putin6МОСКВА – После јучерашње посете бродоградилишту у луци Владивосток, данас је Путин на краткој конференцији за штампу послао поруку Бараку Обами.

Порука се тиче актуелне ситуације у Сирији и спремности САД да уђе у акцију бомбардовања Сирије.

Руски Председник Владимир Путин позвао је први пут јавно америчког Председника Барака Обаму да добро размисли пре него што донесе одлуку и одобри бомбардовање Сирије.

Путин у поруци наглашава да нико до сада није поуздано утврдио да је хемијски напад изведен од стране Асадове војске.

Неуобичајено за дипломатију Владимир Путин је упитао Обаму да ли се сећа резултата америчке војне интервенције у Авганистану и Ираку.

„Пре него што дозволите ваздушне нападе на режим сиријског председника Башара Асада, сетите се резултата Ваше интервенције у Авганистану и Ираку“, нагласио је Путин у поруци упућеној Бараку Обами.

У дипломатским круговима ово се тумачи као велико упозорење Америци, обзиром да су на терену Сирије руски инструктори.

Такође, покретање руске ратне морнарице ка Сирији, је опасан сигнал да НАТО и САД, уколико наставе у истом маниру, могу изазвати сукоб светских размера.

Најгласније ратне покличе и заговарање напада на Сирију изговарају Французи, што је доста неубичајено јер је Оланд добио изборе управо на критици Саркозијеве ратне политике.

Да се може овај сукоб у Сирији изродити и у велики сукоб несагледивих размера сведочи и наредба руске Владе да се сви руски грађани повуку из ратног подручја.

Ова порука Владимира Путина Обами по оштрини тона, до сада није забележена у њиховој комуникацији.


Извор: Вести.нет

Оставите коментар

Оставите коментар на Оштро упозорење Путина

* Обавезна поља