EN_01023808_000619:28 – Милош Земан: ЕУ и НАТО треба да одлучним акцијама застраше Русију

Праг — Председник Чешке Милош Земан затражио од ЕУ и НАТО да уместо досадашњих „бу, бу, бу“ декларација и санкција одлучним превентивним акцијама „застраши Русију“.

„Ја сам за ефикасне, врло одлучне, у многим случајевима превентивне акције, зато што је превентива увек јефтинија од гашења пожара. Верујем да ће ЕУ и НАТО наћи смелости за оно што се повремено назива застрашивање“, казао је данас Земан у Прагу на међународној конференцији поводом 10. годишњице уласка Чешке у Европску унију.

Председник Чешке оценио је да је Крим, који, како је подсетио, раније никада није припадао Украјини, већ изгубљен, али је апеловао да се спречи ланчана реакција која би настала ако би Русија одлучила да анектира исток Украјине.

17:10 – Андерс Фог Расмусен: Русија да повуче трупе са украјинске границе

СОФИЈА– Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен затражио је од Русије да повуче своје трупе са украјинске границе и укључи се у дијалог уз поштовање суверенитета Украјине.

Покушаји Русије да силом исцрта нове линије поделе у Европи, да ограничи суверенитет Украјине и поново створи нову сферу утицаја над другим земљама, крше међународне норме, поручио је Расмусен након састанка са бугарским председником Росеном Плевнелијевим у Софији.

15.49 Руски председник Владимир Путин назвао је данас чудним реаговање Вашингтона на његово писмо, истичући да га је писао „потрошачима гаса у Европи“ а не Сједињеним Америчким Државама, и да „није лепо читати туђа писма“.

15.27 – ЕУ упозорила је председника Русије Владимира Путина да не користи енергетске ресурсе земље као политичко средство, поводом његових најава да би могла бити обустављена испорука енергената Унији због украјинских дугова. Европска унија одбија да учествује у политизацији питања енергије и очекује од снабдевача да „поштују преузете обавезе“, упозорила је данас Европска комисија одговарајући на писмо Владимира Путина.

15.18 – Шефови дипломатија чланица ЕУ у понедељак у Луксембургу прошириће листу особа којима је забрањено да путују и располажу имовиному ЕУ, најављено је из Брисела, преноси АП.

15.10 – Демонстранти се плаше да се предају јер је Кијев почео да спроводи политички терор, изјавио је Олег Царев, украјински председнички кандидат, преноси Комсомољскаја правда.

15.07 – Писмо које је председник Русије Владимир Путин послао европским лидерима имало је за циљ да их позове да се укључе у тражење решења проблема, а не да утерује дугове, изјавио је Путинов портпарол Дмитриј Песков, преноси РИА Новости. „Није била намера да се тражи 35 милијади дуга. Ово писмо је позив да се под хитно размотри ситуација, која је с једне стране апсурдна, а с друге критична“, додао је Песков.

15.00 – Немачка телевизија АРД не верује да је Јанукович одговоран за снајперску ватру

Немачки ТВ канал АРД не верује у причу да се иза снајпериста који су пуцали на тргу Независности у Кијеву крију снаге лојалне Виктору Јануковичу.

Телевизија се позива на једног од руководилаца истраге тог случаја. „Резултати моје истраге се не поклапају са оним што су говорили представници генералног тужилаштва Украјине“, – рекао је истражитељ за немачку телевизију.

Такође је емитован интервју с једним учесником протестног покрета који се 20. фебруара нашао под ватром. Он је потврдио да су снајперисти били у хотелу „Украјина“, а хотел је био упориште опозиције.

14.32 – Украјина се нада да ће моћи да купује гас из Европе да би подмирила потребе за тим енергентом, страхујући да ће Русија прекинути доставу гаса Кијеву због његовог одбијања да плати „политичку, неекономску цену“ гаса, изјавио је данас министар енергетике Украјине Јуриј Продан.

14.27Лавров: Русија не планира да преузме југоисточне области Украјине

Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров изјавио је да Русија не сматра прихватљивим размештање мировних снага на теротирији Украјине чак и са мандатом Савета безбедности УН, јавља РИА Новости. „Не мислим да треба уводити некакве миротворце и уопште доносити одлуке у Савету безбедности“, казао је он и додао да украјинске власти треба да преузму одговорност пред својим народом и да поштују интересе целог региона.

