sarli ebdoОснивач „Шарли ебдоа“ осудио је убијеног уредника Стефана Шарбонијера да је „повукао цео тим у смрт“ тиме што је „претерао“ са провокативним карикатурама.

Хенри Расел, стар 80 година, који је учествовао 1970. у стварању првог издања „Шарли Ебдоа“ (тада се звао „Хара кири ебдо“), обратио се Шарбонијеру постхумно речима „Стварно ти замерам“, у колумни лево оријентисаног магазина „Нувел обс“, објавила је Раша тудеј.

Расел, који пише под псеудонимом Делфел де Тон, написао је да је Шарбонијер био „невероватан младић“, али истовремено и „тврдоглави глупан“.

„Због чега је имао потребу да повуче цео тим тиме што је претерао са карикатурама?“, упитао се он подсећајући на карикатуре Мухамеда из 2011.

На Раселову колумну у „Нувел обсу“ одговорио је Ришар Малка, дугогодишњи адвокат „Шарли ебода“. Малка је писао Матеју Пигасу, једном од власника „Нувел обса“ и „Монда“.

„Шарб још није сахрањен, а „Обс“ није нашао ништа паметније да ради него да објави полемички и отровни чланак о њему“, написао је Малка.

„Пре неки дан уредник Нувел Обса Матеј Круасандо плакао је и говорио да ће наставити да се бори. Нисам знао да ће то урадити на овај начин. Одбијам да дозволим да ме савладају лоше мисли, али моје разочарање је огромно“.

Сахрањени чланови редакције

ПАРИЗ – Двојица најпознатијих карикатуриста француског сатиричног недељника „Шарли Ебдо“ који су са још 10 колега убијени у прошлонедељном нападу џихадиста у Паризу, сахрањени су данас, дан након што је ново издање листа распродато за трен ока, изазвавши гнев међу многим муслиманима.

Жорж Волински (80) и Бернар „Тињу“ Верлак (57) сахрањени су током приватних породичних погреба на истом париском гробљу, док је њихов колега Жан Каби (76) сахрањен јуче у области Шампањ-Арден, а неке од жртава напада изведеног прошле среде биће сахрањене сутра, преносе француски медији.

Током тродневних напада у Француској прошле недеље, најпогубнијих после пола века, убијено је укупно 17 особа, подсећа париски лист „Фигаро“.

„Шарли Ебдо“ је јуче објавио своје прво издање после кобног напада, а на насловној страници је приказао карикатуру пророка Мухамеда у сузама како држи таблу са натписом „Ја сам Шарли“, под насловом „Све је опроштено“, што је изазвало бурне реакције у неким деловима муслиманског света.


Извор: Русија Данас, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Оснивач Шарли Ебдоа осудио уређивачку политику

* Обавезна поља