Putin odgovara 10Драге колеге,

Почетком априла смо предложили хитне консултације како бисмо осмислили координиран приступ стабилизацији украјинске привреде и осигурали стабилну испоруку и транзит руског природног гаса у складу са условима из уговора.

Прошло је више од месец дана. У Москви су обављене консултације са представницима бројних земаља које нису чланице ЕУ, у којима су нас наши партнери обавестили да у потпуности деле нашу забринутост поводом ситуације са украјинском исплатом гаса испорученог из Руске Федерације, као и ризика због недовољних количина гаса које се чувају у украјинским подземним складиштима.

Што се тиче земаља чланица ЕУ, имали смо само један састанак у Варшави са делегацијом коју је предводио европски комесар за енергетику Гинтер Етингер, а на коме је присуствовао и украјински представник Јуриј Продан. Нажалост, морамо да кажемо да нисмо примили ниједан конкретан предлог од наших партнера како да се стабилизује ситуација са украјинском компанијом да би она могла да испуњава своје уговорне обавезе и обезбеди поуздан транзит.

Штавише, ситуација са исплатом руског гаса само се погоршала у претходном периоду. Гаспром није добио ни једну једину уплату за гас који је испоручио Украјини, а укупан дуг је порастао са 2,237 милијарди долара на 3,508 милијарди.

И то упркос чињеници да је Украјина примила први део кредита од ММФ-а у износу од 3,2 милијарде долара.

С обзиром на околности, руска компанија је издала авансну фактуру за гас испоручен Украјини, што је у потпуности у складу са уговором, а након 1. јуна испоруке гаса ће бити ограничене на износ који је авансно плаћен од стране украјинске компаније.

Волео бих још једном да нагласим да смо били принуђени да донесемо овакву одлуку. Руска Федерација је и даље отворена да настави консултације и заједно са европским земљама ради на нормализацији ситуације. Такође се надамо да ће Европска комисија активније да се ангажује у дијалогу, како би се пронашла конкретна и фер решења која ће помоћи да се стабилизује украјинска привреда


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путиново писмо шефовима европских држава

* Обавезна поља