patrijarsijaБЕОГРАД – Српска православна црква саопштила је данас да је увек била и да и данас јесте отворена и спремна за дијалог о успостављању канонског поретка, верског мира и братске љубави са црквом у суседној и пријатељској Македонији, али да је услов за то да претходно буде ослобођен неправедно утамничени канонски архиепископ Охридски Јован.

У саопштењу, које је у Београдској патријаршији прочитао владика бачки Иринеј, наводи се да је архиепископ Јован „заточен и мукама изложен управо на захтев врха Цркве која се налази у расколу“.

Он је навео да су истоветну поруку са, како је рекао, овом нашом братољубивом, упутили јерархији „Македонске Православне Цркве“ и патријарси васељенски Вартоломеј и московски Кирил, као и поглавари других православних цркава.

Владика Иринеј је са жаљењем констатовао да СПЦ није добила никакво писмо од непризнате Македонске православне цркве о наставку дијалога.

Разне и често противречне вести о могућностима изналажења решења за црквени раскол у Републици Македонији шире се у последње време по медијском простору.

Између осталог, скопски медији су објавили – а неки други медији пренели – да је вођство Цркве у Македонији која себе назива Македонском православном црквом, а налази се у расколу са свим помесним православним црквама, упутило писмо Светом архијерејском Сабору којим тражи наставак разговора, рекао је владика Иринеј.

„Са жаљењем саопштавамо да се ради о дезинформацији јер никакво писмо из Скопља није ових дана стигло у Патријаршију у Београду“, навео је владика Иринеј.

Навео је и да независно од тога, Свети архијерејски Сабор искрено и одговорно пред Богом и људима изјављује да је СПЦ увек била и данас јесте отворена и спремна за дијалог, у најбољој намери да пружи одлучујући допринос васпостављању канонског поретка, верског мира и братске љубави у суседној и пријатељској земљи.

„Али да би до тога дошло, неопходно је да претходно буде ослобођен неправедно утамничени канонски архиепископ охридски Јован“, рекао је Иринеј.

Иринеј је рекао да је представник утамниченог архиепископа Јована на овом Сабору СПЦ владика Давид, епископ стубиски и администратор Епархије струмичке, који је секретар Синода канонске цркве у Македонији.

Владика Иринеј је објаснио и да је ово саопштење последица различитих медијских написа које често није могуће проверити.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ослобођење архиепископа охридског услов за дијалог

* Обавезна поља