Милијардер Џорџ Сорош се већ више деценија осећа као пуноправни домаћин Мађарске. У тој земљи је радило преко 60 невладиних организација које је господин Сорош финансирао из свог џепа. У Будимпешти су не једном говорили да су последњих година Сорош и његов тим почели да представљају претњу по независност Републике Мађарске. Премијер Виктор Орбан није никада крио да су Сорош и његови чиновници из Европске уније „напали“ Мађарску како би је испунили мигрантима. Шта више, власт поседује директне доказе да су структуре „Отвореног друштва“ добијале од америчког милијардера огромна средства како би тајно утицале на политику мађарске државе.

Филантроп је чинио све и могуће, и немогуће како би остао у својој историјској отаџбини. Изводио је на улице хиљаде студената, професора и активиста како би доказао да његов лични „Централно-европски универзитет“ треба заувек да ради у Мађарској. Али, испоставило се да је парламент стао на страну владе и већином гласова донео одлуку о фактичком истеривању свих Сорошевих невладиних организација и његових универзитета из земље. Јер Сорош није само стално кршио прописе о додели диплома. Испоставило се да је његов многобројни тим уводио у заблуду и америчке власти. Сорош је имао читав студентски град у Будимпешти, али у САД, где је „Централно-европски универзитет“ основан, није га било. Сада, по новом закону, било чији страни универзитет може да додељује научне степене у Мађарској само уколико владе и Будимпешти и Вашингтону потпишу одговарајуће споразуме. И то треба да се уради у врло кратком року, тј. у року од шест месеци.

Не размишља се да ће Сорош успети да наговори Белу кућу да све одбаци устрану и да ће се позабавити само његовим проблемима. Тим пре, што је филантроп и милијардер уложио велика средства у изборну кампању Хилари Клинтон, која је ипак изгубила изборе. У Будимпешти је удар по Сорошовим невладиним организацијама нанет на време. Он сада никоме више не треба, може само да отпатке сакупља и да уточиште тражи у некој другој земљи. Истина, нико неће рећи у којој. Револуционари које је Сорош обучавао у Мађарској остали су без посла. Уосталом, коме су они сада потребни, ти нови „весници буре револуције“, од којих све до данашњег дана стење Блиски Исток. Па и Балкан!


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Орбан је сачувао независност Мађарске

* Обавезна поља