Русија не планира да преузме југоисточне области Украјине, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„То противречи главним интересима Руске Федерације, – рекао је он за ТВ канал „Русија“. Ми желимо да Украјина сачува своје садашње границе, али уз пуно поштовање региона“.

Лавров је категорички демантовао умешаност Русије у догађаје на југоистоку Украјине. „Ми немамо тамо наше војнике, немамо наше агенте“, – рекао је он. Лавров је ипак признао да у догађајима на југоистоку Украјине могу учествовати руски држављани као приватна лица.

14.25 – Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен затражио је од Русије да повуче своје трупе са украјинске границе и укључи се у дијалог уз поштовање суверенитета Украјине.

14.10 – Украјинско министарство здравља демантовало смрт 780 учесника „Евромајдана“

Министарство здравља је демантовало да је у фебруарским сукобима у центру Кијева погинуло 780 људи. Јуче су такве податке навели волонтери медицинске службе „Мајдана“.

Служба за информације министарства здравља Украјине саопштава данас да је од 30. новембра 2013. у протестима и сукобима на „Мајдану“ погинуло или умрло 105 људи.

Наглашено је да министар здравља Украјине Олег Мусиј, који је раније руководио медицинском службом „Мајдана“, потврдио званичну статистику и изјавио да су информације у медијима о 780 погинулих неистините и провокативне.

14.02 – Европска комисија је данас у Бриселу ставила до знања да се „мора водити рачуна о ширем контексту тренутних односа Европске уније и Русије“ кад је реч о преговорима о изградњи гасовода Јужни ток, који ће делом проћи кроз Србију.

13.47 – Кримски Татари подржали су становништво југоистока Украјине које жели федерализацију те земље. Татари сматрају да су, после преузимања власти у Кијеву, „они што су јуче с подијума на Мајдану викали да је неприхватљиво проливање крви мирних демонстраната, сада спремни да проливају крв мирних грађана на југоистоку Украјине“, јавља Итар-тасс. Сејдамет Гемеџи, члан главног одбора организације „Себат“, која окупља више од 50.000 кримских Татара, изјавио је да су они „спремни да подршку покажу не само на речима“ и да су већ почели да предузимају „конкретне кораке“.

13.27 – Русија је почела да предаје Украјини бродове украјинске морнарице који су остали на Криму, јавља Итар-тасс. Брод за вучу „Припуки“ шлепа бродове за Украјину, саопштено је у седишту Црноморске флоте.

13.10 – Украјински премијер Арсениј Јацењук заложио се данас са руководством југоисточних региона Украјине у Доњецку за преношење више овлашћења регионима, јавиле су данас агенције. Јацењук је изјавио да су централне власти спремне да пренесу значајан део својих овлашћења на регионе, да до председничких избора унесу измене у Устав и да озаконе могућност спровођења референдума у украјинским областима.

12.25 – Председник Чешке Милош Земан затражио је данас у Прагу од Европске уније и НАТО да уместо досадашњих „бу, бу, бу“ декларација и санкција одлучним превентивним акцијама „застраши Русију“ да не крене даље у Украјину. „Ја сам за ефикасне, врло одлучне, у многим случајевима превентивне акције, зато што је превентива увек јефтинија од гашења пожара. Верујем да ће ЕУ и НАТО наћи смелости за оно што се повремено назива застрашивање“, казао је данас Земан.

12.10 – Руководиоци украјинске јединице за специјалне намене „Алфа“ одбили су да изврше наређење из Кијева и нападну административна здања у Доњецку и Луганску.

„Радићемо искључиво у оквиру закона. Задатак наших одреда је ослобађање талаца и борба против тероризма“, – изјавио је за медије један од руководилаца „Алфе“.

Јуче је представник нових власти у Кијеву претио присталицама федерализације који су заузели административна здања у Доњецку и Луганску да ће у ослобађању здања бити коришћено ватрено оружје.

12.08 – Лавров упозорио Европу на распиривање антируских расположења

„Распиривање антируског расположења заједно са порастом расизма и ксенофобије у многим земаљама Европске уније, увећањем броја ултрарадикалних групација и некажњавањем неонацистичких манифестација у Украјини или било којој другој земљи носи са собом очигледну опасност по стабилност Европе“, – изјавио је дана руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Министар је такође рекао да је Русија спремна за сусрет „четворке“ по питањима Украјине и гаса. Лавров је поздравио спремност партнера за одржавање таквог сусрета.

