Viktor-Orban-la-ultima-oraБУДИМПЕШТА, МИЛАНО – Премијер Мађарске Виктор Орбан оптужио је данас Брисел за саботажу пројекта изградње гасовода Јужни ток, који је отказан ове недеље, удаљивши ЕУ од стратегије јачања веза са Кремљом.

Орбан је кроз споразуме са Москвом покушао да обезбеди енергетску сигурност своје земље, што је изазвало критике западних влада, које сматрају да Мађарска не треба да сарађује са Русијом у време када је Москва послала трупе у Украјину, јавља Ројтерс.

„ЕУ је предано радила на угрожавању овог пројекта“, рекао је Орбан у радијском интервјуу, описавши судбину Јужног тока као борбу Давида и Голијата, између његове земље, бившег совјетског сателита, и спољног света.

Мађарска сада испитује друге опције да обезбеди доставу гаса, укључујући гас из Азербејџана.

„Орбан је погрешио што се кладио на везе са председником Русије Владимиром Путином. Занемарио је све принципе, рационалан приступ и заједничке интересе са нашим партнерима, зарад доброг односа са Путином, који је, зарад сопствених интереса, у трену ока отказао пројекат“, наводи посланица мађарског парламента из опозиционе странке ЛМП Бернадет Сел.

Италијански Саипем обавештен о обустављању Јужног тока

Италијанска компанија Саипем саопштила је да је од компаније Саут стрим транспорт добила званично обавештење о прекиду радова на изградњи морског дела гасовода Јужни ток.

Италијанска компанија, специјализована за постављање цеви у мору, која је добила наружбине од Саут стрим транспорта, у уторак је саопштила да наставља са радовима јер није примила обавештење из Москве о отказивању споразума о изградњи подводног дела гасовода Јужни ток, пренела је тада агенција ANSA.

Саипем је саопштио да тренутно не може да процени економске последице те одлуке, пошто за то није имао довољно времена, додајући да се не зна и да ли је одлука коначна.

Како пише Вол стрит џорнал, Саипем би наредне године могао да изгуби до 1,25 милијарди евра прихода због прекида реализације пројекта изградње гасовода.

Директни губици европских компанија услед замрзавања изградње Јужног тока ће бити најмање 2,5 милијарди евра, објавио је раније руски лист Вједомости, на основу материјала компаније Саут стрим транспорт.

Конкретно, немачки Јуропајп (Europipe) је изабран за испоручиоца 50 одсто наруџбина цеви за прву линију Јужног тога у вредности 500 милиона евра.

У марту је компанија Саут стрим транспорт, задужена за изградњу гасовода закључила уговор за постављање прве линије Јужног тока са Саипемом, ћерком фирмом ENI. Вредност уговора је била две милијарде евра, подсетила је руска агенција Интерфакс.

ЕУ комесар: Јужни ток се може обновити, али по ЕУ правилима

Нови комесар за енергију Европске комисије, Марош Шефчович изјавио је данас да би Русија могла да оживи пројекат гасовода Јужни ток уколико следи правила Европске уније.

У интервјуу за Радио Слободна Европа, Шефчович је казао да је ЕУ спремна да разговара о пројекту тог гасовода, али да Русија мора да поштује енергетска правила ЕУ и да одустане од тужбе пред Светском трговинском организацијом.

Исти извор подсећа да је руски председник, Владимир Путин, изненада 1. децембра најавио да Русија одустаје од Јужног тока и окривио ЕУ због тога, јер је, како је рекао, европско противљење пројекту присилило Кремљ да „дигне руке“ од гасовода.

Брисел је, одбацујући ту оптужбу, инсистирао на томе да се руски Гаспром, под контролом државе, придржава правила из „трећег енергетског пакета“ ЕУ, којим се захтева раздвајање производње и продаје од преносне мреже, а што пројекат Јужни ток није испуњавао, наводи Радио Слободна Европа.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Орбан – ЕУ је предано угрожавала „Јужни ток“

* Обавезна поља