Oliver IvanovićАпсолутно сам сигуран да ћу доказати да сам невин, али до тада морам да платим скупу цену. Поремећен ми је живот, истраумирана породица, фрустрирани пријатељи.

Ово ексклузивно, за „Новости“, прича Оливер Ивановић, један од лидера Срба из јужне покрајине, кога косовске власти од 27. јануара држе у притвору.

Како тумачите прошлонедељну одлуку Апелационог суда да одбије вашу жалбу на решење о продужењу притвора?

– Нисам имао превелика очекивања знајући да се у овако политички осетљивом тренутку Виши суд неће одлучити на „радикално решење“ и пустити ме да се браним са слободе. Јер, у истом тренутку у току су или се припремају озбиљни поступци против истакнутих албанских политичара, припадника ОВК, а и случај трговине органима, који воде специјалне истражне јединице Клинта Вилијамсона, административно су у завршној фази.

Значи, суд доносиодлуку из политичких, а не правних разлога?

– Када се погледају састави судског већа који је одлучивао о мојој жалби, као и о Захтеву за заштиту законитости који смо поднели Врховном суду, видљиво је да их чине два странца и по један локални Албанац – у својству Еулекс судије. Имајући у виду осетљивост случаја и вероватне политичке притиске, могу закључити да сам у самом старту имао знатно мање шансе да у оваквој композицији судског већа добијем фер одлуку.

Како одговарате наоптужбе да сте учествовали у злочинима над Албанцима 1999?

– Оптужбе су саме по себи потпуно бесмислене, јер сам у време догађаја 1999, за које ме оптужују, био у Приштини и радио заједно са много Албанаца који су и тада долазили на посао. Имам много сведока са којима сам свакодневно радио и који ће то посведочити. У сваком случају, нисам био регрутован, нити сам имао икакво учешће у ратним догађајима. Након тога, био сам политички активан, а моји политички ставови могу се лако проверити на интернету.

Шта је онда прави мотив за оптужбе?

– Остаје само оно што од почетка тврдим: да је ово стварање вештачког политичког баланса са неким рашчишћавањима која следе код Албанаца. Да се не би изазвао превелики револт међу њима, потребно је да се и неко од Срба ухапси.

Шта говори процес против вас о демократским капацитетима косовског друштва?

– Довољно је да човек прочита приштинске новине па да види да ту баш и нема много демократског капацитета. Понашање политичке елите углавном се прилагођава „упутствима“ утицајних западних амбасада. Још је политички најпрофитабилније нападати и кривити Србију и Србе за све што је лоше у свакодневном животу. Влада пуно неповерење према Србима, и некако ми се чини да би јавност лако „преболела“ да нас нема!

Колико је и процес против вас доказ да ће примена Бриселског споразума ићи тешко?

– Бриселски процес је по својој природи осуђен на дугорочност. Брзина имплементације зависиће од искрености, али и од наставка започетог процеса. Нажалост, мислим да ће влада у Приштини бити нестабилна и склона трзавицама. Нетрпељивост и нетолеранција Албанаца према Србима је много већа него што сам очекивао, па то знатно умањује шансе да у догледно време пронађемо неко решење за суживот. Судбина нам је одредила да живимо на истом простору, па морамо уложити много труда да још једном пробамо.

ЕУЛЕКС ОШТРИЈИ ОД ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

Може ли Београд још нешто да учини да би сте се бар бранили са слободе?

– Влада је учинила оно што се могло. Дала је гаранције да нећу моћи да се „сакријем“ негде у преосталом делу Србије. Такве гаранције су биле довољне за Хашки трибунал, али не и за Еулекс. Пре привођења позвао ме је Еулексов тужилац. Јавио сам се, иако сам био свестан шта је могући резултат саслушања. То значи да сам био у прилици да напустим Митровицу, али нисам хтео јер бих тиме можда некоме показао да имам нешто да кријем. А немам.

ВЕЛИКА ДИЛЕМА ИЗ 1999. ГОДИНЕ

Планирате ли да напустите политику како бисте лакше доказали своју невиност?

– Био сам у великој дилеми 1999. да останем или да одем са КиМ. Одлучио сам да останем и да видим какве су то гаранције које нам је тих дана давала читава међународна заједница. Тако сам се укључио и у политику. Да сам тада одлучио другачије, био бих данас слободан човек.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Оливер Ивановић – И Албанци знају да сам невин

* Обавезна поља