skupština novaБЕОГРАД – Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) затражио је данас од скупштинског Одбора за културу и информисање да организује јавно слушање око сета медијских закона. Наставак праксе предлагања и каснијег усвајања закона без јавне расправе представља чин суспендовања демократије, сматра БИРОДИ.

Тиме се, наводи у саопштењу БИРОДИ, заинтересованим друштвеним групама и актерима ускраћује могуцност да током јавне расправе промовишу и заштите своје интересе кроз институције у оквиру закона.

Суспендовању демократије доприноси „одрицање“ Скупштине Србије од своје контролне улоге, нејако цивилно друштво, као и спремност дела међународне заједнице да, зарад стабилности региона и спровођења Бриселског споразума, у други план стави унутрашње реформе у Србији, указује БИРОДИ.

Уместо хиперпродукције „хитне“ процедуре за усвајање, измене и допуне закона, Влада може по важећим законима да спречи концентрацију власништва у сектору оглашавања, утицај високих партијских функционера на медије и унапреди транспарентност и сврховитост доделе средстава медијима из јавних извора, истиче БИРОДИ.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Усвајање закона без јавне расправе суспензија демократије

* Обавезна поља