Janko VeselinovicБЕОГРАД – Маја Гојковић, председница скупштине Србије сазвала је за 18. март нову седницу парламента са седам тачака дневног реда, међу којима је и lex specialis за пројекат „Београд на води“. Влада Србије овај закон о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта изградње „Београд на води“, предложила је на усвајање по хитном поступку. По том предлогу Република Србија и Град Београд имају сва права, обавезе и одговорности корисника експропријације предвиђене законом којим се уређује експропријација као и овим законом. Посланици власти најавили су подршку предложеном закону, док опозиција најављује да ће закон покушати да побољша амандманима.

Lex specialis је дубоко у супротности са Уставом и правним системом, економском и сваком другом логиком. Он омогућава да држава узме новац из буџета, дакле од грађана, да га уложи у нешто чему не видимо перспективу, јер нема уговора који би оправдао доношење једног оваквог lex specialisa. Овај закон омогућава да неко у експропријацији откупљује некретнине за кафане и ресторане, а то није интерес грађана – навео је јуче Јанко Веселиновић, посланик Тадићеве СДС.

И Борислав Стефановић, шеф посланичке групе ДС, оценио је да не постоји оправдање да се закон доноси по хитном поступку и да се леx специалисом јавни интерес даје у руке приватног инвеститора без тендера, поштовања законске процедуре и урбанистичког плана.

– Цео поступак је суштински у дубокој колизији са законима ове земље, урбанистичким планом и мишљењем струке. Хитност поступка показује да су Влада и градоначелник опредељени да поступак изградње и све што се тиче Савског амфитеатра дају у руке једног инвеститора. Влада на врло нетранспарентан и сумњив начин шаље закон у Скупштину, без јавне расправе, покушавајући да кроз леx специалис нацртају будућег инвеститора из УАЕ – навео је Стефановић, додајући да ДС неће подржати тај закон, већ да ће покушати да га промени амандманима иако нема никаквог очекивања да ће власт бити конструктивна.

Стефановић тврди и да се кроз доношење тог закона види да је власт спремна да за будуће приватне инвеститоре, који су њиховим приватним везама доведени у Србију, омогући нешто што суштински није реално да се оствари на начин како они то представљају.

– Не постоји оправдање да се то ради по хитном поступку, не постоји оправдање да се лекс специјалисом јавни интерес даје у руке приватног инвеститора, без тендера, без поштовања законске процедуре, без поштовања урбанистичког плана“, истакао је шеф посланика ДС, док Ђорђе Милићевић из СПС каже да још није видео предлог закона, али да ће подржати владин предлог.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Опозиција о Вучићевом Lex specialisu

* Обавезна поља