Brisel 2БРИСЕЛ – У Бриселу је вечерас, после два и по сата, завршен састанак премијера Србије Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, а министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да су разговори били тешки и да је једино постигнута сагласност да се примени све што је договорено Бриселским споразумом.

Не износећи више детаља са састанка, Дачић је новинарима по завршетку рекао да је на састанку било речи и о другим темама, попут чланства Косова у међународним организацијама, али да није постигнут никакав договор.

„Разговори су били веома тешки и једино око чега постоји сагласност је да мора да се имплементира све што је до сад договорено и Србија очекује да ће се то десити. Ситуација је веома комплексна, а Србија инсистира на поверењу у дијалогу, статусној неутралности дијалога и тога ћемо се држати и у наредном периоду”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је премијер Вучић имао веома тешке разговоре о темама о којима је било реци и уоци састанка и додао да ће о тим темама, као што је и питање поглавља 35, говорити премијер, који ће јавности саопштити наше ставове и његове процене, као и најаве како ћемо се понашати у наредним недељама и месецима.

„Србија је кредибилан партнер, и са наше стране се не доводи у питање све што смо потписали и обећали – Србија ће испунити. И Приштина се обавезала да ће испунити све што је договорено”, рекао је Дачић.

Током неформалног састанка у Бриселу, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је за РТС да постоји нови амандман на предлог платформе за преговарачко Поглавље 35 којим се додатно погоршавају услови за евроинтеграције Србије и врши притисак да се Србија натера да директно или индиректно призна независност Косова.

Он је рекао да премијер веома озбиљно размишља о томе на који начин посматрати будућност процеса дијалога, политичког живота у земљи, можда и саме владе.

Амандманом, који је предложила Немачка, а подржале Велика Британија и Хрватска, врши се додатни притисак на Србију у покушају да се Србија натера да директно или индиректно призна независност Косова, прецизирао је Ђурић.

Он је навео да има утисак да многи у ЕУ не разумеју шта се заправо дешава и каква је размера проблема са којима се суочавамо.

„Многи нису веровали да ћемо, када смо били суочени са резолуцијом о Сребреници, ми затражити помоћ од Русије, па смо је затражили и победили смо, спрецили штетну резолуцију и да будемо означени као геноцидни народ. Мислили су да нећемо увести контрамере кад је Хрватска увела блокаду на граници, па смо успели да се изборимо”, навео је Ђурић.

Он је рекао да ЕУ треба отворено да каже да ли нас жели или не, али да ово што сад представљају не говори ништа добро о жељама и намерама у вези са учлањењем Србије у ЕУ.

Упитан да ли има наде да се садржај на папиру поправи, Ђурић је рекао да наша делегација не би била у Бриселу да не верује да разговор има смисла, али да није фер суочавати Србију са новим условима, поготово ако то раде они који се представљају као наши пријатељи.

Могерини: Вучић и Мустафа за спровођење свих споразума

Александар Вучић и Иса Мустафа поновили су своју посвећеност примени свих споразума из Брисела, саопштено је из кабинета Федерике Могерини.

Како се наводи, они су вечерас отворено разговарали о тренутној ситуацији у дијалогу Београда и Приштине, саопштено је из кабинета високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

„Двојица премијера су имали отворен разговор о тренутној ситуацији у дијалогу, посебно у вези с применом споразума постигнутих 25. августа. Обе стране су поновиле своју посвећености примени свих ранијих договора“, наводи се у саопштењу шефице дипломатије ЕУ.

Могерини је, додаје се у саопштењу, била домаћин неформалне вечере којој су присуствовали Вучић и Мустафа, у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

У последњој рунди дијалога 25. августа премијери Косова и Србије постигли су четири споразума, о Заједници српских општина, телекомуникацијама, енергетици и мосту на Ибру.

Непосредно пре почетка састанка Могерини је новинарима изјавила да ће бити речи о досадашњем напретку у дијалогу у нормализацији односа Београда и Приштине и будућим корацима у спровођењу Бриселског споразума.

Министар спољних послова Ивица Дачић, који је, такође, присуствовао састанку, изјавио је после састанка да је рунда дијалога Београд-Приштина била крајње тешка и додао да су отворена питања уласка Косова у међународне организације и поглавља 35 за преговоре Србије с ЕУ.

Дачић је рекао да је у разговорима с Могерини и Мустафом једино позитивно то што је потврђено с обе стране да ће се све договорено спровести.

Ђурић о притисцима на Србију

РИСЕЛ – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да постоји нови амандман на предлог платформе за преговарачко Поглавље 35 којим се додатно погоршавају услови за евроинтеграције Србије и врши притисак да се Србија натера да директно или индиректно призна независност Косова.


„Премијер Александар Вучић веома озбиљно размишља о томе на који начин посматрати будућност процеса дијалога, политичког живота у земљи, можда и саме владе“, рекао је Ђурић је за РТС.
Ђурић је рекао да се амандманом врши додатни притисак на Србију у покушају да се Србија натера да директно или индиректно призна независност Косова.

Он је рекао да ће премијер, као и цела влада, у наредним данима веома интензивно размишљати о томе шта и како даље.

Предлагач амандман је Немачка, а подржавају га Велика Британија и Хрватска.

 

Ђурић је рекао да има утисак да многи у ЕУ не разумеју шта се заправо дешава и каква је размера проблема са којима се суочавамо. „Многи нису веровали да ћемо, када смо били суочени са резолуцијом о Сребреници, ми затражити помоћ од Русије, па смо је затражили и победили смо, спрецили штетну резолуцију и да будемо означени као геноцидни народ. Мислили су да нећемо увести контрамере кад је Хрватска увела блокаду на граници, па смо успели да се изборимо”, навео је Ђурић.

Он је рекао да ЕУ треба отворено да каже да ли нас жели или не, али да ово што сад представљају не говори ништа добро о жељама и намерама у вези са учлањењем Србије у ЕУ.

У Бриселу је вечерас у току неформални састанак премијера Вучића и косовског премијера Исе Мустафе са европском комесарком Федериком Могерини, а Ђурић каже да је цела делегација у Бриселу погођена таквим развојем догађаја.

Ђурић је рекао да Београд жели да финализује односе са Приштином и да разговара.

„Морамо да се договарамо у корист свих грађана, али немојте да тражите ни од премијера ни од српске делегације да раде против свог народа, јер ми то нећемо”, рекао је Ђурић.

Упитан да ли има наде да се садржај на папиру поправи, Ђурић је рекао да наша делегација не би била у Бриселу да не верује да разговор има смисла.

„Али није фер суочавати Србију са новим условима, у овом тренутку, кад радимо на реформама. То од оних који се представљају као ваши пријатељи и који вас желе као део своје породице једноставно није фер”, рекао је Ђурић.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Ћорак у Бриселу

* Обавезна поља