Milan-BacevicБЕОГРАД – Mинистар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић рекао је да су геолошким истраживањем за протеклих годину дана у Србији откривена важна налазишта руда и указао да се у тој области успешно ангажују стране компаније.

На састанку с рударима поводом Дана рудара, 6. августа, министар је рекао да је резултат истраживања спроведених за годину дана мандата ове Владе Србије више него добар. „Откривене су значајне резерве злата у Тимочкој крајини, резерве руде бакра што улива наду и веру да је Србија на најбољем путу да се само преко ове грана што пре покрене, запосли значајан број нових људи у српским рудницима“, напоменуо је Бачевић.

„Желимо да природна богатства Србије ставимо у функцију развоја наше земље. У томе ћемо истрајати“, поручио је Бачевић.

Министарство је за годину дана издало 51 одобрење за геолошка истраживања минералних сировина. Више од 20 истражних права добиле су домаће и стране комапније за истраживање литујума, бората и злата, издате су дозволе за истраживање бакра, олова и цинка, а Нафтна индустрија Србије је добила права за истраживање више налазишта гаса и нафте.

Бачевић је указао да Србија нема довољно новца да сама спроведе ни основна геолошка истраживања, али се добро сарађује са иностраним компанијама које су показале велико интересовање за истаживање налажишта литијума, а дато им је 13 истражних права.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Откривене резерве бакра и злата

* Обавезна поља