Viktor-Orban-la-ultima-oraДруги пут у минуле три недеље мађарски премијер Виктор Орбан је вербално ударио по Америци, овог пута оптуживши Вашингтон да тврдњама да су поједини мађарски званичници корумпирани заправо само покушава да повећа свој утицај у централној Европи у време руско-украјинског сукоба. У интервјуу државној телевизији М-1 Орбан је истакао да се САД мешају у унутрашње ствари земаља централне Европе.

„Сједињене Државе не само да се мешају, него су активан учесник у унутрашњем политичком животу земаља централне Европе”, рекао је Орбан, пренео је Ројтерс. „Ушли смо у нову еру.”

Орбан је овако прокоментарисао то што су САД у октобру шесторо мађарских званичника, због наводне умешаности у корупцију, ставиле на листу људи којима је забрањен улазак у земљу. Међу њима је и шефица мађарске пореске службе Илдико Вида, која је потврдила да зна да су она и њене колеге из пореске службе на тој листи, али је при томе енергично одбацила било какву умешаност у корупцију.

„Сваки паметан човек зна да су оптужбе за корупцију заташкавање”, рекао је прексиноћ Орбан и додао да „САД желе утицај.”

Према његовим речима, разлог за то су сукоб између Русије и Украјине и преговори о слободној трговини између Европске уније и САД, при чему су у томе амерички интереси посебно видљиви у подручју енергетике и трговинске политике.

„Јасно је видљиво да се ради о два питања у којима постоје интереси – амерички интереси за енергетску политику и… трговинску политику”, казао је мађарски премијер и додао да у америчко-руским односима око Украјине, који су попут хладног рата, Будимпешта жели да остане неутрална. „Они нас желе увући у сукоб који би за нас био лош. Обликују се хладноратовска стајалишта између САД и Русије и ми не желимо да учествујемо у томе.”

Према његовим речима, мађарска спољна политика је као немачка јер је заснована на томе да се руско-украјински сукоб не може решити без Руса, већ само са њима. „То се разликује од америчког става.”

Ове Орбанове изјаве само су наставак међусобних оптужби са америчким званичницима у јеку погоршања односа између Мађарске и САД минулих месеци. Вашингтону сметају Орбанови срдачни односи са Москвом, али у критикама му пре свега замерају ауторитарну и корумпирану власт.

Када је у октобру уведена забрана уласка за мађарске званичнике, отправник послова америчке амбасаде у Будимпешти Андре Гудфренд рекао је да је корупција симптом слабљења мађарских демократских институција, објаснивши забрану уласка као упозорење Будимпешти да би требало да одустане од политике која угрожава демократске вредности.

У међувремену је дошло и до још оштријих међусобних критика, када је амерички сенатор Џон Мекејн изјавио да је Мађарска „веома важна земља у којој се догађају лоше ствари”.

„Откако је премијер Виктор Орбан дошао на власт 2010. године, догађају се антидемократске уставне промене, ограничена је независност мађарских судова, прогањају се невладине организације, процесуира се цивилно друштво, слобода штампе је ограничена и још много тога”, рекао је бивши председнички кандидат републиканаца и утицајни сенатор који је члан Спољнополитичког комитета.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives at the European Commission headquarters in Brussels

Тада је за Мађарску рекао да је то „нација која је на ивици уступања свог суверенитета неофашистичком диктатору у кревету са Владимиром Путином”.

„Мађарска национална независност је нападнута”, узвратио је Орбан на Мекејнове речи, оценивши његове тврдње као „екстремистичке” и додавши да сенаторове тврдње „описују аутора самог”.

Из Стејт департмента је саопштено да нису сагласни с „многим ставовима” сенатора Мекејна, укључујући и сенаторову опаску да је Орбан „неофашистички диктатор”.

Упркос томе, сасвим је очигледно да Орбанова наклоњеност Путину није по вољи Американаца, а нарочито после договора Будимпеште и Москве да Руси граде два нова реактора у мађарској нуклеарној електрани „Пакс”.

„Американци су желели да граде нуклеарну електрану у Мађарској, а сада се испоставило да то неће радити и то (их) боли”, рекао је Орбан у интервјуу.

Упркос томе што је делу Мађара пријало то што њихов премијер уме да одбруси и Американцима, корупционашки скандали и масовни протести због контроверзног пореза на интернет довели су минулих недеља до пада подршке партији Фидес на чијем челу је Орбан. Према истраживању института Медијан, пре две недеље само 26 одсто анкетираних је рекло да би гласало за Орбанову партију, у односу на 38 одсто у новембру. То је, како тврде стручњаци, највећи пад рејтинга једне странке у Мађарској од пада комунизма 1990. године, будући да је Орбанова партија у априлу добила на парламентарним изборима двотрећинску већину, а победу је однела и на изборима за Европски парламент у мају и на локалним изборима у октобру.

Иако је Орбан одустао од предложеног пореза на интернет, цела та полемика, уз дипломатски спор са САД због сумње у корупцију, довела је до пада подршке, навео је тада Медијан.

„О корупцији се никад није тако отворено разговарало и млади људи, некада стуб подршке Фидеса, тако су љути да су напослетку изашли на улице у великом броју”, рекао је директор Медијана Ендре Хан за француску новинску агенцију. „Фидес је правио једну грешку за другом, што је необично, то је у овом тренутку као негативни вртлог.”

Због свега тога, западни аналитичари Орбану прогнозирају тешку 2015. годину.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Орбан о улози САД у земљама централне Европе

* Обавезна поља