oebs u ukrajiniКИЈЕВ – Претње и економски притисци за удаљавање Украјине од Европске уније су „неприхватљиви”, изјавио је данас шеф немачке дипломатије Гидо Вестервеле у Кијеву где учествује на министарском састанку ОЕБС-а.

„Претње и притисци чији смо очевици ове године једноставно су неприхватљиви”, рекао је Вестервеле новинарима.

Неколико хиљада демонстраната данас се окупило на централном тргу у Кијеву, док је у другом делу града почео министарски састанку Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), заказан много пре него што су украјинску престоницу захватили протести.

Западне дипломате позвале су данас украјинске власти да поштују демонстранте који у тој земљи протестују због одбијања владе да потпише споразум о придруживању с ЕУ и најаве јачања веза с Русијом.

Заменица државног секретара САД Викторија Нуланд позвала је украјинске власти да заузму конструктиван став према протестима.

„САД подржавају украјински народ, који своју будућности види у Европи. Позивамо украјинску владу да послуша глас народа који жели да живи слободно. САД ће подржати и радити с Украјином на том путу”, казала је она.

Нуланд је рекла да је сада „тренутак када Украјина треба да испуни напоре свог народа, а не да их разочара” и поручила „демократска правила и закони морају бити поштовани”.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који се новинарима обратио одмах после Нуландове, није помињао протесте у Украјини.

Премијер Украјине Микола Азаров оценио је да су протести „потпуно нормални у земљи у којој је демократија у развоју”. „Учинићемо све што можемо да обезбедимо да протести остану мирни”, додао је он.

Протести у Кијеву трају од када је украјински председник Виктор Јанукович одбио да потпише споразум којим би била успостављена слободна трговина и продубљена политичка сарадња Украјине и ЕУ. Он је тај потез оправдао тврдњом да Кијев не може себи да приушти да прекине трговинске везе с Русијом.

Украјинска полиција обећала је да неће користити силу, али има извештаја о томе да су бројни активисти опозиције привођени и саслушавани.

Током масовних демонстрација у недељу избили су сукоби полиције и учесника протеста. Тада је повређен велики број људи, између осталог око 50 новинара и стотинак полицајаца.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Састанак ОЕБС-а у Кијеву

* Обавезна поља