12.00 – Министри спољних послова ЕУ разматрају могућност проширења листе санкционисаних руских званичника због руске анексије полуострва Крим, саопштио је данас високи званичник Уније.

11.47 – Бивши директор Украјинске безбедносне службе Олександар Јакименко, стављен је на листу најтраженијих особа Украјине у вези са дешавањима на Мајдану, објављено је на сајту Министарства унутрашњих послова Украјине.

11.45 – Рустам Темиргалијев: Све украјинске банке могу да зауставе пословање на Криму

Све украјинске банке могу да зауставе пословање на Криму у року од две недеље, рекао је први потпредседник владе Крима Рустам Темиргалијев.

„Украјинске банке сада беже са Крима. Из огромне мреже банака тренутно мање-више раде четири банке“, – рекао је он.

„Тим поводом активно развијамо мрежу руских банака, које раде по руским правилима. До краја априла на Криму ће бити више од 250 банака“, – нагласио је Рустам Темиргалијев.

11.40 – Истекао рок од 48 сати који је украјински министар полиције дао за решење кризе „преговорима или силом“.

11.30 – Украјински премијер Арсениј Јацењук је изјавио да се „промене у уставу морају извршити пре председничких избора, како би се тачно знало каква права има председник, влада и други представници власти“, преноси Униан.

11.29Москва не види основе по којима би изручила Виктора Јануковича Кијеву.

Он је био легитиман шеф државе и није починио никакав злочин, изјавио је Јури Чајка, главни тужилац.

11.24 Лавров: Москва против уласка Кијева у НАТО

Руски министар спољњих послова Сергеј Лавров тражио је данас правне гаранције за неутралност Украјине, истичући да је Москва против уласка Кијева у НАТО. Лавров је, такође, рекао да је Москва спремна за разговоре следеће недеље са САД, ЕУ и представницима Украјине и да би на дневном реду требало да буде и украјински дуг за гас Москви, преноси Ројтерс.

11.00 – Седморо повређених у сукобима испред хотела у Одеси у коме је одсео Олег Царев

Седморо људи је повређено у четвртак у сукобима присталица и противника Евромајдана испред хотела у Одеси у којем је одсео кандидат за председничке изборе Партије региона Олег Царев, саопштили су данас украјински органи реда.

Неколико десетина људи са заставама украјинских националиста је блокирало излаз из хотела, позивајући Царева да изађе. Група присталица Царева се сукобила са националистима.

10.50 – Украјински премијер Арсениј Јацењук започео је у Доњецку састанак са представницима источних региона Украјине.

Састанку, између осталих, присуствују Арсен Аваков, министар унутрашњих послова и Виталиј Јарема, вицепремијер.

10.46 – Русија је спроводи велику операцију кријумчарења нафте на Крим, изјавио је Дмитриј Тимошчук, шеф Центра за војно-политичке студије Украјине. „Јутрос је виђено око 50 танкера код Крча и Новоросијска“, казао је он.

10.40 – Крим и Севастопољ на уставном списку субјеката Руске Федерације

Република Крим и град од федералног значаја Севастопољ укључени су у уставни списак субјеката Руске Федерације.

Нова редакција Основног закона земље је данас објављена на званичном веб сајту за правне информације. Два нова субјекта су укључена у списак трећег поглавља члана 65. Устава Русије – „Федеративно уређење“.

09.51 – Словачка жели финансијске гаранције Европске уније како би Украјину снабдевала гасом и ушла у преговоре са Гаспромом. „Јасно је да Украјина не може да плаћа своје рачуне. Само трећа страна, као што су Европска унија и Европска комисија могу уверити Словачку да ће јој бити плаћено за помоћ Украјини“, навео је словачки премијер Роберт Фицо, преноси Униан.

09.22 САД упозориле Русију на нове санкције због Украјине

Амерички секретар за финансије Џејкоб Лу упозорио је руског колегу Антона Силуанова да ће Москви бити уведене нове санкције ако настави да распирује кризу у Украјини.

Лу је Силуанову пренео да је забринут због извештаја да Москва разматра трговински споразум „нафта-за-робу” с Ираном, навело је у саопштењу америчко Министарство финансија.

На маргинама пролећног састанка ММФ-а и Светске банке у Вашингтону, Лу је у четвртак рекао Силуанову да је „тренутна руска окупација и наводно припајање Крима незаконито и нелегално”.

