odbor-za-kim(1)БЕОГРАД – Скупштински Одбор за Косово и Метохију позвао је политичке субјекте на јединство, а грађане да изласком на поновљене изборе на КиМ дају неопходан и судбински важан допринос настојању да држава Србија на КиМ опстане и јача. Одбор је, такође, осудио насиље које се дешавало у појединим местима, нарочито у северном делу Косовске Митровице, и позвао све органе и институције да прикупе све релевантне информације о тим догађајима.

Ове закључке одбор је усвојио гласовима посланика владајуће коалиције, после више од четири сата веома оштре дебате, где су се власт и опозиција међусобно оптуживали за организовање нереда и ломљење гласачких кутија у северном делу Косовске Митровице, за подстицање подела међу Србима, за штету која може настати уколико се на изборе не изађе, односно, уколико се изађе, али и за издају националних интереса. Већина дискутаната није бирала речи, па су једни другима делили епитете, од лажова до конвертита.

У дебати је Слободан Самарџић (ДСС) казао да народ на изборе није изашао, а „када је било јасно да неће успети, људи у маскирним униформама изазвали су насиље, доле је био Братислав Дикић, видели су га да подстрекује на насиље”. Његов страначки колега Марко Јакшић оптужио је власт да „кроз велику буку жели да да сакрије да је Дејан Јоксимовић из Велике Плане, бивши припадник антитерористичке јединице, разбијао кутије у Косовској Митровици, што показује ко стоји иза насиља”. Он је казао да је „Бриселски споразум највећа издаја”.

Марко Ђурић је одговорио оптуживши ДСС и Марка Јакшића за „оркестрирано насиље на косовским изборима”, упозоривши да кампања ДСС-а за бојкот избора може да изазове озбиљне последице по јединство Србије. Ђурић је рекао и да је „Марко Јакшић својим деловањем учинио против државне политике и интереса земље више од било ког представника Приштине” и додао:

„Да ли можда смета то што држава мења начин финансирања, јер је држава у претходном периоду издвајала огроман новац, али без видљивих резултата, јер је одлазио у приватне џепове”. Самарџић је реплицирао речима: „Не желим да полемишем са младим, перспективним политичким демагозима, ми овде не расправљамо о насиљу, молим вас прихватите иницијативу да се формира анкетни одбор који би то расправио, а немојте претити празном пушком.”

У полемику се укључио и Борислав Стефановић (ДС) који је рекао да је „Ђурићево понашање брука” и додао: „Месецима слушамо да онај ко не изађе на изборе гласа за Тачија. То је недопустиво и због тога, господине Ђурићу, треба да поднесете оставку. ДС апсолутно подржава излазак Срба на изборе, имамо и нашу листу, ни у чему се не слажемо са ДСС-ом, али ћемо до смрти бранити њихово право да мисле другачије. Знам да је пакао унутар конвертита највећи, устати ујутро и сетити се ко сам био, то је страшно тешко, али, молим вас, покушајте да будете изнад подела Срба на лоше и добре.”

Реплицирао му је Ђурић: „Видим приличну иронију у томе да ви, господине Стефановићу, говорите о интересу Срба на КиМ, с обзиром на то да је ваша политичка организација гурнула решавање КиМ у ЕУ, где немамо ону врсту подршке са ветом коју смо имали у СБ УН. Ви говорите о конвертитству, а сећамо се да сте позивали људе на барикаде, да бисте их после само неколико месеци позивали да се повуку…”

Марко Ђурић: Наш највећи проблем су неки међу нама

Марко Ђурић, саветник председника Србије, запитао је јуче: „Коме је у интересу разбијање кутија? Није тајна да је косовски ЦИК по диктату Приштине учинио све да одврати народ од учешћа. Волео бих да од тих људи који се издају за заштитнике српских интереса, а тајно се састају са људима из шуме, чујем зашто не ломе кутије у Србици и другим деловима КиМ, ако им је толико стало да се избори не одрже. У тренутку када су Срби у девет од десет општина на трагу да остваре свој циљ и када у кључној средини прети опасност да се због неслоге изгуби кључно упориште на Косову, сви треба да се окупимо око идеје стварања Заједнице српских општина и да позовемо Србе да учествују на изборима.”

