БРИСЕЛ – Европска унија иде у погрешном смеру, али постоји прилика да се тај блок реформише и да „Европа поново буде велика”, рекао је данас премијер Мађарске Виктор Орбан, јавља агенција МТИ.

Орбан је рекао да је главно питање до које мере је Европа спремна да се прилагоди новом добу.

Уместо отворених друштава, људи желе демократска друства у новом добу „које куца на врата Европе”, прича Орбан.

„Ствари не само да иду лоше у Бриселу, већ иду у погрешном смеру”, додаје он.

Пре 20 година, Европа је имала јако амбициозне циљеве, међутим, ниједан од тих циљева није испуњен, рекао је мађарски премијер, помињући Евроазијски трговински договор и независну безбедносну политику Европе, који никада нису остварени.

Уместо да уче из економских успеха Кине и других азијских држава, Европа покушава да убеди себе да је оно што тамо постоји само привремено или нема утемељење, рекао је Орбан.

Председник САД Доналд Трамп дао је историјску изјаву, рекавши да је право сваке земље да себе стави на прво место, прича Орбан, додајући да ће ускоро бити промена и да је доба мултилатерализма при крају.

Након економске кризе 2008. године, дошло је до нежапамћене смене у светској политици и не постоји консензус о томе како ће изгледати нова политичка структура света, рекао је Орбан.

Европа је једва спремна да се носи и утиче на проблеме у региону, а камоли са ратовима у Сирији и Украјни, осуђује он.

Додаје да економски раст у Европи неће прећи 1-2 одсто у наредних неколико година, осврћући се на то да је Европа некада била релеванта глобало пре него што је постала регионална сила.

„Европа ће изгубити статус глобалног играча и прећи на регион, где ће имати проблема да задржи утицај на дуже време”, додаје он.

Премијер је рекао да је Европа фокусирала своје снаге на погрешне циљеве, постајући роб утопијским идејама супранационалне Европе.

Закључио је да не постоји један европски народ, већ народи, и да је Европа показивала самопоуздање када је имала вишеструке центре моћи, како би показала да је спремна да штити себе без вањске помоћи, што би Европи дало могућности да преговара као једнак партнер са свима, укључујући Русију.

Мора се постићи нови договор са САД, као и прилике да се отворе преговори са Кином, а проблем Русије треба ставити на агенду, прича Орбан.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Орбан – Ново доба на вратима Европе

* Обавезна поља