ivanovic-oliverКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић данас је пред Основним судом у Косовској Митровици негирао кривицу по свим тачкама оптужнице које га терете за учешће у ратним злочинима 1999. и 2.000.

– Апсолутно нисам крив -рекао је Ивановић одговарајући на питање судије Роксане Комша да ли се осећа кривим.

И остала четворица оптужених Срба Драгољуб Делибашић, отац и син Илија и Небојша Вујачић и Александар Лазовић такође су се изјаснили да нису криви за дела која им се стављају на терет.

Рочишту присуствује родбина оптужених, директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић са сарадницима, поједини градоначелници српских општина са севера Косова и велики број новинарских екипа.

Пред судским већем Основног суда у Косовској Митровици данас су се осим Ивановића појавили Драгољуб Делибашић, отац и син Илија и Небојша Вујачић и Александар Лазовић.

Тужиоци су Џонатан Рател и Ромуло Матеуш док је председавајући судија румунка Роксана Комша.

Портпарол Еулекса Драгана Николић Соломон изјавила је новинарима пре почетка данашњег рочишта да након првог саслушања оптужени имају 30 дана да у писаном облику ставе примедбе или захтеве за одбацивање оптужнице.

Она је додала да ће главни претрес уследити након што судија донесе одлуку у вези са примедбама оптужених али постоји и могућност да оптужница буде одбачена.

Ивановићев бранилац адвокат Небојша Влајић изјавио је јуче Тањугу да спремно дочекују суђење и да је Ивановић нестрпљив да своју одбрану и своје доказе изнесе и да докаже да нема нити може имати икакве везе са делима која му се стављају на терет.

Очекуујем да се суђење води по закону, како би морало. Суђење званично не почиње данас, мада је заказано то прво рочиште, које је техничке природе и има карактер припремног рочишта,- рекао је Влајић.

Он је објаснио да ће на данашњем рочишту у Суду у Митровици бити само прочитана оптуижница и окривљени ће бити упитани да се изјасне о својој кривици.

Не очекујем да се ништа друго деси сутра, а суд је дужан да наредно рочиште које такође има карактер техничког закаже у року не краћем од 30 и не дужем од 40 дана, казао је Влајић.

Тужилац из Канцеларије специјалног тужиластва Косова подигао је пре нешто више од десетак дана оптужницу против петоро окривљених Срба међу којима је поред Ивановића и бивши командир полиције у Митровици Драгољуб Делибашић.

Један од окривљених оптужен је за подстицање на извршење ратних злочина априла 1999. године, такође оптужен је да је заједно са другим окривљеним подстицао на саизвршилаштво у извршењу кривичних дела тешко убиство и тешко убиство у покушају фебруара 2000. године.

Троје осталих окривљених оптужено је за кривична дела тешко убиство и тешко убиство у покушају која су извршена фебруара 2000. године.

Влада Србије дала је гаранције да ће Ивановић, ако му се омогући одбрана са слободе, у сваком тренутку бити доступан овдашњем правосуђу.

Предпретресни судија Основног суда у Косовској Митровици сматрао је да постоји ризик од бекства и ризик да би Ивановић могао да утиче на сведоке због чега му није дозвољена одбрана са слободе.

Ивановић је ухапшен 27. јануара, а након више од месец проведених у притвору у Приштини око недељу дана је штрајковао глађу захтевајући да буде премештен у затвор у Северној Митровици што се и догодило 12. марта.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Оливер Ивановић – Асолутно нисам крив!

* Обавезна поља