Лу је навео да су „поред санкција које су већ уведене као одговор на руску окупацију и наводно припајање Крима, САД спремне да уведу додатне санкције Русији, ако настави да подгрева ситуацију у Украјини”, додаје се у саопштењу.

Амерички секретар финансија рекао је да САД ипак верују да Русија може на дипломатски начин да реши украјинску кризу, пренео је АФП.

Лу је изразио озбиљну забринутост због навода да Русија преговара о трговинском споразуму с Ираном, по принципу „нафта за робу”.

09.29 – Украјинске банке разматрају могућност да, у наредне две недеље, затворе своје огранаке на Криму, навео је Рустам Темиргалијев, вицепремијер Украјине.

09.03 – Премијер Крима Сергеј Аксјонов изјавио је да јавни званичници и припадници безбедносних служби, уколико желе да задрже свој посао, требају да се одрекну украјинског пасоша.

Ово правило не би требало да важи за друге категорије становништва.

08.18 – Амерички председник Барак Обама и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су телефоном о могућности увођења нових санкција Русији због њених акција у Украјини и поново позвали Москву да повуче војнике са границе са Украјином, саопштила је Бела кућа. Америчка администрација је рекла да проруски сепаратисти „очигледно уз помоћ Москве“ дестабилизују Украјину кроз „оркестрирану кампању подстрекивања и саботаже“, наводи Ројтерс. „Председник је истакао да САД, ЕУ и други партнери у свету треба да буду спремни да одговоре на даљу руску ескалацију додатним санкцијама“, навела је Бела кућа.

07:58 – Леонид Кравчук: Запад да заустави експанзионистичку политику Владимира Путина

Први председник Украјине после распада бившег Совјетског савета Леонид Кравчук позива запад да заустави експанзионистичку политику руског председника Владимира Путина, указујући да је она опасна по целу Европу.

„Ако се Путин не заустави то није опасно само за Украјину, већ целу Европу“, казао је он у интервјуу бечком недељнику „Њуз“. Кравчук је нагласио да, ако људи мисле да је „Путинова глад за експанзијом намирена“, треба да се подсете на Немачку 30-тих година, када су поједине државе мислиле да не треба да интервенишу зато што ће ускоро „бити мира“, што је довело до милиона жртава.

Он је изразио наду да ће доћи до западне војне помоћи. „Уколико би САД у војно-технолошкој области свеобухватно сарађивале са Украјином као што то чине са Јужном Корејом или Израелом то би био један веома, веома озбољан сигнал Русији“, уверен је Кравчук.

07.40 – Сајт руске државне Думе нашао се на мети хакера који су, на неколико сати, поставили натпис „Слава Украјини“. Напад је, како су хакери навели, изведен у име Николаја Каритонова из Комунистичке странке. „Сва сила империје зване Руска Федерација базира се на алкохолизму, страху и кукавичлуку“, било је наведено у постављеном тексту.

07.35 – Карл Билт: Русија заслужује да буде извргнута руглу због своје дволичне политике

Русија заслужује да буде извргнута руглу због своје дволичне политике. Заузели су Крим и сконцентрисали своју војску на граници са Украјином, а критикују војне припреме Кијева, изјавио је Карл Билт, министар спољних послова Шведске.

Иначе, парламентарци из Русије и Украјине данас би у Бечу, под окриљем ОЕБС-а, требало да се састану по први пут од како је започела криза у Украјини.

„Сусрет ће бити фокусиран на билатералне релације између Русије и Украјине, због чега ће састанку присуствовати и делегација ОЕБС-а чији представници су добро упознати са ситуацијом у ове две земље“, изјавио је Александар Фокин, члан делегације ОЕБС, преноси Униан.

06.55 – Украјина и НАТО заједнички су развили план за заштиту цивила и инфраструктуре у случају даљег погоршања безбедносне ситуације у одређеним регионима Украјине, саопштено је из Министарства унутрашњих послова ове земље.

06.50 – Украјински премијер Арсениј Јацењук планира да данас посети Доњецк и Днипропетровкс, пише на сајту украјинске владе.

06.45 – Полиција је склонила на непознату локацију Олега Царева, председничког кандидата у Украјини, након што је непозната особа, како се сумња, испалила хитац испред хотела „Променада“ у Одеси, где су Царева чекале његове присталице са којима су се сукобили њихови противници.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјинска Алфа одбила наређења

* Обавезна поља