orbovic canakБЕОГРАД – Лидери два репрезентативна синдиката саопштили су да иза најављеног протеста против усвајања владиног Предлога измена закона о раду сутра у Скупштини Србије, не стоји ниједна политичка партија већ искључиво синдикати.

Синдикати, истакли су лидери Самосталног синдиката Србије и УГС Независност, Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак, сматрају да реформски закони пре усвајања у Скупштини морају да прођу одређену процедуру и јавну расправу.

„Наш циљ је да добијемо квалитетније законе о раду и пензијско-инвалидском осигурању… наш циљ није да зауставимо реформе већ да дођемо до решења”, рекао је Орбовић.

Чанак је потврдио да је тај синдикат напустио Социјално економски савет.

Лидер Независности је рекао да је организовање контрамитинга оних који подржавају закон о раду „повратак на „48. и информбироовске методе“, као и да је о томе обавестио Америчку привредну комору и Савет страних инвеститора.

„Да ли они мисле да би после организовања контрамитинга добили иједан евро кредита од било кога? Ко ће да да кредит онима који се на улици туку због закона о раду?“, запитао се Чанак.

„Шефа мисије Европске уније у Београду Мајкла Девенпорта сам замолио да интервенише у Бриселу и укаже премијеру Србије Александру Вучићу да се не игра животом својим грађана“, навео је Чанак.

Такво понашање могло би битно да успори европске интеграције Србије, рекао је Чанак. Он је додао да су власти у Србији, како је рекао, „фалсификовале скрининг Закона о раду“ јер се мишљење ЕУ односило на постојећи, а не нови Закон о раду, док је домаћој јавности представљено супротно.

Лидери оба синдиката указали су да је њихова намера да најављени протести буду мирни а не агресивни, указујући да они нису „паравојна формација“ нити су против државе, већ су представници гладних и напаћених. Ипак упозоравају да кордони полиције не могу да их уплаше.

„Хајдучки доносе овај закон, хајдучки га бране изгледа да ће хајдучки и да се примењује. Ми нисмо агресивни, али ко буде ударио на нас добиће две. Колико буду прљави узвратићемо најмање истом мером“, рекао је Чанак.

Сутрашњи протест започеће окупљањем радника предузећа у реструктурирању, а планирани су разговори са грађанима, сакупљање потписа за повлачење Предлога измена Закона о раду из скупштине, док је за четвртак најављен централни протест.

Представници синдиката УГС Независност, саопштили су да је јутрос на адресе многих медија стигло фалсификовано саопштење тог синдиката из рудника Ресавица, које је потписао Вукослав Ивановић.

Они наводе да је Ивановић из синдиката УГС Независност искључен у децембру прошле године, он од тада није овлашћено лице и злоупотребио је печат синдиката, због чега су против њега поднели кривичну пријаву и тражили одштету због фалсификовања.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Орбовић и Чанак негирају политизацију

* Обавезна поља