oleg_carev_123КИЈЕВ – Кандидат за председника Украјине Олег Царев је демантовао информацију да неће учествовати на изборима.

Украјински медији су раније саопштили да је он одустао од своје кандидатуре у корист Михаила Добкина, кога је предложила Партија региона. У ексклузивном интервјуу за МИА „Русија данас“ Олег Царев је говорио о програму предизборне кампање и о ситуацији у Украјини.

Олега Царева, као и двојицу других независних кандидата, Сергеја Тигипка и Јурија Бојка, је политички савет Партије региона 7. априла искључио из својих редова. Олег Царев није изгубио оптимизам и намерава да иде до краја. Према речима кандидата, он је морао да бира: или партија или интереси бирача. Данас политичара треба да брине ситуација у Украјини, а не његова лична политичка будућност. Главни циљ – зауставити те политичаре који су нелегалним путем дошли на власт. А, за то се мора проћи у други круг председничких избора. То је врло реално: подршка се очекује не само од становника југоистока Украјине, уверен је Царев.

„Наравно, да мене највише подржава југоисток. Али, и људима који живе у западној Украјини и не деле мишљење, које тамо преовлађује, је данас јако тешко, много теже, него онима који се налазе на југоистоку. Зато ја рачунам и на те гласове, и рачунам да могу да помогнем и тим људима. Не треба само очекивати подршку од људи, потребно је да и сам покушаш да помогнеш тим људима“.

Последња социолошка истраживања у Украјини су показала да ће у други круг, највероватније, проћи бивши премијер Украјине, лидер „Отаџбине“ Јулија Тимошенко и посланик-бизнисмен Петар Порошенко. Резултати анкета не одговарају баш правом стању ствари, сматра Олег Царев.

„Ја сматрам да је ни један од ова два кандидата није прихватљив. И у једном, и у другом случају у Украјини неће бити реда, него ће бити велики проблеми. Тај сценарио се намеће. Социолошке анкете, које смо ми спроводили, показују да ће у други круг проћи представник југоистока и представник украјинског запада, како је увек и било у Украјини. Ништа друго се неће догодити“.

Какав програм својим гласачима нуди независни кандидат? Није толико битан ни програм, колико је бутна личност кандидата, сматра Олег Царев.

„Ја сам доказао да не мењам своју тачку гледишта. Ја поступам онако како мислим да треба, говорим то у шта верујем. Врло је важно да се људи не преваре по ко зна који пут. Ја сигурно нећу преварити своје гласаче. Федерализација је могућност да се сачува различита Украјина у оквиру истих граница. Могућност да живе људи који разговарају на сличним, али разним језицима – руском и украјинском; иду у разне цркве – католичку, кијевског или московског патријархата“.

Тешко се избори, који су расписани за 25. мај, могу сматрати легалним. Без обзира на то, одлука да се на њима учествује је исправна: то је данас једина могућност да се јавно каже то, што у супротном случају нико не би чуо. Још постоји нада да ће се власт пристати на промену Устава и одложити изборе за јесен, каже Царев.

„Ја се јако надам да ће актуелна власт чути молбе демонстраната на југоистоку и унети измене у Устав, које се односе на неутрални статус земље, руски као други званични језик, повећање права и компетенција региона – све до федерализације. Пошто је потребно да се два пута гласа у парламенту, те промене се могу очекивати на јесен, а после тога и председнички избори. Надам се да ће се ова варијанта остварити. Али, ако се то не догоди, онда се мора проћи у други круг и победити на овим председничким изборима. У супротном ће у Украјини наступити дуги период хаоса“.

Што се тиче претњи, па чак и напада – они неће зауставити Царева да одустане од кандидатуре на председничким изборима. Према његовим речима, он нема куд да оде из Украјине – то је његова држава, његова земља. Руси у Украјини нису дијаспора, већ домаће становништво, заједно са другим народима. Сви заједно треба да уведемо ред у држави: то је дужност према породицама, према деци. према будућности.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Олег Царев ипак председнички кандидат

* Обавезна поља