Коментаришући недавни ракетни напад САД на сиријску ваздухопловну базу, председник Русије Владимир Путин изјавио је да нема доказа да је Дамаск употребио хемијско оружје, али да постоје јасни докази да је Вашингтон прекршио међународни закон. Путин је рекао да без обзира на све изјаве, није дошло до реалне трансформације НАТО-а.

Говорећи о овом питању у интервјуу за телевизију „Мир 24″, руски лидер је рекао да, упркос томе што нема доказа да је сиријска влада користила хемијско оружје у Идлибу, постоје докази да је Вашингтон прекршио међународно право.

„Где је доказ да су сиријске трупе употребиле хемијско оружје? Нема доказа. А шта је са кршењем међународног права? То је очигледна чињеница“, истакао је Путин.

Путин је додао да постоје две главне верзије инцидента са хемијским нападом у сиријској провинцији Идлиб.

„Постоји неколико могућих верзија. Две сматрам основним. Прва је да је сиријски авијација погодила подземни погон за производњу хемијских супстанци“, рекао је Путин.

То је, према његовим речима, сасвим је могуће, јер су милитанти више пута, укључујући у Ираку, користили отровне супстане против међународне коалиције и ирачке војске.

„А друга верзија је једноставно представа, то јест провокација. А то је посебно урађено како би се подигла галама и створили предуслови, повод за даље притиске на легитимне сиријске власти. И то је све. И то може да се провери“, истакао је руски лидер.

Што се тиче реакције држава-чланица НАТО-а на амерички напад, Путин га је упоредио са климањем глава будала.

„Каква је била реакција савезника НАТО-а? Сви су као оне лутке које климају главом“, додао је Путин.

Говорећи о односима са САД, Путин је рекао да се може рећи да је актулени председник уназадио односе са Москвом.

„Можемо рећи да се ниво поверења на радном нивоу, а посебно на војном нивоу, није побољшао, већ да је деградирао“, истакао је Путин одговарајући на питање да ли су се односи двеју земаља погоршали под Трамповом администрацијом у односу на претходног председника.

Руски лидер истакао је да се без одобрења Савета безбедности УН напада једна суверена земља, али да се без обзира на ово јасно кршење међународног права „сви слажу, прихватају, почињу да климају главама и подржавају“. Према његовим речима, тако да било и 2003. године, када је искоришћен потпуно измишљени повод за инвазију на Ирак.

Нема реалне трансформације НАТО

Говорећи о НАТО-у, руски председник је рекао да без обзира на све изјаве, није дошло до реалне трансформације НАТО-а.

Алијанса, према његовим речима, наставља да живи у парадигми блоковске конфронтације, остаје доследан идеологији.

„НАТО је створен у условима Хладног рата и сукоба два блока. Таква ситуација више не постоји. Нема раздвајања међу државама по идеолошкој основи. Али ови трагови Хладног рата су веома видљиви у НАТО-у. Ова организација наставља да живи у парадигми блоковске конфронтације. Она је заиста веома доследна идеологији, упркос различитим изјавама да би требало да се трансформише у савременом свету. Чули смо доста таквих изјава, али праве трансформација и даље не видимо“, истакао је Путин у интервјуу за телевизију „Мир“.

Према његовим речима, за разлику од Северноатлантског пакта, Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) је створена у новим условима за ублажавање савремених претњи: тероризма, екстремизма, трговине дрогом и прекограничног криминала.

„Можда зато немамо директне заједничке чисто политичке или исполитизоване изјаве. Ми и одлуке доносимо консензусом. И то не формално, већ управо консензусом. Имамо потпуно другачију атмосферу у организацији. Покушавамо, као што сам рекао, с обзиром на то да смо настали у сасвим другим реалностима, да се пре свега фокусирамо на стварне претње, на заједничку борбу против реалних претњи. Ипак, не можемо да занемарујемо ствари глобалног карактера које представљају претњу за цео свет“, нагласио је руски председник.

„На пример, више пута смо говорили о свом противљењу распоређивању система противракетне одбране, размештању оружја у свемиру и тако даље. То јест, ми сматрамо да је у таквим основним глобалним питањима могуће формулисати заједнички приступ, и ми то и радимо“, закључио је Путин.

Русија ће учинити све да избегне „обојене револуције“

Руски лидери ће покушати да спрече обојене револуције у земљи и у државама-чланицама Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), изјавио је Путин.

Путин је рекао да је Москва свесна „разних теорија које се спроводе у различитим деловима света, што доводи до озбиљне дестабилизације на тим просторима“.

„Наравно, не треба дозволити ништа слично, и ми ћемо се потрудити да се у Русији понашамо на одговарајући начин и подржимо наше партнере у ОДКБ на сваки могући начин“, истакао је Путин.

„Обојене револуције“ су заједничко име процеса промене власти као што су „ружичаста револуција“ у Грузији, „тулипанска“ у Киргизији, „наранџаста“ у Украјини, „јасминова“ у Тунису и „лотосова“ у Египту. Оне обично почињу мирним скуповима и прерастају у жестоке сукобе ван правних оквира. Циљ таквих акција, које су углавном изазване споља, јесте смена државног врха.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин у интервју за „Мир 24“ – НАТО се није трансформисао

* Обавезна поља