dmitar djurovicБЕОГРАД – Предузеће Коридори Србије раскинуло уговоре са аустријском компанијом Алпина, која је отишла у стечај, а била је ангажована на изградњи дела Коридора 10.

Предузеће Коридори Србије обавестило је компанију Алпина бау о раскиду сва четири уговора за изградњу деоница аутопута Пирот-Димитровград и обилазнице око Димитровграда на Коридору 10.

„Овим обавештењем уговор се сматра раскинутим“, рекао је на конференцији за новинаре директор Коридора Србије Дмитар Ђуровић.

Он је истакао да је то предузеће испунило све предуслове за раскид уговора, напомињући да су косултовани сви учесници у послу, а чекало се и мишљење адвоката из Беча, стечајног управника Алпине, а добијена је и сагласност Светске банке и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

„Иако смо од компаније Алпина бау пре нешто више од месец дана званично обавештени да се та компанија налази у стечајном поступку, као одговорни људи нисмо хтели да ломимо ствари преко колена, јер су у питању изузетно компликовани правни односи“, казао Ђуровић.

Он је истакао да Коридори Србије данас почињу процедуру наплате банкарске гаранције за добро извршење посла од 5,14 милиона евра и банкарске гаранције за повраћај аванса од 2,73 милиона евра, додавши да Коридори Србије имају и депозит од Алпине вредан 2,96 милиона евра.

Ђуровић је нагласио да су све банкарске гаранције валидне и изразио очекивање да неће бити проблема у њиховој наплати.

Према његовим речима, Коридори Срије ће у наредних 45 дана извршити анализу урађеног на тим деоницама, а у том периоду ће објавити и тендер за завршетак деоница које је градила компанија Алпина.

Ђуровић је казао да ће тендер трајати између шест и девет месеци и изразио очекивање да ће почетком наредне грађевинске сезоне бити настављени радови на тој деоници Коридора 10.


Извор: Б - 92

Оставите коментар

Оставите коментар на Коридори раскинули уговор са Алпином

* Обавезна поља