sergej-lavrov(6)МИНХЕН — Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров критиковао је на минхенској конференцији Америку и ЕУ за ескалацију украјинске кризе, нагласивши да је Русија за мир.

Он је уједно рекао да би разговори руског председника Путина, немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Франсоа Оланда могли покренути национални дијалог у Украјини.

„Не верујем да Европа себи може приуштити да игнорише ширење тог националистичког вируса“, рекао је Лавров, поводом развоја ситуације у Украјини.

„Свет се налази на прекретници“, рекао је Лавров, коментаришући екстремистичке тенденције у свету и недостатак адекватне међународне „сигурносне архитектуре“.

Он је рекао да је Запад, уместо праве, европске сигурносне структуре обликовао илузије, пошто се осећа „као победник хладног рата“ и оценио да је криза резултат развоја политике протеклих 25 година која циља на то „да Америка доминира међународним односима у Европи“.

Говорећи о украјинском конфликту, Лавров је указао да би снаге у Украјини требало да делују на постизање јединства о примени „практичних аспеката“ Споразума из Минска и да ће онда Русија, преко Савета безбедности УН, сигурно бити међу онима које ће то гарантовати.

„Ако украјинска влада полази од тога да је сопствени народ непријатељ, онда она мора и са тим непријатељем преговарати“, рекао је Лавров.

НАТО тврди да је алијанса мира, а погледајте шта се десило у Југославији

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров обратио се присутним на безбедносном форуму у Минхену, где је главна тема криза у Украјини. Лавров је навео да постоји реална шанса да се реши конфликт у Украјини, и да ће Русија инсистирати на „мирном решењу“.

Лавров је рекао да западњачки парнери покушавају да одрже „политику глобалне доминације“, а да је за решење проблема неопходна сарадња без оптуживања.

Он је навео да криза не може бити решена војном интервенцијом.

– Неко је раније рекао да је НАТО „најмирнија“ алијанса на свету. А погледајте шта се десило у Југославији – рекао је Лавров.

Он је додао да Еворпски сигурносни систем има озбиљне потешкоће у томе да очува мир.

Он је оценио да је структура европске безбедности поткопана акцијама САД и њених савезника.

– Европска безбедност, заснована на принципима Повеље УН и Хелсиншке декларације, дуго је саботирана акцијама САД и њених савезника  – рекао је шеф руске дипломатије.

Додао је да САД и Европа треба да одговоре на питање да ли ће одржавати европску безбедност са Русијом или без ње.

Лавров је рекао да Русија није послала никакву војску на Мајдан у Украјини, али да „знају ко јесте“.

Додао је да му није јасно зашто се Запад повлађује Кијеву и оправдава слање оружја.

„Није било референдума на Косову“

Лавров се осврнуо и на уједињење Немачке и рекао да се то десило „без референдума“. Он се осврнио и на рефендум на Косову.

– (Барак) Обама је рекао да је било референдума на Косову. То није истина – рекао је Лавров. Он је препоручио да би сви у публици могли да прочитају Повељу УН.

„РФ завршава рад на нацрту резолуције СБ УН о забрани куповине нафте од терориста“

Русија завршава рад на нацрту резолуције СБ УН о забрани нелегалне куповине нафте од терориста у Сирији и Ираку. Ово је данас изјавио министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров. У вези с овим питањем изјаснио се и министар иностраних послова Аустрије Себастјан Курц.

«Тренутно радимо на завршној фази резолуције о забрани незаконитог извоза нафте (која се налази код терориста – Исламске државе),» – наводе РИА Новости речи Лаврова, који је говорио на састанку у Минхену с министром иностраних послова Аустрије Себастјаном Курцом.

Дипломата је изразио жаљење због тога што терористи ове групе «расту као печурке». Он је истакао да постоје «двоструки стандарди» у доживљају овог проблема код неких страних колега.

