КОСОВСКА МИТРОВИЦА Међународно судско веће Основног суда у Косовској Митровици одредило је двомесечни кућни притвор лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу.

Апелациони суд у Приштини претходно је, прошле недеље, одлучио да се Ивановићу понови суђење, након што је поништио првостепену пресуду којом је он био осуђен на девет година затвора.

Нешто после поднева Ивановић је из притворске јединице у Косовској Митровици полицијским аутом довезен кући, где је новинарима испред улаза у зграду поручио да му предстоји борба да докаже да је невин.

„Мени предстоји борба да докажем да сам невин и да с овим немам никакве везе. Сви који ме познају, били Срби или Албанци, знају да ја с тим немам везе, али ја у то морам да убедим судско веће. Тежак је пут, али ја ћу то да прођем”, рекао је Ивановић, којег су дочекали чланови породице, као и чланови партије СДП, који су претходно били испред суда.

Велики број новинарских екипа, уз изузетно јаке мере обезбеђења, чекао је одлуку о притвору, коју је на захтев Апелационог суда у Приштини разматрала судија Роксана Комша, у присуству адвоката одбране, Ивановића и међународног јавног тужиоца Ромула Матеуша.

Претходно је, по доношењу одлуке, Небојша Влајић, адвокат из тима одбране лидера ГИ СДП који је у првостепеном поступку осуђен на девет година затвора за ратни злочин против цивилног становништва, а за којег је прошле недеље судско веће Апелационог суда наложило ново суђење, казао „да ће статусна конференција бити одржана почетком марта, када ће се знати када ће Ивановићу почети ново суђење”.

„Имам утисак да и овај суд дели правду на кашичицу и у деловима, као што је учинио и Апелациони суд, који није имао храбрости да у потпуности ослободи Ивановића, већ је укинуо првостепену пресуду. Сада и Основни суд, уместо да омогући одбрану са слободе, одређује кућни притвор, али ако је ово један корак ка његовој слободи, ми поздрављамо ово решење”, казао је Влајић.

И Ивановићева супруга Милена Поповић Ивановић рекла је новинарима да очекује да ће Оливер Ивановић после два месеца кућног притвора бити пуштен да се брани са слободе: „Коначно се назире крај овој великој фарси која је започела пре више од три године”, изјавила је.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић затражио је моментално и потпуно ослобађање последњег политичког затвореника у Европи Оливера Ивановића, док је директор Комитета правника за људска права (Јуком) Милан Антонијевић изјавио да не види због чега је Међународно судско веће Основног суда у Митровици одредило Ивановићу кућни притвор, јер се та мера одређује само ако се може утицати на сведоке или на неки други начин опструирати будући поступак. Ђурић наводи да је Ивановић, иако није ни за шта крив, стављен иза решетака и одвојен од своје породице, док се прави ратни злочинци слободно шетају по КиМ, али и свету, глумећи државнике, представнике институција и помиритеља народа. Он каже да је Ивановић, уместо да за то буде подржан и награђен од стране међународне заједнице, доживео управо то да од стране Елукесовог суда буде ухапшен, притворен, одвојен од породице и на сраман начин проглашен ратним злочинцем.

„Ивановић је човек који се налази иза решетака само због тога што припада и предводи део српског народа на КиМ, да би се направио лажни баланс у прогону ратних злочинаца”, рекао је Ђурић.

Наводећи да је држава Србија дала гаранције за слободу Ивановића, Ђурић каже да поново није добијен одговор Еулекса, већ „допис шефа кабинета мисије Еулекса”, што, оцењује, говори и о помало неозбиљном односу међународних мисија према легитимним цивилним властима на читавој територији наше земље.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је било крајње време да се Ивановић нађе ван затвора и да бар буде у кућном притвору, јер је потпуно јасно да су докази против њега толико „танки” да цео случај пада у воду. Он каже да би због недостатка доказа било очекивано да Ивановић добије ослобађајућу пресуду, али да је, с обзиром на понашање суда и тужиоца у процесу, поступак против њега постао политички процес, а он политички затвореник.

Милан Антонијевић из Јукома истиче да сам поступак, имајући у виду, бројне контроверзе и мали број доказа који су изнети против Оливера Ивановића, не говори у прилог томе да се суд с дужном пажњом односи према његовим правима, нарочито имајући у виду да је изузетно дуг период провео у притвору. „Овде је већина доказа у поступку изведена и само пуштање Оливера Ивановића на слободу могла би бити једна од опција за коју се суд определи. Не видим због чега је суд донео такву одлуку да Оливер Ивановић поновно суђење чека у кућном притвору”, рекао је Антонијевић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Оливер Ивановић пуштен из затвора

* Обавезна поља