Gasovod-Juzni-tokОСТИН – Пројекат изградње гасовода Јужни ток могао би да буде реализован, прогнозира амерички центар за стратегијска предвиђања Стратфор, оцењујући да би Русија могла да промени своју одлуку о одустајању од тог пројекта.

Политички односи Москве и запада су тренутно готово једнако слаби као за време Хладног рата, али је могуће да се бар са Европљанима поправе довољно да Јужни ток поново буде разматран, објављено је на сајту Стратфора.

Како се наводи, чланице ЕУ Бугарска и Мађарска лобирале су у Бриселу да ЕУ промени став према Јужном току, а чак и Немачка настоји да одржи ту опцију у животу, за случај да дође до договора у вези кризе у Украјине.

Прва алтернатива за Јужни ток представљена је паралелно са саопштењем да је тај пројекат отказан. Председник Русије Владимир Путин је, у разговору са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, најавио да ће Русија градити гасовод капацитета до 63 милијарде кубних метара гаса кроз Црно море ка Турској, уз евентуалну изградњу гасног чворишта на граници Турске и Грчке, из ког би гас стизао у јужну Европу.

Из политичког угла, гасовод ка Турској има доста смисла за Русију. С обзиром на слабе односе Москве и запада, скупа изградња Јужног тока, која би била на милости европских прописа, сувише је ризична.

Са друге стране, енергетски пројекат у сарадњи са Турском, једним од највећих купаца руског гаса, који је притом ван ЕУ, доноси бројне предности. Русија би и даље имала руту ка Европи која би обишла Украјину, али би имала и већи утицај на Анкару, коју би могла да убеди да не учествује у енергетским пројектима који нису у интересу Москве.

Изградња гасовода капацитета од чак 63 милијарде кубних метара, међутим, могла би бити једнако скупа као изградња Јужног тока, што није одрживо имајући у виду привредне проблеме у Русији и њену посвећеност снабдевању источне Азије енергијом.

Повољнија опција била би проширење постојећег гасовода Плави ток, којим руски природни гас преко Црног мора стиже у Турску, што би коштало од три до пет милијарди долара за повећање капацитета од пет до 10 милијарди кубика. Ипак, чак и проширени Плави ток не би имао довољан капацитет да се сав гас који преко Украјине стиже у Европу преусмери на ту руту.

У анализи посвећеној проблему снабдевања европских држава гасом након руског одустајања од изградње Јужног тока, Стратфор процењује да би тај пројекат, ипак, могао да буде реализован, јер би Москва могла да промени своју одлуку о његовом отказивању.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Стратфор о Јужном току

* Обавезна поља