно исплаћивали и да ДИПОС-у ништа не дугују.

DIPOS-podaci


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Прича о ДИПОС-у или ко је у друштву Лопова и Ваћка

* Обавезна поља