Putin-bombardovanje-u-Siriji-620x350Војна операција међународне коалиције предвођене САД-ом у Сирији није донела никакве резултате, изјавио је руски председник Владимир Путин. Он је још једном позвао Вашингтон да објасни „шта је и где се налази „Слободна сиријска армија“, која користи Западу као изговор за финансирање терориста. Такође је напоменуо да је руско присуство у Сирији законито с обзиром да је резултат позива легалне сиријске власти, док западне акције немају законску основу.

Он је упозорио на могућност да оружје које Вашингтон доставља у Сирију може да падне опет у руке терориста.

„Сада су саопштили да из авиона допремају муницију ‘Слободној сиријској војсци’ (ССВ). Где је та ССВ? Неће ли то све опет пасти у руке “Исламске државе“, као што се то већ десило. Ко гарантује. Тек што је то све било урађено, тек што се то десило и у самим Сједињеним Државама призната пропаст акције (обуке личног састава), сада просто које где избацују муницију. Коме? Ово питање није тек реторичко“, рекао је Путин.

Председник Русије је рекао да је Русија тражила циљеве који су „стопроцентно терористички“ и одговор где треба напасти, али да није било „никаквог одговора“.

„Одговор је био – не, нисмо били спремни на то“, казао је он, оцењујући да западни партнери не знају шта се у стварности дешава на територији Сирије и какве циљеве желе да остваре, пренео је ТАСС.

Према његовим речима, Москва у Сирији поступа „у строгој сагласности“ са Повељом УН и по међународном праву, за разлику од коалиције под вођством САД, која дејствује без резолуције Савета безбедности УН и позива сиријских власти.

Истичући да „не жели ни са ким да полемише“, Путин је рекао да Русија у Сирији не тежи ка никаквом лидерству.

„У Сирији може да буде само један лидер – сиријски народ. Тежимо да допринесемо борби против тероризма, који је опасан и за САД, за Русију, за европске земље, па и за читав свет“, казао је он.

Руски председник је рекао да је сарадња Русије и САД само по „војној линији“ недовољна и истакао да је потребан заједнички рад на подстицању снага у Сирији да се постигне политичко решење.

Путин је рекао да је Русија предлагала да се у Москви одржи међународни сусрет о Сирији и да је он предложио и упућивање веће делегације у Вашингтон, коју би предводио премијер Дмитриј Медведев.

„За сада одговора нема“, казао је Путин, додајући да би у тој делегацији били официри на нивоу заменика начелника Генералштаба и представници обавештајних служби.

„Ако хоћемо ефикасно да делујемо, треба тај посао превести на озбиљан, конкретан ниво“, реако је председник Русије, наглашавајући да је пођеднако важно радити заједно и са земљама региона – Турском, Јорданом, Уједињеним Арапским Емиратима, Ираком.

Потребно је, како је истакао, видети како се на антитерористичком колесеку могу градити односи са Турском, која је забринута због „курдског фактора“ и „борбе против тероризма“.

„Схватамо те забринутости и несумњиво смо спремни да их уважимо током заједничког рада“, казао је Путин и додао да сада постоје контакти на нивоу министарстава одбране, али да је и са Турском потребна сарадња и на политичком нивоу.

Руски председник је, такође, рекао да операцију руске војске у Сирји не треба повезивати са привредном сарадњом са другим земљама.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – У Сирији су на мети искључиво терористи

* Обавезна поља