Реализација идеје “велике Албаније“ се суштински, али не и формално, наставља најавом да ће границе Албаније и “државе Косово“ бити отворене од 1. јануара.

То је рекао Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду, који додаје и да су самопроглашена држава и Албанија од 2009. године потписали више од десет “билатералних споразума“, те је најава албанског министра дијаспоре Панделија Мајка о отварању граница само наставак њихове функционалне интеграције.

Пророковић подсећа да је 2006. године Контакт-група рекла да се дефинишу три принципа у вези са будућношћу Косова и да је један од њих био да нема уједињавања Косова са неком суседном државом.

„Формално, Албанци су схватили да не могу да проглашавају некакву ‘велику Албанију’ и да се уједињују на такав начин, али они стварају функционалну интеграцију и један привредни, културни, образовни и трговински систем“, оценио је Пророковић за Танјуг.

Како каже, са нашег становништа споран је и њихов споразум о војној сарадњи и то што су Приштина и Тирана дубоко ушли у безбедносно повезивање.

„То је неки пут који ће следити, није то ништа ново, то се већ дешава осам или девет година и они настављају тај посао“, додао је он.

На питање да ли све то представља стварање велике Албаније, Пророковић каже да Албанци формално-правно за то немају подршку, нити овлашћење, али да је суштински одговор потврдан.

„То је стварање једног простора међусобно увезаног и интегрисаног од Косовске Митровице до Драча и, посматрајући са албанског становишта, то није ништа спорно, то је њихов циљ, који можемо да препознамо.“

Пророковић истиче да Србија мора доста тога да предузме у билатералним односима са Албанијом, како би се тај процес успорио или потпуно спречио, као и током преговора Београда са Приштином.

„Даљих уступака не сме бити, јер пут који нам они осликавају, којим ће се кретати, врло је јасан“, поручује Пророковић.

Он наводи да међународна заједница није никако реаговала на то што су Косово и Албанија потписали више од 10 ‘билатералних’ споразума 2009. а да су „наше власти реаговале некако, али, чини се са недовољно енергије и користећи неку аргументацију која није била примерена“.

„Отуда и овај споразум, и уколико се томе нико не противи они настављају даље, а то даље јесте функционална интеграција Косова и Албаније“, додао је Пророковић.

Министар дијаспоре Албаније Пандели Мајко најављује отварање „границе“ између Албаније и Косова, преноси косовски портал Lajmi.net.

„Желимо да отворимо границу између Албаније и Косова. Премијер ми је рекао да је донета одлука. Од 1. јануара почиње слободно кретање између Албаније и Косова“, рекао је Мајко, преноси портал.

Он је то изјавио на догађају поводом Дана дијаспоре, одржаном у Србици, а том догађају су присуствовали и челници привремених институција у Приштини, између осталих Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Мајко је, иначе, бивши премијер и министар одбране Албаније и члан најужег руководства Социјалистичке партије Албаније.


Извор: Танјуг/Б 92

Оставите коментар

Оставите коментар на Још један корак ка Великој Албанији

* Обавезна поља