fransoa-olandФранцуски председник Франсоа Оланд каже да мировна иницијатива њега и немачке канцеларке Ангеле Меркел вероватно последњи покушају да се оконча рат у Украјини.

Како је пренела „Раша тудеј“, према Оландовом речима, ово је једна од последњих прилика да се дође до мира у Украјни и да је то разлог због којег је предузета мировна иницијативу.

„Ако не нађемо компромис, већи и трајан мировни споразум, ми врло добро шта је наредни сценарио. Он има име, зове се рат“, рекао је Оланд.

Он је то казао пошто се вратио из Москве, где је јуче са руским председником Владимиром Путином и немачком канцеларком Ангелом Меркел пет сати разговарао о Украјини, покушавајући да надје решење за ту земљу. Они касније новинарима ништа нису рекли о нацрту могућег споразума.

Немачка канцеларка је у суботу рекла да верује да Украјински криза не сме бити војно решена.

Западни медији су пренели да су да примирје, раздвајање сукобљених страна, размештај „плавих шлемова“ УН и преговори о федерализацији земље, сличне Дејтону, вероватно кључне тачке мировног плана.

Меркел – Вредело је покушати

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је неизвесно да ли ће француско-немачка иницијатива за мир у Украјини, о којој су она и француски председник Франсоа Оланд разговарали са руским председником Владимиром Путином, успети.

„Након разговора који смо француски председник и ја јуче имали у Москви, није извесно да ли ће она успети“, рекла је Меркел на Безбедносној конференцији у Минхену, којој присуствују и украјински председник Петро Порошенко и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Али по мом мишљењу и мишљењу француског председника, дефинитивно вреди покушати. Верујем да толико дугујемо онима који су угрожени у Украјини“, казала је Меркел.

Немачка канцеларка је нагласила да „криза не може бити решена војним путем“ и додала да су „значајни кораци“ неопходни како би се „удахнуо живот“ мировном споразуму, постигнутом у Минску у септембру прошле године, који је у више наврата кршен, пренеле су агенције.

Меркелова ће данас наставити нову рунду дипломатских напора на окончању конфликта у Украјини.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков јуче је после састанка Меркелове, Оланда и Путина у Москви рекао да би документ о решењу кризе у Украјини укључио предлоге које су изнели и Порошенко и Путин.

Оланд и Ангела Меркел јуче су у Москву Путину предложили нови мировни план за решавање десетомесечног конфликта у источној Украјини, у којем је до сада погинуло више од 5.300 људи.

Детаљи тог предлога нису обелодањени, али западни медији су пренели да су да примирје, раздвајање сукобљених страна на истоку Украјине, уз размештај „плавих шлемова“ УН и преговоре о федерализацији земље, сличне Дејтону, вероватно кључне тачке мировног плана. На 51. Минхенској безбедносној конференцији учествује двадесетак шефова држава или влада и више од 40 министара спољних послова и одбране.

Међу учесницима су и премијер Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић.

„Европа жели да изграђује безбедност заједно са Русијом“

Европа жели да изграђује безбедност заједно са Русијом, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел, говорећи на Минхенској конференцији о безбедности.

„Нико није заинтересован за нове поделе у Европи. Ми желимо да изграђујемо безбедност заједно са Русијом“, казала је Меркелова, нагласивши да ће криза у Украјини ставити под знак питања савремени светски поредак.


Извор: Блиц, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Оланд и Меркел о својој мировној иницијативи

* Обавезна поља