Ricard-Majls-foto-JEVREMOVIНаизглед изнебуха, наш стари познаник Ричард Мајлс, амерички отправник послова у Београду од 1996. до 1999, а касније амерички амбасадор у Грузији у време тамошње обојене револуције 2003, која је на власт довела америчку марионету Сакашвилија – враћен је у 78. години из пензије и постављен за привременог отправника послова америчке амбасаде у Бишкеку, Киргизији, до именовања новог амбасадора.

Ствар је, површно гледано, утолико чуднија због чињенице да је још прошлог августа амерички председник Обама предложио искусног дипломату Шилу Гволтни за новог амбасадора. И сад, одједном, уместо ње – постављен је доскорашњи пензионер Мајлс.

С друге стране, ако се има у виду да Киргизију у 2015. години чекају два важна догађаја – парламентарни избори и званично приступање Евроазијском савезу, а да се Мајлсу приписују поприличне заслуге за успешне обојене револуције у Београду 2000. и Тбилисију 2003. године, онда ствари постају много јасније.

Додатно, после свог службовања у Грузији, Мајлс је био ангажован као извршни директор Центра за руковођење „Отворени свет“ (Open World Leadership Center), „непартијске иницијативе америчког Конгреса“, која себе описује на следећи начин: „Започет као пилот програм 1999. а установљен као стална агенција крајем 2000, Центар руководи првом и једином агенцијом за међународну размену под ингеренцијом Законодавне гране САД и, као такав, омогућио је за преко 17.000 садашњих и будућих лидера из Азербејџана, Грузије, Казахстана, Киргизије, Молдавије, Русије, Украјине, Таџикистана и Туркменије смислено упознавање и интеракцију са члановима Конгреса, њиховим особљем и хиљадама других Американаца, од којих су многи њихове професионалне колеге“.

Другим речима, у Киргизији ће бити потребни и Мајслова стручност у организовању обојених револуција, и део армије коју је сам за те сврхе претходно развијао.

Бивши киргиски министар спољних послова Еднан Карабајев сматра да Мајлсов изненадни долазак представља јасан „симбол“, јер се уклапа у „зону нестабилности“ која се убрзано ствара на ободима Руске Федерације. А Киргизија треба да буде усисана у ту зону с обзиром да је њено руководство изабрало пут поновног приближавања Русији.

На несрећу Киргизије, њен први весник пролећа је Ричард Мајлс.

Примирје у Украјини је, у најбољем случају, предах, реалтивно затишје пред нову буру.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта ради Ричард Мајлс у Киргизији?

* Обавезна поља