obruc-zemljaВојвођанске задруге и пољопривредници спремају се да, после лошег искуства са домаћим правосуђем, Европској комисији у Бриселу предају случај отимања 514.105 хектара државне и задружне земље која је завршила у рукама тајкуна и њихових компанија, од Миодрага Костића до хрватског тајкуна Марка Пипунића, који је по медијским написима из комшилука близак пријатељ ратног злочинца Бранимира Главаша.

Међу онима који су преотели земљу од паора је и Марко Пипунић, пријатељ ратног злочинца Бранимира Главаша

У име пољопривредника, мамутски предмет, којим је обухваћено 37 пољопривредних предузећа и задруга, у Бриселу ће предати Удружење за борбу против организованог криминала “Обруч”, а циљ је да се укаже на кршење прописа из поглавља 23 и 24 у преговорима са Европском унијом, која се тичу поштовања права, правде, слободе и једнакости.
Ненад Илић из тог удружења тврди да је отимање државне земље започето 2000. године.

– Највећи криминал десио се од 2007. године, када је омогућено да се та својина, која се дотада водила као друштвена, катастарски препише на нове власнике. Од око пола милиона хектара, 200.000 је било задружно, а остало је државна својина. Земљу је узимао ко је хтео, а међу новим власницима је и хрватски тајкун Марко Пипунић, који је од малих акционара отео пољопривредно предузеће “Ратково” са 2012 хектара земље – каже Илић за “Ало!”.

Марко Пипунић је власник компаније “Жито група” из Осијека, а хрватски медији су га више пута доводили у везу са ратним злочинцем и ратним командантом Осијека Бранимиром Главашем, који је осуђен за убиство најмање 10 Срба у том граду.
Међу случајевима отимања војвођанске земље који ће се наћи пред бриселском администрацијом, један од најбизарнијих је онај пољопривредне задруге “Агромиx” из Савиног Села код Врбаса. Ни четири првостепене, три другостепене и једна пресуда Врховног суда Србије нису биле довољне да пољопривредна задруга из тог места поврати 200 хектара које им је узела компанија “Карнекс”, чији је власник бизнисмен Миодраг Костић.

– Костић је користио чак и наоружано обезбеђење и тешке машине како би нас спречио да уђемо у сопствене њиве, а данас нас на силу гура у стечај. Немамо илузију да ћемо успети да се и поред десетак пресуда у нашу корист изборимо са њим и његовим утицајем на државне органе и правосуђе и због тога смо одлучили да и наш предмет иде у Брисел – каже за “Ало!” директор “Агромикса” Марко Фемић.

Карнекс: Нема правоснажне пресуде против нас!

Из компаније “Карнекс”, која је послује у склопу МК Комерца Миодрага Костића, речено нам је да не постоји иједна правоснажна пресуда у корист “Агромиxа” као и да је у управном поступку донесено решење које је у њихову корист. Миодраг Костић, који је био главни актер афере око нелегалног извоза шећера за ЕУ ових дана се кандидовао за куповину нових ораница у Војводини које су још у државном власништву.


Извор: А л о

Оставите коментар

Оставите коментар на Отимање српске земље од хрватских тајкуна

* Обавезна поља