ivanovic-oliverМоје хапшење имало је само један циљ: да ме искључе из политичког и јавног живота, поручује Оливер Ивановић, лидер СДП-а, из притвора у Косовској Митровици у разговору за „Политику” и додаје:

„Жао ми је, јер су ми пореметили животне планове, узнемирили породицу и пријатеље, забринули грађане Косовске Митровице, севера КиМ, али и широм покрајине, који сада имају дубоко неповерење према Еулексовим намерама, тим пре што се о њиховим намерама мало зна, а до сада су показали склоност да делују на основу политичких захтева и потреба.”

Питања лидеру Грађанске иницијативе СДП редакција „Политике” је послала дан пре подизања оптужнице, а писане одговоре добила на дан када му је она уручена, у понедељак по подне. Зато се питања не односе директно на подигнуту оптужницу. Непосредни повод за разговор била је одлука суда у Косовској Митровици да председнику скупштинског Одбора за људска права Мехи Омеровићу ускрати могућност да Ивановића посети у притвору. Једна од три тачке у образложењу гласила је да би његова посета „могла да остави утисак код сведока да је Ивановић још политички активан, да има широку подршку различитих политичара и да је изнад закона”.

На питање како је доживео ово образложење, Ивановић је рекао: „Чини се да је мој драги пријатељ Мехо Омеровић својим захтевом да ме посети помогао да Еулекс и јавно покаже своје намере према мени.Треба ли да их подсетим да нисам осуђен, а оптужница је подигнута тек после седам месеци притвора, и да ми не могу уводити ограничења, осим слободе!”

Из тог образложења се први пут за седам месеци јасно види да је њихов циљ да вас онемогуће у политичком деловању. Зашто сте им засметали баш уочи поновљених избора за градоначелника Косовске Митровице?

Моје хапшење, може, али и не мора, директно да буде у вези са мојим готово извесним избором за градоначелника Северне Митровице. Моји политички ставови су били јасни и много пре избора. Северне општине треба да изаберу своје скупштине и градоначелнике, не због тога што то тражи Приштина, него јер је то потребно грађанима тих општина и сугестија Владе Србије, са којом Срби са КиМ морају имати најбоље могуће односе. Никада се више не смеју поновити неслагања четири председника општина и Владе Србије, без обзира на то ко ту владу чинио. То је кључ нашег опстанка: сарадња са Приштином само онолико колико нам налажу заједнички интереси, тј. никакви политички уступци ако то није договорено са Београдом.Такав став је јасан и не оставља много простора за „сањарења” из Приштине.

Ипак, главни разлог би могао бити у потреби Еулекса да смањи незадовољство међу Албанцима, због продужења мандата Еулекса до 2016. године, иако је већ у јавности кренула добро синхронизована кампања да би Еулекс требало да оде и пренесе своја овлашћења у потпуно незреле косовске правосудне и полицијске структуре.

Образложење да се не сме дозволити да сте изнад закона посебно је неутемељено, јер је на КиМ готово цела политичка гарнитура изникла из ОВК која је под сумњом за почињене ратне злочине.

Не тражим ја да будем изнад закона, иако бих као грађанин могао да тражим да прво припреме доказе, оптужницу,па да ме евентуално хапсе, а не као у мом случају прво хапсе, па онда прикупљају „доказе”! Више од месец дана су ме држали у Приштини у непријатељском окружењу и ненормалним условима, са циљем да ме сломе духовно и физички! Адвокати и ја лично писали смо четири молбе и захтеве да ме пребаце у притвор у Косовској Митровици. И ниједан није усвојен, морао сам да штрајкујем глађу седам дана и тада су попустили, не због бриге за моје здравље, већ због могућих политичких импликација.

Очигледно је да странци утичу на формирање владе, како процењујете да ће она изгледати?

Тешко се постизборна ситуација може решити без интервенције амбасада које се до сада држе сасвим повучено у намери да препусте одлучивање изабраних представника,пре свега албанских политичких лидера који имају 15 година парламентарног искуства, али не и способност да сами доносе политичке одлуке. Нови избори су непожељни, али сам уверен да ће бити ванредних избора.

Мишљења су подељена око тога да ли ће се Хашим Тачи наћи на оптужници. Мислите ли да долази у обзир да он и даље буде у влади?

Хашим Тачи је посебан проблем јер је до сада успео да створи непријатеље у свим осталим политичким партијама, па тако нико неће са њим у коалицију. Али је у међувремену ,од 2007. до данас, успео да направи инфраструктуру у свим институцијама, јавној администрацији, јавним предузећима, безбедносним структурама, полицији, универзитету, обавештајним службама, медијима и НВО сектору, тако да ће новој влади бити тешко да сарађује са непријатељски настројеним ПДК војницима, а о њиховом општем чишћењу из тих институција нема ни говора јер би то изазвало потресе и проблеме ширих размера. То значи: тешко без Тачија, још теже са њим!

oliver-ivanovic4

Зашто није довољна гаранција Владе Србије да будете пуштени из притвора и да се браните са слободе?

То сматрам врхунском увредом! Таква или слична гаранција је била довољна за пуштање на условну слободу за неупоредиво политички значајније случајеве у Хашком трибуналу, али Еулексу то није било довољно. Неће бити лако, и трајаће још, али ћу издржати.

Еулекс не занимају моје здравствене тегобе

Имам потребу за озбиљним здравственим прегледима и испитивањима која се не могу обавити у притворској јединици, али не верујем да ће Еулекс имати разумевања за моје здравствене потребе, јер по њиховом мишљењу то може изазвати окупљање Срба и бекство!

Недавно сте рекли да је ваше хапшење припрема и противтежа за чистку која треба да уследи међу косовским Албанцима. Јесте ли мислили на оснивање специјалног суда?

На КиМ се ништа не мења лако и брзо и свакако не без подршке, тј. снажне иницијативе западних пријатеља. Ипак мислим да то неће овог пута бити довољно. Наиме, једна је ствар да се на позив америчког амбасадора или неке од утицајних земаља промени неко кадровско решење или наметне друго, поништи неки тендер или распише нови, прогура неки закон или слично, али ће много бити теже издати налог за сопствено хапшење, а то би се могло догодити неколицини истакнутих политичара.Могуће је да ће велика љубав према пријатељима Косова који су помогли тзв. косовску независност бити мало помућена!


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Оливер Ивановић – Биће тешко али ћу издржати

* Обавезна поља