Одбор за КиМ позвао на јединство, а Србе на изборе

Скупштински Одбор за Косово и Метохију позвао је на национално јединство, а грађане у Покрајини да изађу на поновљене изборе. Од државних органа затажено је да предузму све законом дозвољене мере против оних који су организовали насиље у недељу у Косовској Митровици.

Одбор за Косово и Метохију Скупштине Србије расправљао је о локалним изборима у Покрајини 3. новембра. После више од три сата расправе, Одбор је изгласао Закључак којим позива на национално јединство, грађане у Покрајини да изађу на поновљене изборе, а од државних органа тражи да предузму све законом дозвољене мере против оних који су организовали насиље у недељу у Косовској Митровици.

Одбор је жестоко полемисао о свему што се на северу Косова и Метохије догађало у недељу.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин упозорио је да су Албанци тренутно у предности за око 2.500 гласова у северној Косовској Митровици, али да је то могуће променити.

Вулин је навео да је, према незваничним информацијама које је добио, у Зубином Потоку победио кандидат листе „Српска“, а изашло је око 22 одсто бирача. Према његовим речима, слична је ситуација у Лепосавићу, док је у Звечану одзив бирача нешто мањи.

Саветник председника Србије Марко Ђурић позвао је Србе да изађу на поновљене изборе 17. новембра и рекао да је „наш највећи проблем то што међу нама има оних који виде шансу за свој политички профит и на ове изборе гледају као на прилику да унесу неслогу и нејединство“.

Ђурић је рекао да није тајна да је косовски ЦИК по диктату Приштине учинио све да одврати народ од учешћа на изборима.

„Волео бих да од људи који се издају за заштитнике српских националних интереса, а тајно се састају са људима из шуме, чујем зашто не ломе кутије у Србици и другим деловима Косова и Метохије ако им је толико стало да се на КиМ избори не одрже“, рекао је Ђурић.

Генерални секретар Владе Вељко Одаловић упозорио је да су за предстојеће изборе отворена два бирачка места где су избори признати и има две и по хиљаде гласова Албанаца.

„Треба да освојимо две и по хиљаде плус један српски глас и освојимо северну Косовску Митровицу као стожер и место окупљања свих Срба на КиМ“, поручио је Одаловић.

Генерални секретар Владе рекао је да постоји могућност да и у општини Ново Брдо, где су први круг избора добили Албанци, у другом кругу највише гласова ипак добију Срби.

Оптужбе за насиље на изборима

Саветник председника Србије Марко Ђурић оптужио је Демократску странку Србије (ДСС) и Марка Јакшића за „оркестрирано насиље“ на косовским изборима, и упозорио да кампања ДСС-а за бојкот избора може да изазове озбиљне последице по јединство Србије.

У оштрој расправи на седници Одбора, Јакшић је одговорио да власт у Србији помоћу велике буке и галаме настоји да прикрије да је одговорност за разбијање гласачких кутија на Жандармерији и Братиславу Дикићу, и рекао да је велики број припадника БИА и „криминалних типова с џиповима“ виђен тада на Косову.

Ђурић је рекао да је Јакшић, својим деловањем, угрозио државну политику и државне интересе више од било којег представника Приштине.

На то је шеф посланичке групе ДСС-а Слободан Самарџић рекао да не жели да полемише с „младим политичким демагогом“ и да анкетни одбор, чије ће оснивање предложити ДСС, треба да расправља о томе ко је одговоран за насиље на изборима у недељу, 3. новембра.

Самарџић је рекао да власт на силу тера Србе на изборе и упозорио да је Србија на ивици и да јој прети опасност да падне у амбис 17. новембра, на поновљеним изборима. Он је оценио да ће власт, ако натера народ да изађе на поновљене изборе у Митровици, дефинитивно предати Косово.

У полемику се укључио и шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић, који је рекао да је власт у Србији инспиратор насиља на изборима. Стефановић је оценио да је бојкот избора штетан, али да је легалан ако је ненасилан.

Стефановић је истакао да би Александар Вулин и Ђурић требало да поднесу оставке због порука да су Срби, ако не гласају за листу „Српска“, „Тачијеви Срби“ – издајници и да ће изгубити посао.

Самостални посланик Зоран Остојић рекао је да од поновљених избора зависе преговори са ЕУ, али и оценио да је право на бојкот легално све док није повезано с насиљем.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Оштра полемика на скупштинском одбору за КиМ

* Обавезна поља