kastro2-foto-REUTERSБез двојице најбољих латиноамеричких пријатеља, али ободрен  снажном подршком коју Куба добија из Русије и Пекинга, Фидел Кастро прославио је јуче свој осамдесет осми рођендан. Фигура колумбијског нобеловца Габријела Гарсије Маркеса, преминулог пре неколико месеци, јуче је разоткривена у кубанском музеју воштаних фигура. Кастро је тужан и због смрти венецуеланског лидера боливарског социјализма Уга Чавеса иако је његов наследник Николас Мадуро наставио блиску сарадњу са Кубом, која подразумева и дневне испоруке нафте по субвенционисаним ценама у замену за десетине хиљада лекара који помажу да здравство Венецуеле постане доступно у најзабаченијим деловима ове земље.

Фидел Кастро је преживео обојицу својих млађих пријатеља и многе историјске догађаје за које се веровало да ће га сахранити. На помолу је нови хладни рат, а вођа револуције био је у епицентру првог, када је кубанска ракетна криза са нуклеарним ракетама СССР-а и САД претила да уништи човечанство. Када је пао Берлински зид и Русија престала да шаље помоћ, веровало се да ни Куба ни њен вођа неће преживети изолацију. А ево пре месец дана Фидел Кастро се срео са председницима Русије и Кине, који су на Кубу дошли обећавајући преусмеравање својих инвестиција на Латинску Америку.

Санкције САД уведене су 1960. како би Кубанци брзо срушили Кастра, што је препоручивао тадашњи амерички амбасадор на карипском острву удаљеном свега стотинак километара од америчке обале. Оне су још на снази, а у међувремену је,због све затегнутијих односа између Русије и САД, Москва кренула у освајање латиноамеричког тржишта. Путин је на санкције западних земаља одговорио контрасанкцијама и забранио увоз хране из ЕУ, САД, Канаде и Норвешке. Си Ђинпинг на истом простору осигурава испоруку стратешких енергената и намирница, неопходних за развој најмногољудније земље на свету. И један и други обавезно посећују Кубу и уз разговоре са садашњим председником срећу се и са Фиделом Кастром.

И дан-данас је улога остарелог лидера пресудна за даљи ток револуције, тврди за мадридски дневни лист „Мундо” Рикардо Аларкон, бивши председник Народне скупштине, кога сматрају трећим најјачим човеком на Куби. По његовим речима, Раул и Фидел се поштују и воле. О свему што од реформи Раул намери да отпочне, он се претходно се договори са врховним командантом, како и даље називају Фидела Кастра. Да Фидел није дао зелено светло за отварање Кубе по кинеском моделу и за делимичну смену генерација у врховним институцијама, ништа од тога не би било данас могуће. Исто тако, када су крајем осамдесетих, са почетком распада СССР-а, неки министри од њега тражили да и на Куби отпочну гласност и перестројку, Фидел је то одбио и земља је наставила по старом. Као да Берлински зид није пао.

После економске кризе 1993, која је готово уништила земљу, Фидел Кастро је дозволио отварање под геслом „реформе без капитализма”. Ослањао се на модел Вијетнама и Кине, где је комунистичка партија на власти, али слободно тржиште функционише.

Putin-na-Kubi-sa-Fidelom-i-Raulom-Kastrom

Многобројна кубанска емиграција на суседној Флориди са огорчењем обележава 88. рођендан Фидела Кастра. Њих нарочито иритира то што је дуговечни Кастро поново врло атрактиван и Путину и Си Ђинпингу, који му својим срдачним посетама подижу рејтинг. Уз то медији кубанских Американаца констатују да светске силе, као и увек, „играју партију шаха и покрећу своје пионе, праве рокаде, а спремне су да жртвују и коња ако је неопходно” („Дијарио де Куба”).

Фидел Кастро, окаљени борац у хладном рату, ново светско престројавање одлично разуме. Недавно је у својој редовној колумни написао да су малезијски авион сигурно срушили Украјинци, а не проруски побуњеници, потписао је петицију против „геноцида над Палестинцима” а за Владимира Путина и Си Ђинпинга рекао је да су међу најјачим и најспособнијим револуционарима које је икад срео.

У част рођендана бившег кубанског председника реновирана је његова родна кућа у градићу Биран, на истоку Кубе, осам стотина километара далеко од Хаване. У истој кући рођен је и пет година млађи Раул и још петоро браће и сестара. „Фидел је Фидел”, наслов је велике изложбе фотографија која у Берлину и Хавани траје до половине септембра. Приказане су детаљно његове активности последњих година. И са тим насловом се слажу и они који га обожавају и они који би да га се реше по сваку цену: Фидел је Фидел, неуморан и незаменљив.


Извор: Политика

Коментари

Један коментар на Кастро прославио 88. рођендан

Оставите коментар

Оставите коментар на Кастро прославио 88. рођендан

* Обавезна поља