bubalo2БЕОГРАД – Тужилаштво за организовани криминал подигло је данас оптужницу против бившег министра привреде и приватизације Предрага Бубала и седам његових сарадника због сумње да су злоупотребили службени положај приликом продаје пакета државних акција у Луци Београд предузећу Милана Бека Ворлдфин из Луксембруга.

Тужилац Миљко Радисављевић рекао је новинарима у Специјалном суду да је оптужница подигнута против осам лица, а тужилаштво је предложило продужење притвора Бубалу и још двојици окривљених.

Сумња се да је њиховим махинацијама држава оштећена за више од 5,7 милиона евра.

Осим Бубала, оптужница за кривично дело злоупотреба службеног положаја терети извршног директора Агенције за приватизацију Миодрага Ђордевића и Горана Мрђу, директора Центра за тржиште капитала Алексеја Мисаиловића, директора Акцијског фонда Александра Грачанца и директора Сектора за анализу, припрему и организацију продаје у Акцијском фонду Јасмине Драгутиновић.

За кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица оптужница обухавата бившег директора Привредног друштва Лука Београд АД Мирослава Дробца и бившег финансијског директора тог привредног друштва Душана Косовца.

Бубало је ухапшен 14. јуна са још седам сарадника због сумње да су злоупотребили службени положај приликом продаје пакета државних акција у Луци Београд, чиме је држава оштећена за више од 5,7 милиона евра.

Према последњој одлуци Апелационог суда, притвор може да му траје до 8. децембра, након чега би требало да буде подигнута оптужница или да му се омогући одбрана са слободе.Тај датум пада у суботу, која је нерадни дан.

Финансијски инвеститор у предузећу Милана Бека „Ворлдфин”, које је купило акције „Луке Београд”, била је компанија власника „Делта холдинга” Мирослава Мишковића.

Мисковић и Беко на поцетку су били заједно и у послу око Луке Београд и у малопродајном ланцу Ц-маркет, али се Мишковић повукао касније из Луке, а Беко из Ц-маркета.

Лука Београд је један од предмета на такозваном списку 24 спорне приватизације. Беко ју је преузео 2004. и 2005. године.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Оптужница против Бубала

* Обавезна поља