„Запад четврт века води политику очувања доминације“

Запад четврт века води политику очувања доминацијe која тренутно доживљава своју кулминацију, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Сматрамо да постоји кулминација правца који наше западне колеге у току последње четвртине века спроводе за то да свим средствима сачувају своју доминацију у светским питањима, а који је усмерен на освајање геополитичког простора у Европи“, казао је министар, говорећи на панелној дискусији током Минхенске конференције о безбедности.

„Запад повлађује примени силе од стране Кијева на истоку Украјине“

По речима министра иностраних послова Русије, Запад повлађује и оправдава операцију силе на истоку Украјине, укључујући и то што Кијев примењује касетну муницију. Он је ово изјавио за време говора на Минхенској конференцији за безбедност.

„Регулисање сукоба подразумева инклузивни дијалог с протагонистима,» — рекао је Лавров истакавши да у односу на кризу у Украјини западни партнери Русије поступају другачије. «Нажалост, наше западне колеге су склоне да затварају очи на све, укључујући и распиривање расположења ксенофобије“, истакао је министар.

„Није нам јасно зашто кад се ради о Авганистану, Јемену и Малију Запад позива владе да се договарају с опозицијом, па чак и с екстремистима у појединим случајевима, а кад је у питању украјинска криза, поступају другачије, практично повлађујући операцији силе од стране Кијева, укључујући и покушаје правдања примене касетне муниције“, истакао је шеф руске дипломатије.

Осим тога, по речима Сергеја Лаврова, Запад је подржао немире против владе и државни преврат у Украјини, који се десио пре годину дана. Притом се у низу западних земаља све јаче чују апели за повећање војне и финансијске помоћи Украјини и за њено «увлачење» у НАТО.

„У Украјини су наше америчке колеге, а под њиховим утицајем и ЕУ, предузели кораке који су водили ка ескалацији“, истакао је шеф руског спољнополитичког надлештва.

По речима Сергеја Лаврова, Запад већ четврт века води политику у правцу јачања доминације и сад је дошло до кулминације овог процеса. «Сматрамо да постоји кулминација правца који наше западне колеге у току последње четвртине века спроводе за то да свим средствима сачувају своју доминацију у светским питањима, а који је усмерен на освајање геополитичког простора у Европи,» — изјавио је он.

Са своје стране, Русија се залаже за мирно регулисање ситуације у Украјини, а за то је, по речима Лаврова, потребан директан дијалог између Кијева и представника ДНР и ЛНР.

„Русија ће и даље радити на успостављању мира. Ми се доследно залажемо за престанак борбених дејстава, извођење тешког наоружања и почетак директних преговора између Кијева, Доњецка и Луганска о конкретним путевима за обнављање заједничког економског, социјалног и политичког простора у оквиру територијалног интегритета Украјине“, истакао је министар.

Москва је такође спремна да заједно с другим државама обезбеди гаранције за извршење договора који су постигнути између Кијева и устаника, изјавио је Лавров. „Кад главни учесници у минском процесу — кијевске власти и представници проглашених република ДНР и ЛНР — постигну договоре о свим практичним аспектима извршења сваке минске тачке понаособ, сигуран сам да ће Русија бити међу онима који ће обезбедити гаранције за ове договоре, или у ОЕБС или у Савету безбедности УН. Немачка, Француска и друге земље ће бити спремне да дају такве гаранције“, рекао је руски министар иностраних послова.

Он је такође изразио наду да ће преговориу Москви од 6. фебруара у вези с питањем регулисања украјинске кризе бити успешни. «Надам се да ће напори који су предузети у Москви дати резултат и да ће се ситуација заиста смирити,» — рекао је Сергеј Лавров.

„Шеф руске дипломатије срео се с председником ОЕБС-а Ивицом Дачићем“

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и актуелни председник ОЕБС, министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, обавили су преговоре на маргинама Минхенске конференције за безбедност.

Састанак се одвијао иза затворених врата.

Србија 2015. године председава ОЕБС.


Извор: Танјуг, Блиц, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров – Свет се налази на прекретници

* Обавезна поља