Recep Tayyip ErdoganАНКАРА — Турска опозиција тражи да резултати локалних избора у Анкари, одржаних прошле недеље, буду поништени, оптуживши владајућу Партију правде и развоја за превару.

Одбор задужен за локалне изборе у турској престоници одбацио је раније захтев главне секуларне опозиционе странке Републиканска народна партија (ЦХП) да поново преброји резултате прошлонедељних локалних избора у том граду.

Странка премијера Реџепа Тајипа Ердогана, владајућа Партија правде и развоја (АКП), освојила је већину на локалним изборима у недељу, 30. марта, задржавши контролу над главним градовима, укључујући Истанбул и Анкару.

Мансур Јаваш из странке ЋП рекао је да је гласање „најсумњивије у историји земље“, пренео је АФП.

„Наша света дужност је да заштитимо вољу гласача у Анкари. Овде смо да одагнамо мрачну сенку која се надвила над нашом демократијом“, рекао је Јаваш на конференцији за новинаре.

Он је додао да је његова странка спремна да случај изнесе пред Уставни суд, чак и пред Европски суд за људска права, ако буде потребно.

Према званичним резултатима, на изборима за градоначелника Анкаре победио је Мелик Гокџек, представник АКП – који је на том положају већ преко две деценије – и то са 44,79 одсто гласова, наспрам 43,77 одсто гласова, колико је освојио кандидат ЦХП-а Јаваш.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Опозиција у Турској тражи поништење избора

* Обавезна поља